Propaganda rusă mutilează mințile moldovenilor | Deutsche Welle

Data:

spot_img

Analiză: Propaganda rusă mutilează mințile moldovenilor. Opțiunea aderării Moldovei la UE este susținută de peste 52% dintre cetățeni, potrivit unui sondaj de opinie. Din primăvară a crescut însă procentul celor cu opțiuni pro-ruse.

Numărul moldovenilor care consideră că țara se mișcă într-o direcție greșită este cel mai mic din ultimii nouă ani, arată ancheta sociologică realizată de CBS Research la comanda organizației WatchDog. 41% din cei intervievați au remarcat că Moldova se îndreaptă în direcția corectă.

28% dintre moldoveni văd avantaje pentru Moldova în cazul aderării la Uniunea Eurasiatică – o structură controlată de Rusia. În luna aprilie 2024, opțiunea pro-UE era susținută de 54%, iar în favoarea Uniunii Eurasiatice se pronunțau 25% dintre respondenți.

Citește și: Arestarea șefului Telegram: există vreo legătură între traficul de droguri și libertatea de exprimare?

Propaganda rusească scade încrederea în NATO

Sondajul evidențiază un impact în creștere a campaniilor rusești de dezinformare și influențare a opiniei publice asupra percepțiilor geopolitice ale moldovenilor. Se manipulează intens cu pretinsele beneficii de care ar putea profita Moldova în cazul apropierii de Rusia. Asta chiar dacă, în afară de șantaj energetic și embargouri economice, Rusia nu a oferit niciodată nimic Moldovei. Aceste campanii de dezinformare sunt în măsură să afecteze puternic rezultatele referendumului constituțional și al alegerilor prezidențiale din 20 octombrie 2024, susțin experții de la organizația WatchDog.

Din cauza propagandei rusești a scăzut considerabil numărul susținătorilor aderării Republicii Moldova la NATO – de la 34% în aprilie la 29,5% în august 2024. Și asta în condițiile în care Moldova, neutră din punct de vedere constituțional, nu are nicio umbrelă de securitate, iar după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2024, și-a permis să violeze în repetate rânduri spațiul aerian al Republicii Moldova.

Continuarea, în Deutsche Welle

Citește și: Prim ministrul Indiei a vizitat Rusia, Polonia și Ucraina. Cum explică analiștii implicațiile acestui tur diplomatic

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Pixabay.com)

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Dronele ucrainene au aruncat în aer un depozit rusesc de arme  | The Epoch Times

Dronele ucrainene au aruncat în aer un depozit rusesc...

Inventatorul pagerului este un evreu cu origini românești | Aktual24

Inventatorul pagerului este un evreu cu origini românești. Pagerul este...