Propuneri false pe Whatsapp. Nu accesați anunțuri care promit câștiguri fabuloase

Data:

spot_img

Propuneri false pe Whatsapp. Nu accesați anunțuri care promit câștiguri fabuloase și nu le promovați, avertizează Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) și Asociația Română a Băncilor (ARB).

Cele trei organizații atrag atenția asupra fraudelor legate de investiții financiare, în cadrul Proiectului Național de prevenire a criminalității informatice și educație digitală #SigurantaOnline (sigurantaonline.ro).

Clipuri alterate cu tehnologia deepfake

În ultimele luni, atacatorii folosesc intens rețelele de socializare ca metodă de propagare a unor tentative de fraudă cu propuneri false de investiții.

În cadrul acestei inițiative frauduloase, se folosesc de conturi sau pagini de social media compromise, ori unele nou create, de pe care lansează reclame sponsorizate, în care includ clipuri alterate cu tehnologia deepfake și construite într-o manieră în care personajele din clip par că promovează un „program național de îmbogățire”.

Pentru a fi convingători și a avea o rată cât mai mare de succes în rândul potențialelor victime, atacatorii folosesc deopotrivă imaginea unor companii și persoane cunoscute din România (televiziuni, oameni de afaceri, demnitari, vedete TV sau jurnaliști).

În reclamele promovate pe social media, se folosește, totodată, imaginea unor companii cunoscute, pentru câștigarea încrederii cu privire la legitimitatea ofertei – câștiguri imediate foarte mari prin „cumpărarea de acțiuni” care vor „genera dividende” de zeci de mii de lei.

Companiile a căror imagine este folosită, fără drept, sunt în cele mai multe cazuri din domeniul energetic.

În astfel de cazuri, atacatorii folosesc link-uri de phishing, cu ajutorul cărora încearcă să obțină datele personale și financiare.

Aceste atacuri se înscriu în așa-numitele Fraude cu investiții – investment frauds, care reprezintă scheme frauduloase prin care investitorilor potențiali li se promit oportunități de investiții extrem de profitabile, dar care, în realitate, nu există.

Propuneri false pe Whatsapp. Nu furnizați date personale, bancare, financiare!

Atunci când întâlniți astfel de anunțuri, vă recomandăm să nu accesați link-urile, să nu furnizați date personale, bancare, financiare și să verificați temeinic toate ofertele de investiții prin accesarea site-urilor oficiale ale companiilor a căror imagine este folosită pentru promovarea lor.

De asemenea, vă recomandăm să verificați cu atenție link-urile și platformele prin intermediul cărora se cer date personale și financiare pentru investiții, prin compararea cu adresele oficiale de internet ale companiei a cărei imagine este utilizată în anunțul de pe rețelele de socializare, dar și verificarea ofertanților pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară – ASF”, transmite Poliția Română.

Atacatori deghizați în specialiști în investiții

O altă capcană des întâlnită în ultimele luni folosește ca metodă de propagare aplicații de mesagerie. Concret, utilizatori din România primesc mesaje nesolicitate pe aceste platforme, prin care li se oferă șansa de a câștiga bani rapid și ușor.

După ce execută câteva sarcini simple, care de obicei presupun aprecierea (like), în fază inițială, a unui număr de clipuri video, utilizatorii primesc în conturile personale sume modice de bani.

Încurajați de faptul că pot face bani pe termen scurt prin acțiuni simple, utilizatorii sunt redirecționați către grupuri de conversație, unde vor discuta 1 la 1 cu atacatori deghizați în specialiști în investiții.

Citește și: Primarul Mihai Chirica şi-a pierdut majoritatea în CL Iași. Culisele unui vot amânat

Nu furnizați date sensibile!

În acest mod, utilizatorii sunt convinși să achiziționeze „pachete promoționale” care le-ar facilita un câștig mult mai consistent pentru fiecare like.

„În continuare, folosindu-se de tehnici de inginerie socială, atacatorii vor încerca extragerea de la potențialele victime a unor date sensibile (personale, de autentificare, dar și financiare), precum și sume importante de bani.

Ei încearcă să atingă acest obiectiv prin folosirea aceluiași pretext – „investiții” generatoare de profit pe termen scurt –  pentru a motiva necesitatea ca potențiala victimă să furnizeze date sensibile, să se aboneze la anumite servicii, să deschidă noi conturi sau chiar, în unele cazuri, să instaleze aplicații malițioase.

Datele respective ajung de fiecare dată în posesia atacatorilor”, explică Poliția Română.

Citește și: Anca Dragu, prima reacție după ce a fost propusă guvernator al Băncii Naționale a Republicii Moldova

Instalează aplicații pe telefon/calculator doar din surse oficial

Metode de a te proteja de aceste propuneri false pe Whatsapp.

  • Asigură-te că verifici din mai multe surse (nu doar cele furnizate de atacatori) orice propunere de investiție cu un câștig mare de la persoane necunoscute. Câștigurile mari pot ascunde o fraudă;
  • Raportează tentativele de fraudă prin anunțuri sponsorizate către rețeaua de socializare unde este promovat conținutul fraudulos;
  • Mare grijă la mesajele nesolicitate pe e-mail sau în social media prin care se oferă câștiguri rapide sau mari.

    Nu accesa link-urile de pe platformele de socializare care promit câștiguri masive de bani, într-un termen scurt de timp;
  • Nu comunica și nu întreține o relație cu reprezentanți ai platformelor financiare, când se arată foarte insistenți și exercită presiuni pentru a te determina să investești;
  • Instalează aplicații pe telefon/calculator doar din surse oficiale;
  • Asigură-te că ești singura persoană care are acces la aplicațiile/site-urile de investiții, nu și persoana care ți-a vorbit de investiții;
  • Nu furniza niciodată altor persoane datele personale sau bancare (cont, user, parola Mobile/Internet banking, numărul cardului, codul de securitate de pe spatele cardului etc.);
  • Atunci când primești un e-mail sau un mesaj din surse necunoscute, nu îi răspunde și nu accesa link-uri din conținutul acestuia;
  • Dacă crezi că ai fost înșelat sau ai furnizat datele bancare altor persoane, anunță imediat banca la care ai conturile, Poliția și DNSC.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și UDMR | Aktual24

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și...

Un agresor sexual din Bihor, eliberat, a atacat din nou un minor | Bihoreanul

Petru Lucaci, un bărbat din localitatea Hotar, eliberat recent...

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional pentru analiza legislaţiei privind infracţiunile de ură

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional...