PSD și PNL decid un nou posibil scenariu USL: comasarea alegerilor, candidaturile la prezidențiale și la Primăria București

Data:

spot_img

PSD și PNL decid un nou posibil scenariu USL: comasarea alegerilor, candidaturile la prezidențiale și la Primăria București.

Politicienii din coaliția de guvernare vor să apese la maximum pedala democrației în acest an electoral încărcat. Mai întâi decid să comaseze diverse tipuri de alegeri: europarlamentare cu locale, parlamentare cu prezidențiale.

Apoi, la locale, PSD și PNL vor să scoată USR din pozițiile administrative importante deținute în urma scrutinului local din 2020.

Așa că pesediștii și peneliștii intenționează să-și împartă funcțiile deținute de useriști și să meargă împreună în alegeri, cu câte un candidat susținut de ambele partide.

Această situație ar fi la Primăria București (un candidat PSD-PNL împotriva lui Nicușor Dan), la Sectorul 1, la Sectorul 2, la Brașov, la Timișoara, la Bacău ș.a. În sectoarele 3, 4, 5 și 6, PSD și PNL ar urma să susțină actualii edili.

Citește și Grădinița la care duci copilul luni dimineață și îl iei vineri seara

Însă, în mediul politic se vorbește tot mai mult că înțelegerea PSD-PNL va merge mai departe. Adică în localitățile cu primari PSD, colegii peneliști din coaliție nu vor mai pune candidat, iar în localitățile cu primari PNL, colegii pesediști nu vor avea candidat. La fel și în cazul funcțiilor de președinți de consilii județene.

Inițial, discuția ar fi pentru marile orașe, precum Cluj-Napoca, Arad, Craiova, Iași, Constanța, Pitești, Ploiești, Galați, Suceava, Sibiu, Alba Iulia, Deva ș.a. Totuși, unii politicieni susțin că decizia ca PSD și PNL să nu se „bată” pentru funcțiile de primar să se aplice în toate localitățile cu primari din unul dintre cele două partide. Totodată, este posibil ca UAT-urile (primării și consilii județene) conduse de udemeriști să fie ocolite, pentru că UDMR a fost mereu în aceeași gașcă cu PSD (și cu PNL uneori).

Exemplu din teritoriu

În Vrancea, de exemplu, Dacă s-ar decide ca PSD și PNL să nu se „lovească” în candidați pentru primar și președinte de consiliu județean, atunci am avea o serie de situații cel puțin interesante în teritoriu.

Astfel, președintele PSD Vrancea, Nicușor Halici, nu va mai candida pentru postul de președinte al Consiliului Județean, iar pesediștii îl vor susține pe actualul președinte, Cătălin Toma (PNL), pentru a obține un nou mandat.

La Focșani va fi invers: peneliștii îl vor vota pe actualul primar Cristi Misăilă (PSD) ca să rămână încă 4 ani în fotoliul de primar al municipiului Focșani. Ce se va întâmpla cu ”probabilul” candidat PNL la Primăria Focșani, Valentin Resmeriță, nu se știe.

Poate se reorientează spre alegerile parlamentare. În celelalte localități din județ, pesediștii și peneliștii ar urma să facă „ciocul mic”, să înghită în sec și să-și susțină adversarii aflați în funcție. Iată câteva exemple: Victor Roman (PSD) îl va susține pe Florin Nechifor (PNL), primarul actual al municipiului Adjud; Marius Bodoc (PSD) îl va susține pe primarul în funcție al comunei Dumitrești, Adrian Banaurs (PNL); Maricel Lazăr (PNL) nu-l va mai combate pe primarul comunei Milcovul, Mihai Neață (PSD); Gigel Maxim (PNL) îl va susține pe Emil Tacu (PSD), primarul în funcție din Corbița; Lucian Antonescu (PNL) nu va mai fi contracandidatul primarului PSD Valentin Tîlvăr de la Dumbrăveni; Aurel Hărăbor (PSD) o va susține pe Maria Stroe (PNL), primărița comunei Suraia, și multe alte exemple, titrează Vrancea24.

Citește și Guvernul aprobă indicatorii pentru Autostrada Litoralului ,,Alternativa Techirighiol” 

PSD și PNL decid un nou posibil scenariu

Varianta comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare este o mutare care avantajează cele două mari partide.

Ele își vor putea mobiliza primarii la vot, care le vor maximiza în acest fel scorul la europarlamentare, unde participarea este de obicei slaba. AUR și USR riscă să fie marii perdanți ai comasării alegerilor deoarece nu dispun de o armata de primari ca PNL și PSD, nici de filiale locale organizate.

Nu este clar însă dacă liderii și baronii PSD vor accepta ca partidul să renunțe la candidatul pentru Cotroceni atât de ușor, mai ales în contextul în care partidele anti-PSD nu mai sunt coalizate, cum se întâmpla în trecut, ci fărâmițate.

În această situație, mai mulți lideri PSD cred că partidul are o șansă reală să câștige competiția prezidențială dacă va prezenta un candidat propriu.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale. Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare. A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Conferința Zinergy: De la „sărăcia energetică” la energia geotermală

Mai mulți specialiști în energie au discutat, miercuri, în...

USR, propunere legislativă pentru modificarea Codului penal: „Oamenii vor ca legea să fie aplicată tuturor”

USR, propunere legislativă pentru modificarea Codului penal: „Oamenii vor...

Transnistria este de acord să cumpere gaze pe piață – sfârșitul unei crize sau doar un final de etapă?

După trei săptămâni în care Rusia, cu complicitatea administrației...