Asociația Inițiativa pentru Justiție (AIJ) protestează față de calendarul propus de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru alegerea noului Consiliu.
„Observăm cu stupoare că există numai șapte zile lucrătoare în care viitorii candidaţi se pot întâlni cu magistraţii, șapte zile care coincid ca desfăşurare cu vacanţa de Paşte a copiilor, cu Săptămâna Mare şi se suprapun cu perioada examenului de promovare în funcţii de execuţie a judecătorilor şi procurorilor, or acest timp scurt face imposibilă atât interacţiunea cu colegii cât şi posibilitatea de a discuta programul, de a evidenţia probleme şi de a găsi rezolvări”, se arată într-un comunicat al Asociației.
Campanie contestată
În acest context, semnatarii trag un semnal de alarmă și consideră că acest mod de organizare nu face decât „să încerce să prestabilească componenţa viitorului Consiliu Superior al Magistraturii prin impunerea unor candidaţi agreaţi şi cu susţinerea pe diverse canale informale existente între conducătorii de instanţe ori de parchete”.
Rezultat telefonat?
Asociația condamnă aceste practici electorale care nu sunt proprii unei societăți democratice. „Luând act de mesajul transmis informal de către una dintre actualele membre ale Consiliului Superior al Magistraturii, acela că „s-a stabilit componenţa viitorului Consiliu”, ne exprimăm convingerea că magistraţii vor găsi înţelepciunea să trimită în viitorul Consiliu oamenii potriviţi pentru ca, pe viitor, să nu mai fie necesar să apărăm independenţa justiţiei la Bruxelles, la Luxembourg ori în faţa instanţelor sau parchetelor, ci viitorul Consiliu să fie cel care îşi îndeplineşte rolul constituţional de garant al independenţei justiţiei”, se mai arată în comunicatul Asociației „Inițiativa Pentru Justiție”.
Candidaturile pentru noul CSM se vor depune în perioada 4-24 martie, alegeriile fiind programate pentru 22 iunie. Mandatul noului Consiliu va începe în ianuarie 2023.