Un tânăr de 19 ani și-a dat foc miercuri în apropierea Liceului Economic din Râmnicu Vâlcea, după ce a pierdut 3.000 de lei la jocurile de noroc. În momentul în care au ajuns pompierii, tânărul era complet cuprins de flăcări și nu au mai putut face nimic pentru a-l salva.
România este acaparată de reclame la jocuri de noroc. Aproape la fiecare colț de stradă există un banner sau un afiș, multe de mare întindere, în care ți se promite un câștig rapid și ușor la pariuri sau la păcănele.
În toată țara, există peste 15.000 agenții de pariuri stradale, cele mai multe amplasate în București. Ultimii doi ani au venit cu o explozie a acestui tip de afacere, în condițiile în care în 2021 existau 8.000 de săli de jocuri. Practic, numărul lor aproape s-a dublat în acest interval scurt.
Se adaugă 27 de case de pariuri online licențiate și 5 care pot organiza jocuri de tipul casino online, conform Siteuri Pariuri. Potrivit celui mai recent sondaj, un bărbat român din patru a plasat minim un pariu în ultimul an. Statistica se referă exclusiv la cei care au împlinit 18 de ani, vârsta de la care pot fi practicate legal jocurile de noroc.
Ce înseamnă dependența de jocuri de noroc
Dependența de jocuri de noroc este o afecțiune la fel de reală ca dependența de alcool sau de droguri. Mecanismele chimice și pshijhologice sunt similare. Doar tratamentul este mult mai complicat.
„Dependența de jocuri de noroc este un fapt real. Nu este o poveste, nu este o scuză pentru persoanele care au intrat într-un asemenea cerc ca să se justifice. Este vorba despre schimbări ale neurotransmițătorilor chimici din creier, ca urmare a impulsului necontrolabil de a se angaja în acest comportament și ca urmare a incapacității de a se opri. Deci asta înseamnă dependența.
Dependența este angajarea într-un comportament nepotrivit, nesănătos, dăunător și neputința de a se opri.
Comportamentul acesta crește nivelul de dopamină din creier, ceea ce face ca experiența să fie din ce în ce mai plăcută și cu cât mă obișnuiesc cu sentimentul de plăcere, cu atât vreau mai mult”, a explicat pentru PRESShub Diana Miron, psiholog specializat în terapia pentru persoanele care suferă de tulburări patologice din cauza jocurilor de noroc patologic.
Jocul de noroc patologic, definit în cărțile de medicină
Diana Miron spune că această dependență este clar definită și în manualele de psihologie. Dar este o tulburare greu de identificat de către cei din preajma dependentului, pentru că acesta se ascunde multă vreme. Și nu are efecte vizibile, precum consumul de alcool sau de droguri.
„Regăsim criterii de diagnostic în manualul de statistică și diagnostic psihiatric după care lucrăm. Deci dependența este, există, nu este o scuză.
Este o dependență foarte gravă, pentru că cei din jur nu o percep ca atare. Dacă cineva este într-un consum dramatic de, să spunem, heroină, este foarte vizibil. Îl vezi că nu mai e om, ca se schimbă și asta ne dă sentimentul gravității.
Cel puțin la început, o persoană dependentă de jocuri de noroc este social integrată, este încă funcțională, este încă aducătoare de bani acasă, este încă un păstrător al relațiilor.
Și atunci lumea crede că nu-i nimic, nu e chiar așa rău. Ba chiar așa este da, pentru că este un cerc vicios care se agravează cu fiecare angajare în acest comportament de joc”, a menționat Diana Miron
Cum trebuie abordată o persoană dependentă
De obicei, când apropiații înțeleg gravitatea situației, cel dependent este deja într-o stare avansată a tulburării sale. Unii fură bani din casă, își vând casele, nu mai sunt sociabili.
Diana Miron a mai explicat modul în care ar trebui abordată o astfel de persoană care nu poate renunța la jocurile de noroc.
„În primul rând, persoanele din jur ar trebui să afle, să-și dea seama de acest lucru, ceea ce de multe ori, din păcate, este greu, pentru că jucătorii se ascund.
De obicei, se află în momentul în care încep să lipsească sume, în momentul în care persoana nu mai face față obligațiilor financiare. Atunci se află sau când începe să fure, începe să mintă și este prins cu minciuna, începe să vândă bunuri din casă pentru a procura bani.
În acel moment, ceea ce ar trebui făcut este mobilizarea spre a-l îndrepta spre psihoterapie și pe cei mai mulți și spre un consult psihiatric.
Există depresie în jocurile de noroc. Oricum această tulburare se grevează, nu întotdeauna, dar adesea, și pe alte probleme cum ar fi tulburări de personalitate, pe abuz de substanțe.
Deci oricum ar trebui să existe o întâlnire cu un medic care să vadă ce se mai întâmplă acolo și ce ar trebui făcut, inclusiv din punct de vedere medicamentos, pentru că medicația este unul dintre sau ar trebui să fie pentru mulți, poate nu pentru toți, o resursă, un element pe care să se bazeze și apoi psihoterapia, musai, de urgență”, a precizat Diana Miron.
Dependența răspunde greu la tratament
Simona Ștefan, psiholog clinician și psihoterapeut, a explicat pentru PRESShub că dependența de jocuri de noroc este una destul de serioasă, pentru că răspunde greu la tratament, dar și pentru că tinde să revină.
„Este o dependență serioasă, sunt multe persoane care toată viața se confruntă cu aceasta. Nu înseamnă că joacă mereu, au perioade în care se lasă, dar este o dependență care tinde să revină”.
Diana Miron confirmă: „Eeste o terapie dificilă. În momentul în care creierul dă de gustul plăcerii induse artificial, care înseamnă o substanță sau un joc, este foarte greu să-l aduci înapoi la a găsi bucurie, plăcere, suportabilitate, măcar în viața simplă, fără substanță sau fără joc”.
Totuși, Simona Ștefan arată că exisă variante de tratament pentru persoanele care doresc să renunțe la jocurile de noroc.
„Poate ajuta și tratamentul psihiatric într-o oarecare măsură. De asemenea, psihoterapia poate să ajute, pentru că sunt niște mecanisme psihologice care susțin comportamentele patologice de jucat la noroc.
Spre exemplu, o serie de iluzii referitoare la posibilitatea de a controla aspecte care țin stric de șansă.
Cei care au o problemă patologică cred că prin diverse strategii pot controla rezultatul unui joc de ruletă de exemplu.
Acest lucru nu este adevărat pentru că ține doar de șansă. Sunt o serie de astfel de iluzii ale controlului pe care persoanele cu joc de noroc patologic le au. De asemenea sunt și alți factori asociați, precum impulsivitatea. Totuși, mai important este să fie prevenite aceste comportamente. Mai bine nu te apuci!”
Psihologii au protocoale speciale pentru dependenții de jocuri de noroc
Întrebată dacă există programe speciale pentru persoanele cu dependență de jocuri de noroc, Simona Ștefan a menționat că psihologii au anumite protocoale, dar nu știe dacă există politici publice în acest sens.
„Există protocoale de intervenție psihologică pe care le putem folosi ca psihoterapeuți. Dacă vă referiți la programe sociale sau politici publice nu știu să vă răspund”.
Diana Miron spune că există anumite platforme menite să-i ajute pe dependenți, dar că problema nu se poate rezolva atâta timp cât televiziunile vor continua să ruleze minute întregi de reclame ale caselor de pariuri.
„Uitați-vă la televizor, cât spațiu ocupă reclamele. Vorbim despre riscuri, dar când există câte o jumătate de oră de reclame la case de pariuri, în care se promit câștiguri rapide, ce vorbim?
Să spunem că reclamele fac rău este puțin spus.
Dacă mie televiziunea îmi arată că voi câștiga doar dacă joc, și asta se întâmplă zeci de minute în fiecare zi, cum aș putea eu să rezist?
Dacă televiziunile pun accentul pe distracție, eu o să cred cumva că e sigur”, a menționat Diana Miron.
Bărbații sunt mai predispuși să devină dependenți
Diana Miron explică faptul că deși această problemă este mai des întâlnită în rândul bărbaților, femeile care dezvoltă dependență o fac mult mai patologic.
„Cele mai vulnerabile la dependența de jocuri de noroc sunt persoanele tinere, căci sunt și cei mai ușor impresionabil, mult mai puși pe câștigul rapid. De asemenea, cei aflați la vârsta mijlocie, la 40 de ani și ceva, care consideră că viața lor a fost destul de searbădă și vor adrenalină.
Din punct de vedere al împărțirii pe sexe, bărbații sunt mai predispuși să dezvolte dependența. Femeile care dezvoltă acest comportament îl dezvoltă mai târziu, dar o fac mai profund. De asemenea un factor este anturajul. Dacă membri ai familiei sau membri ai grupului au o problemă cu jocurile de noroc, este mult mai probabil ca și persoana să devină dependentă”, a arătat psihologul Diana Miron.
„Este o tulburare, tulburarea de jocuri de noroc sau jocul de noroc patologic se stabilește, sigur și în termeni de frecvență, de cât de des joci, dar și, în primul rând, în funcție de măsura în care ești capabil să îți controlezi acest comportament.
Cu alte cuvinte, când comportamentul te controlează pe tine și nu tu pe el.
Spre exemplu, când renunți la alte activități importante ca să joci jocuri de noroc, când nicio altă activitate nu te atrage care să nu presupună jocul de noroc, când joci în pofida unor consecințe dezadaptative, banii pierduți, nopți pierdute, probleme de sănătate, când jocul atinge un nivel dincolo de care este riscant și când joci în continuare pentru că nu te poți abține”, a explicat Simona Ștefan, psiholog clinician și psihoterapeut, a explicat pentru PRESShub ce înseamnă să fi dependent de jocuri de noroc.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
[…] Psiholog: Reclamele la pariuri fac un rău uriaș. Dependența de jocuri de noroc este reală […]
[…] Psiholog: Reclamele la pariuri fac un rău uriaș. Dependența de jocuri de noroc este reală […]
[…] Citește și: Psiholog: Reclamele la pariuri fac un rău uriaș. Dependența de jocuri de noroc este… […]
[…] Citește și: Psiholog: Reclamele la pariuri fac un rău uriaș. Dependența de jocuri de noroc este… […]