Dialogul autentic și constructiv între autoritățile guvernamentale naționale și instituțiile europene, pe de o parte, și partenerii de dialog social, pe de altă parte, este esențial în contextul unei Europe confruntate cu un an plin de provocări, inclusiv cu riscul crescut al extremismului și populismului pe fondul unui euroscepticism alarmant, consideră Organizația Femeilor Antreprenor (OFA).
Reprezentanții OFA au participat la discuțiile cu reprezentanții Comitetului Economic și Social European (CESE) din data de 16 februarie și au subliniat angajamentul pentru promovarea antreprenoriatului feminin și a unei Europe mai reziliente și incluzive.
La întâlnire – găzduită de către Reprezentanța Permanentă a Comisiei Europene în România prin E.S. Iulia Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței, și respectiv Norma-Nathalie Nițescu, Policy Adviser, European Semester Officer – au participat din partea CESE Petru Sorin Dandea (Grupul Lucrătorilor), Elena Calistru (Grupul Diversity Europe), precum și eurodeputații Siegfried Mureșan (Partidul Popularilor Europeni), Victor Negrescu (Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților) și Dragoș Pîslaru (Grupul Renew Europe).
Citește și: „Rolul femeilor în dezvoltarea României” – conferința internațională
Întreprinderile mici și mijlocii au nevoie de sprijin consistent
Dialogul real este un pilon fundamental în lupta împotriva tendințelor care subminează coeziunea și valorile europene, și trebuie să aibă la bază inclusiv reconstruirea încrederii dintre sistemul public european și național și, respectiv, mediul privat și societatea civilă organizată.
Pentru IMM-urile din România, dialogul real, nu doar formal, cu guvernul și autoritățile responsabile de gestionarea finanțărilor nerambursabile (europene și naționale) este esențial: transparența și dialogul constructiv sunt cruciale pentru a asigura un mediu de afaceri sănătos și propice dezvoltării.
Întreprinderile mici și mijlocii, fundamentale pentru economia națională, au nevoie de sprijin consistent pentru a naviga provocările cu care se confruntă în ultimii ani și pentru a exploata oportunitățile de creștere durabilă care li se deschid.
Propuneri pentru îmbunătățirea accesului IMM-urilor la finanțare și pentru susținerea tranziției verzi
În cadrul întâlnirii din 16 februarie, patronatul Organizația Femeilor Antreprenor (OFA) a propus măsuri concrete pentru îmbunătățirea accesului IMM-urilor la finanțare și pentru susținerea tranziției verzi a acestora, evidențiind rolul educației și al informării corespunzătoare în promovarea dezvoltării durabile a economiei românești.
Aceste inițiative sunt gândite nu doar pentru a sprijini IMM-urile, dar și pentru a contribui la obiectivele mai ample de dezvoltare sustenabilă și competitivitate pe plan european și global.
Citește și: Toate modificările fiscale făcute de Guvern care vor închide multe companii