Protestele anticorupţie din Serbia sporesc presiunea asupra preşedintelui de a-și da demisia. Aleksandar Vucic se confruntă cu cea mai mare provocare de până acum, din cauza intensificării demonstraţiilor conduse de studenţi la sfârşitul săptămânii.
La trei luni de la prăbuşirea unei copertine de beton la intrarea în gara din Novi Sad, zeci de mii de protestatari s-au adunat în oraşul din nord, blocând cele trei poduri în memoria celor 15 persoane ucise în incident. Tragedia a fost pusă în totalitate pe seama incompetenţei şi corupţiei guvernului.
Revărsarea de nemulţumire de sâmbătă – punctul culminant al protestelor şi manifestaţiilor care au început în noiembrie – s-a concentrat asupra a ceea ce demonstranţii au descris ca fiind refuzul categoric al guvernului de a accepta vreo responsabilitate pentru tragedie.
Reconstrucţia, realizată în colaborare cu un consorţiu de stat chinez
Reconstrucţia gării a fost realizată în colaborare cu un consorţiu de stat chinez, ca parte a unui amplu proiect de infrastructură, despre care criticii susţin că a acordat puţină, dacă nu chiar deloc, atenţie reglementărilor de siguranţă, potrivit The Guardian.
„Nu a existat nicio transparenţă, nicio licitaţie publică pentru contract şi apoi, când a avut loc accidentul, nicio dorinţă de dreptate”, a declarat Cedomir Stojkovic, un important avocat specializat în drepturile omului care a depus o plângere penală determinând în cele din urmă procurorii să lanseze o anchetă.
„În schimb, guvernul a făcut ceea ce face întotdeauna. A continuat cu o muşamalizare la scară largă. Există multă solidaritate, multă empatie pentru studenţi, din ce în ce mai mulţi oameni ies în sprijinul lor, profesori, fermieri, toată lumea”.
Continuarea în The Epoch Times
Citește și: Cum s-a transformat un castel ruină într-un Castel Viu. Experimentul Posmuș
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: AGERPRES FOTO)