Psihologia licitațiilor și cum să cumperi bunuri inteligent

Data:

spot_img

Licitația online nu este o doar competiție, ci devine o experiență memorabilă, din care mulți participanți au de învățat. Presiunea câștigului e destul de mare, tocmai de aceea intervine stresul aferent unei achiziții de lungă durată.

Mai mult ca sigur nu vrei să pierzi, dar înainte de a evalua șansele reale pe care le ai, e esențial să-ți adaptezi gândirea. Totul pleacă de la felul în care te raportezi la joc. Nu contează că ești la început sau ai deja experiența unei licitații birotică, important e să înțelegi psihologia din spate. Câteva trucuri utile vei descoperi fără îndoială în rândurile de mai jos.

Care este psihologia din spatele licitațiilor?

Licitațiile online utilizează o serie de mecanisme psihologice și valori, cum ar fi competiția, responsabilitatea, dorința de câștig și frica de eșec.

Dacă nu vrei să-ți compromiți bugetul, vei avea nevoie de o strategie adecvată cerințelor tale, dar și ale pieței. Care este, totuși, mecanismul din spatele unei reușite sigure? Iată ce trebuie să știi:

  • Licitația este o competiție, un câmp de luptă al nervilor tari, unde trebuie să te impui în fața concurenței prin respect și seriozitate. Există mulți licitanți care se lasă intimidați de agitația momentului și de experiența celorlalți. Însă trebuie să pornești la drum cu o gândire optimistă și o atitudine hotărâtă.
  • Nu există premii sau mențiuni pentru locurile II și III. Este totul sau nimic. Casa la care sperai sau mobilierul perfect pentru clădirea ta de birouri pot fi pierdute în doar câteva secunde. În astfel de momente, bătălia amestecă tactica de joc cu emoțiile firești ale întrecerii.
  • De cele mai multe ori, licitația nu este doar un proces în urma căreia se efectuează o tranzacție. Pentru majoritatea, poate fi o modalitate de a accesa niște pârghii emoționale foarte adânci. Nevoia de a fi pe primul loc surclasează valoarea sau prețul bunului ofertat.

Frica de regrete se manifestă, de asemenea, în rândul multor licitanți. În cazul lor, dorința de a nu avea remușcări în urma unei pierderi este destul de pregnantă. Antreprenorii, mai ales, resimt presiunea de a fi cu un pas înaintea concurenței și implicit de a obține bunul licitat.

Cum poți să rămâi calm?

Chiar dacă e greșit, mulți se ghidează după impulsuri atunci când licitează. Experții în licitații online, pe de cealaltă parte, aleg să-și surprindă adversarii și să plaseze oferte în mod neașteptat. Totuși, nu poți preconiza mereu momentul ideal pentru a licita, așadar, situația poate deveni destul de stresantă.

Lucrurile se complică și mai tare dacă ești o fire emotivă și ușor influențabilă de starea celorlalți. Nu trebuie să-ți faci grijă, însă. Există câteva sfaturi pe care le poți urma pentru a reduce din start riscul unei nereușite și anume:

  • Menține o distanță emoțională față de obiectul licitat pentru a evita să faci oferte impulsive. Nu lua totul personal și acceptă o înfrângere, dacă e cazul.
  • Setează o sumă maximă și lasă platforma să liciteze pentru tine. Este un truc pe care îl folosesc majoritatea celor care nu vor să se implice direct în tranzacție.
  • Studiază modalitatea în care ceilalți participanți aleg să liciteze. Există diverse abordări – agresive, disciplinate, neașteptate sau automate.

Probabil o să spui că în teorie totul e mai simplu. Așa e – uneori, realitatea arată altfel, mai ales într-un domeniu atât de versatil cum este cel al licitațiilor online. Tocmai de aceea, indicat ar fi să contactezi o echipă specializată și să te orientezi către o platformă de încredere. Documentează-te foarte bine înainte – citește recenzii, întreabă profesioniști și pregătește-te mental pentru ce urmează.

Cum plasezi oferta în mod inteligent?

Ești gata să faci o impresie plăcută la următoarea licitație la care iei parte? Asigură-te că bifezi următoarele etape pentru a plasa corect o ofertă:

  • Înainte de a începe să licitezi, stabilește o limită maximă de preț bazată pe valoarea reală a bunului și pe bugetul tău. Notează suma și angajează-te să nu o depășești, indiferent de circumstanțe.
  • În timpul licitației, rămâi inconsecvent și încearcă să-ți stăpânești emoțiile. Nu e deloc ușor, dar te va ajuta să fii greu de citit în fața celorlalți. Cu cât oferi mai puține indicii despre strategia adoptată, cu atât vei avea mai multe șanse de câștig.
  • Fii atent la ancore. În general, pașii de pornire a licitației îți pot influența în mod indirect inconștientul. S-ar putea să existe persoane să ofere un preț mai mic. Vor să creeze iluzia unui chilipir de care nu ai neapărată nevoie, dar care nu poate fi ratat, datorită prețului.

Vrei să-ți asiguri locul pe un site de licitații afaceri la cheie? Pentru a ține pasul cu cerințele vânzătorului, dar și pentru a surprinde concurența trebuie să folosești tehnicile potrivite.

Totul începe cu un research detaliat despre caracteristicile bunurilor și se încheie cu o atitudine calmă, dar destul de vehementă pentru a câștiga.

Urmează cu încredere sfaturile de mai sus și bucură-te de rezultatele așteptate!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: freepik.com)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ajunul Crăciunului: Cele mai frumoase tradiţii românești | Monitorul de Cluj

Ajunul Crăciunului este o zi încărcată de semnificații, tradiţii...

Cum să-ți menții unghiile sănătoase în sezonul rece? – 3 pași simpli

Iarna îți poate pune unghiile la încercare mai mult...

De ce țeava rectangulară este preferată în construcții metalice?

În domeniul construcțiilor metalice, alegerea materialelor potrivite este esențială...

Ecografia de părți moi în sarcină, o investiție în sănătatea mamei și a copilului

Ecografia de părți moi în sarcină, o investiție în...