duminică, 28 noiembrie 2021
AcasăLa ziActualitatePromovarea democrației în lume, componenta cheie a strategiei de securitate a SUA...

Promovarea democrației în lume, componenta cheie a strategiei de securitate a SUA din mandatul lui Biden

Președintele SUA,Joe Biden susține că promovarea democrației în lume este o componentă cheie a strategiei de securitate națională a SUA. Astfel, într-un document de 24 de pagini intitulat ”Instrucţiuni Strategice Interimare privind Securitatea Naţională”, publicat miercuri, președintele SUA constată că „autoritarismul câştigă teren în întreaga lume” şi promite în numele SUA că „ne vom întări aliaţii şi vom fi alături de ei, vom colabora cu parteneri care gândesc la fel şi vom pune în comun forţa noastră colectivă pentru a promova interesele care ne unesc şi pentru a descuraja ameninţările comune. Vom conduce cu diplomaţie”, scrie Agerpres.

În opinia acestuia, printre cele mai grave ameninţări sunt pandemiile, criza climatică, atacurile cibernetice şi extremismul violent, pericole care „nu respectă niciun fel de graniţe sau ziduri şi cărora trebuie să li se facă faţă prin acţiune colectivă”.

„Trebuie să ne confruntăm de asemenea cu realitatea că distribuţia puterii în lume se schimbă, creând noi ameninţări”, se mai menţionează în documentul citat. „În special China s-a afirmat rapid mai puternic. Este singurul concurent care ar putea fi capabil să îşi combine puterea economică, diplomatică, militară şi tehnologică pentru a crea un pericol susţinut pentru un sistem internaţional stabil şi deschis”, a adăugat președintele SUA.

În ceea ce priveşte ameninţarea din partea Rusiei, această ţară „îşi menţine hotărârea de a-şi întări influenţa globală şi de a juca un rol perturbator pe scena mondială”. În acest sens, administrația Biden arăta faptul că „Washingtonul nu va ezita niciodată să folosească forţa când este necesar pentru apărarea intereselor noastre naţionale vitale”, dar diplomaţia va fi prima modalitate de promovare a intereselor americane în lume.

Din ianuarie, când şi-a început mandatul, preşedintele democrat Biden a început o desprindere radicală de politica externă bazată pe principiul „America First” (În primul rând America) a predecesorului său, republicanul Donald Trump. La rândul său, secretarul american de stat Antony Blinken a declarat miercuri despre competiţia cu China că este „cea mai mare provocare geopolitică a secolului 21” pentru SUA şi aliaţii lor, prezentând priorităţile diplomatice ale preşedintelui Joe Biden, potrivit AFP.

„Mai multe ţări reprezintă provocări importante pentru noi, printre care Rusia, Iran sau Coreea de Nord. Provocarea reprezentată de China este diferită. China este singura ţară cu putere economică, diplomatică, militară şi tehnologică ce poate submina grav sistemul internaţional stabil şi deschis, toate regulile, valorile şi relaţiile care fac lumea aşa cum noi vrem să fie”, a adăugat Antony Blinken.

În opinia acestuia, relaţiile cu Beijingul vor fi un amestec de „competiţie atunci când este sănătoasă”, „colaborare atunci când este posibilă” şi „antagonism atunci când este necesar”.

.

Sebastian Rusu
Jurnalist de politică externă, specializat în problematica spațiului ex-sovietic: Republica Moldova, absolvent al Ecole Doctorale En Science Sociales, AUF. A debutat în presa centrală în anul 2007, unde a abordat chestiuni de politică externă, internă și apărare. De-a lungul timpului, a scris la Curentul, Newsin, Adevărul, Evenimentul Zilei, Evenimentul Zilei de Chișinău, Pagina de Rusia, Politikon.md și Jurnaliștii.ro.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE