Protest pentru salvarea Vilei Ciuta, celebră pentru fostul ei proprietar – amic cu Caragiale și Coșbuc. Astăzi de la ora 14,00 reprezentanții Ascociației Bistrița Civică au organizat un protest în fața Vilei Ciuta, fosta Bibliotecă Județeană, în prezent aflată în proprietate privată și într-un stadiu avansat de degradare.
Protestatarii au început și o listă de semnături pe care bistrițenii prezenți au putut să semneze pentru salvarea clădirii și intenționează să deschidă și o petiție online. Vila Ciuta a fost sediul Bibliotecii Județene multă vreme, până când clădirea a fost retrocedată și autoritățile județene nu s-au înțeles cu foștii proprietari. Pentru că nici Consiliul Județean și nici Primăria Municipiului Bistrița nu au vrut să cumpere clădirea, moștenitorii au vândut-o unor investitori imobiliari.
Firma Actor Assets deține în prezent clădirea însă nu are grijă de ea și a cerut demolarea acesteia pentru a putea construi un bloc de 10 etaje pe terenul din zona Trezoreriei. Firma a lăsat clădirea pradă vagabonzilor în speranța distrugerii rapide. În prezent se află pe rolul Curții de Apel Cluj un proces prin care Actor Assets vrea să obțină anularea avizului negativ al Direcției pentru Cultură Bistrița-Năsăud care a refuzat în repetate rânduri să fie de acord cu demolarea acestei clădiri.
Citește și Ramona Chiriac s-a retras pe de lista PSD-PNL pentru europarlamentare. Cine a mai rămas
Demetriu Ciuta a avut două dintre cele mai frumoase clădiri din Bistrița, situate chiar la intrarea în oraș, respectiv Palatul Poștelor (fostul sediu Romtelecom) și vila din imediata vecinătate în care a funcționat biblioteca județeană. Ambele clădiri sunt reprezentative la Bistrița pentru stilul Art Nouveau fiind printre puținele construcții din epocă la care se regăsesc astfel de elemente.
Demetriu Ciuta a frecventat elita politică transilvană din perioada Marii Uniri, fiind celebră fotografia în care apare alături de George Coșbuc și Ion Luca Caragiale, despre care încă există dispute privind locul unde a fost realizată (Karlsbad, București, Sângeorz-Băi).
Florin Chereji a declarat următoarele: ” Această casă trebuie salvată de la demolare. Este o clădire deosebit de importantă din punct de vedere istoric și arhitectural, pentru că este una dintre clădirile Art Nouveau construite în Bistrița în tendința începutului de sec. XX. Apoi are și o importanță de ordin sentimental pentru că este una dintre primele clădiri construite de un român, avocatul Demetriu Ciuta. Din păcate, în momentul de față, clădirea arată jalnic. Ea a fost retrocedată urmașilor foștilor proprietari care au oferit-o spre cumpărare Primăriei și Consiliului Județean, dar autoritățile locale nu au răspuns acestei oferte și au făcut o mare greșeală pentru că puține clădiri ca asta mai avem în Bistrița. Dacă această clădire va fi pusă jos, tot frontul Gării – Odobescu dispare. Demolarea acestei clădiri ar însemna să continuăm ce au început comuniștii cu demolarea clădirilor atunci când au construit Casa de Cultură a Sindicatelor din Piața Mihai Eminescu. Din păcate, pe lângă ea sunt două chioșcuri care strică imaginea zonei, dar noi putem pune presiune și, așa cum s-au cumpărat alte proprietăți, pentru valorificarea în interes public, tot așa și această clădire poate fi cumpărată și redată interesului public”, a declarat Florin Chereji, președinte al Asociației Bistrița Civică.
Citește și O stațiune balneară închisă de comuniști va fi reînviată și devine independentă energetic
Marius Bălan a declarat că: ”La nici 15 metri de zidul cetății nu putem accepta să apară un asemenea mastodont. Vrem să se construiască blocuri pentru tineri, dar nu la intrare în centrul istoric. Niciun oraș european nu își permite să demoleze o asemenea minune arhitecturală care a împlinit 120 de ani. Dacă ne uităm la ce au făcut alți edili la Sibiu, Timișoara sau Cluj nu putem accepta ca vreo administrație să elibereze un asemenea act cinic și criminal. Pentru noi, bistrițenii, care am împrumutat o carte în copilărie de la bibliotecă, acest imobil este templul cărții bistrițean și nu avem voie să renunțăm la el. Bistrița Civică va cere administrației actuale să dea dublul terenului de aici, adică 3200 de mp, în altă parte, iar terenul de 1600 de mp aici să fie preluat de primărie. Investitorul de la Cluj să facă nu unul, ci 10 blocuri, dar nu la intrarea în centrul istoric”. Mai multe citiți în Săptămâna Online.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!