Protestul fermierilor şi transportatorilor. Aproximativ 250 de camioane aşteptau, marţi la prânz, să intre în Ucraina, prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret, însă accesul acestora a fost blocat ca urmare a protestului agricultorilor, care au ocupat DN 2 cu zeci de tractoare şi alte utilaje agricole.
Coloana de camioane de pe sensul de ieşire din România, pe drumul naţional DN2, măsoară aproximativ zece kilometri, de la intrarea în oraşul Siret până în apropiere de localitatea Bălcăuţi.
„Aştept de ieri dimineaţă aici şi nu ştiu când voi trece. E greu să aştepţi ore întregi şi să nu ştii când o să te porneşti”, a spus unul dintre şoferii de tir care aşteaptă în zona punctului de trecere a frontierei.
Traficul prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret din judeţul Suceava este afectat, pentru a doua zi consecutiv, de protestelor fermierilor şi transportatorilor.
Citește și: După 200 de ani. Un medic stabilit în Germania restaurează casa familiei și o redă orașului
Zeci de tractoare şi utilaje agricole continuă să ocupe trei din cele patru benzi de circulaţie de pe drumul naţional DN2, pe porţiunea cuprinsă între oraşul Siret şi punctul de trecere a frontierei, astfel încât accesul camioanelor către şi dinspre Ucraina este blocat.
O singură bandă de circulaţie este deschisă maşinilor mici, traficul rutier pe aceasta desfăşurându-se alternativ.
„Vom sta aici cât va fi nevoie, până ce nemulţumirile noastre vor fi auzite şi rezolvate”, a declarat, pentru Agerpres, unul dintre protestatari.
La faţa locului se află numeroase echipaje de poliţie şi jandarmi, însă nu au fost semnalate incidente.
Citește și: Românii care luptă în Ucraina: Există lucruri mult mai dureroase decât moartea
Botoșani: Accesul tuturor vehiculelor către şi dinspre Republica Moldova este blocat pe DN 29D
Zeci de utilaje agricole ale fermierilor din Botoşani blochează, marţi dimineaţă, Punctul de Trecere a Frontierei Stânca-Costeşti.
Protestatarii au ocupat ambele sensuri de mers ale DN 29D, astfel încât accesul tuturor vehiculelor către şi dinspre Republica Moldova este blocat.
Acţiunea are loc în contextul protestelor organizate la nivel naţional atât de agricultori, cât şi de transportatori.
Protestul fermierilor continuă și în județul Dolj
Protestul fermierilor din judeţul Dolj continuă, marţi, pe drumul naţional DN 56 Bucureşti-Craiova, de la bifurcaţia către centura de sud a oraşului, până la cea de pe centura nord, care duce către Fabrica de Avioane, informează Agerpres.
Potrivit Prefecturii Dolj, în jurul orei 11,00, un număr de 51 autovehicule (36 utilaje agricole, 4 cap tir şi 11 autoturisme) erau în deplasare pe DN 56.
În urma unei decizii luată luni de Prefectura Dolj, fermierii şi transportatorii au acces pe drumul european, până la Aeroportul Internaţional Craiova, aşa cum au solicitat, fără a afecta însă traficul şi accesul în acea zonă şi în aeroport.
Fermierii şi transportatorii protestează cu utilaje pe artere de circulaţie din mai multe oraşe din ţară, în semn de nemulţumire faţă de condiţiile impuse prin Planul Naţional Strategic 2023-2027 al României, despre care spun că le pun în pericol existenţa fermelor.
Citește și: Percheziţii DNA la trei instituţii publice din Bacău. Sunt vizate contracte de achiziţii publice
Totodată, fermierii susţin că au fost mărite tarifele pe partea de transport şi preţurile la inputurile pentru înfiinţarea culturilor agricole, în timp ce preţurile produselor lor sunt tot mai mici.
Printre solicitările fermierilor se află acordarea subvenţiilor APIA aferente anului 2023 până la finalul lunii februarie 2024, compensarea pierderilor cauzate de perturbarea majoră a pieţei cerealelor în urma importului cerealelor ieftine din Ucraina, subvenţii de 3 euro/tonă depozitată/lună, pentru perioada septembrie 2023-februarie 2024, aferente pierderilor cauzate de volatilitatea preţurilor de comercializare a cerealelor şi oleaginoaselor în anul agricol 2023, dar şi linii de creditare avantajoase, cu garanţii guvernamentale, pentru antreprenorii din agricultură, până cel târziu la finalul lunii ianuarie, care să permită fermierilor continuarea activităţii în anul curent – lansarea operaţională a Creditului Agricol şi Creditul Fermierului.
O altă propunere vizează continuarea programelor Agro IMM Invest şi Rural Invest prin creşterea plafoanelor de garantare şi a plafonului de ajutor de stat anual aferent fiecărui agent economic din sectorul agricol, în cadrul creditării cu garanţie FGCR, precum şi extinderea bazei de creditare a fermierilor cu risc bancar B şi C, plata cheltuielilor privind compensarea parţială a costurilor energiei utilizate pentru irigarea suprafeţelor agricole în baza contractelor multianuale/sezoniere pentru întreg anul 2023 şi bugetarea integrală a plăţilor parţiale pentru anul 2024 privind asigurarea consumului de energie electrică necesar irigării terenurilor agricole etc.
Citește și: Europarlamentar PNL: Mare parte din revendicările fermierilor pot fi rezolvate într-o ședință de guvern
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea)