Protestul contabililor la București. Ce schimbări își doresc

Data:

spot_img

Protestul contabililor, economiștilor și antreprenorilor a avut loc luni în București. Aceștia cer revizuirea noilor măsuri fiscale referitoare la e-TVA, despre care spun că ar afecta întreaga societate din România

Manifestarea, intitulată ”Fără haos în legislaţia fiscală”, a avut loc în această dimineață.

Contabilii cer modificarea actelor normative

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), continuă să-și exprime profunda preocupare față de recentele modificări aduse legislației fiscale care vizează e-TVA și extinderea obligativității utilizării e-facturării și a raportării e-facturilor în scop fiscal pentru TVA.

Citește și: Tarom, în picaj accelerat. Piloții și-au luat liber și cer salarii mai mari

CECCAR solicită autorităților fiscale, în urma consultărilor cu membrii din întreaga țară, să adopte un plan de acțiuni care să vizeze următoarele două direcții:

„- modificarea de urgență a actelor normative în vigoare, pe baza propunerilor profesiei contabile transmise prin organismul profesional, propuneri care elimină și/sau prorogă impunerea unor obligații pe care le considerăm inutile și inoportune, în scopul de a relaxa presiunea fiscal-birocratică din prezent care asfixiază antreprenorii, profesioniștii contabili și inovația;

– implementarea unei strategii de resetare a modului în care „e-urile” fiscale sunt implementate în prezent, astfel încât transformarea digitală să se transpună în simplificare pentru firme și combaterea mai eficientă a evaziunii fiscale de către stat.

Considerăm că astfel se evită situația ca o inițiativă europeană de modernizare și adaptare la era digitală a sistemului de taxă pe valoarea adăugată (TVA), care este în primul rând despre sprijinirea antreprenorilor și care promite să sporească eficiența, să reducă birocrația și să combată evaziunea fiscală, să fie transformată într-un coșmar pentru economia României”, transmite CECCAR.

Trebuie simplificat

Citește și: Copilărie încheiată prematur. Ce se întâmplă cu mamele minore aflate în grija statului

Adrian Negrescu, consultantul economic, a spus pentru PRESShub că înainte ca statul să încerce să introducă sisteme precum e-TVA sau e-Factura, ar trebui să se simplifice infrastructura ANAF-ului.

„Toate aceste „e”-uri, e-Factura, e-TVA, ar trebui să simplifice activitatea economică, activitatea fiscală, nu să o complice, cum se întâmplă în momentul de față. Până nu vom avea o infrastructură a ANAF-ului simplificată, care să ușureze munca contabililor și să nu genereze și mai multă birocrație, toate aceste demersuri de digitalizare, între ghilimele, ale activității statului sunt pur și simplu o frecție la un picior de lemn”.

Acesta mai crede că noile măsuri de fiscalizare nu ajută la combaterea evaziunii, dar complică situația și pentru cei care se află în legalitate.

„Noi încercăm să digitalizăm activitatea fiscalizată, nu încercăm să venim cu măsuri care să ajute la reducerea evaziunii fiscale, să-i depistăm pe cei care nu își plătesc taxele. Tot pe cei care întocmesc facturile fiscale și care respectă legea le impunem tot fel de reglementări care le fac viața și mai grea”.

e-TVA poate duce la faliment

Adrian Negrescu crede că măsura de e-TVA ar trebui să fie eliminată, pentru că ar putea duce mulți antreprenori în faliment.

„Ar trebui eliminată această idee de e-TVA pentru că este o o glumă proastă, din punctul meu de vedere, în condițiile în care sunt foarte multe companii care, de exemplu, aplică TVA la încasare. Tu în momentul în care vi ca stat și ceri bani înainte, practic bagi antreprenorul în faliment, ca să nu zic în blocaj financiar.

Pe de altă parte, dacă vorbim de e-Factură, cred că trebuie prelungite termenele. În alte țări durează 2 ani, 3 ani de zile această digitalizare, cel puțin așa și-au propus. Nicăieri nu s-a făcut digitalizare peste noapte, cum s-a întâmplat în România și care a crescut costurile operaționale și a creat mari probleme, mai ales micilor antreprenori”.

Trebuie discutat cu mediul privat

Cristian Păun, profesor la Academia de Studii Economice, a declarat pentru PRESShub, că măsurile fiscale ar trebui discutate cu mediul privat.

„Ceea ce se întâmplă în momentul de față pe parte fiscală mie mi se pare o bătaie de joc la adresa mediului privat. Adică fiscalitatea trebuie mai ales discutată, agreată cu mediul privat, pentru că el este cel care generează valoarea adăugată, cu riscurile aferente și cu costurile, finanțarea ș.a.m.d. aferentă.

Într-o economie de piață contează ce face privatul și nu contează ce face statul, că de asta este economie de piață și ceea ce vedem noi în ultimii ani vedem un asediu constant la adresa mediului privat”.

Acesta ne-a mai spus că, în România, măsurile fiscale luate în ultima vreme au fost luate pentru a îngreuna munca mediului de afaceri.

„Eu n-am văzut în ultimii 2 ani vreo măsură pro-business, am văzut numai măsuri din astea anti-mediul de afaceri, în care mediul de afaceri este tratat într-o manieră generalizată ca fiind evazionist, ca fiind ticălos, lacom ș.a.m.d.

Nu prea avem, inclusiv în spațiul ăsta public, foarte mulți apărători a ceea ce înseamnă mediu de afaceri. Politicienii, în ultima perioadă, de orice culoare politică, au pornit așa o bătălie, evident că cu efecte negative pe termen lung împotriva inițiativei private”.

Sunt necesare modificări ale legii

Cristian Păun consideră că trebuie aduse o serie de modificări asupra actualei legi, prin care statul să poată să colecteze date clare cu privire la scadențele facturilor.

„Trebuie aduse modificări asupra actualei legi sau ar trebui schimbată cu totul, trebuie aduse modificări asupra actualei legi. Adică statul, de exemplu, ar trebui să facă minim de efort să colecteze informații cu privire la scadențele facturilor și cele de plată, și cele de încasat”.

De asemenea, statul ar trebui să se concentreze și pe partea de decontare a TVA-ului, mai spune profesorul Cristian Păun.

„Statul ar trebui să facă eforturi suplimentare atunci când vorbește de decontarea TVA, să vadă ce tipuri de facturi există pe zona de achiziții, pentru că decontarea TVA-ului, adică regularizarea, cum se numește în termen contabili, a TVA-ului, înseamnă că, de exemplu, dacă eu cumpăr o mașină pe firmă care are un TVA consistent, acest TVA va fi plătit de firmă în momentul în care cumpără respectiva mașină și ea, firma îl va regulariza, îl va pune în balanță cu TVA-ul pe care îl încasează pe facturile de la clienții săi, dar și aici o parte din facturi nu sunt încasate la vedere, sunt încasate la termen, ori statul n-are de unde să știe aceste informații”.

Cristian Păun a mai spus pentru PRESShub că ideea din spatele sistemului este bună, însă că statul ar trebui să revină asupra lui și să nu îngreuneze munca mediului de afaceri.

„Deci sunt foarte multe lucruri la care statul ar trebui să se gândească foarte, foarte atent și să revină puțin asupra sistemului de decontare. Da, sistemul în sine este bun și îl admir, și îl aplaud, dar el nu trebuie să se transforme într-un sistem greoi, birocratic și în defavoarea firmelor”.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related