Psihoterapeut despre riscurile consumului de droguri în rândul tinerilor

Data:

spot_img

Psihoterapeut despre riscurile consumului de droguri în rândul tinerilor: „Pot rămâne cu lapsusuri pe termen nedefinit”.

Răzvan Coloja, psihoterapeut, psiholog clinician și consilier psihologi a explicat cum consumul de droguri afectează profund indivizii, familii, chiar și comunități întregi, iar din păcate, cei mai expuși sunt tinerii.

Reporter: Care sunt, în opinia dumneavoastră, motivele pentru care tinerii încep să consume droguri?

Răzvan Coloja: Cea mai mare influență asupra deciziei de a încerca stupefiantele o are cercul de prieteni. Întâmplător, în cazul adicțiilor de orice fel, este factorul care contribuie cel mai des la menținerea adicției. Tinerii sunt curioși și vor să pună viața la încercare. Orice poartă eticheta de „interzis” tinde să le atragă atenția și oferă o oarecare incitare.

Unii o fac pentru că vor să se integreze. Alții o fac pentru că i-au văzut pe alții încercând și devin curioși. Cei mai mulți sunt conștienți că e ceva interzis și vor să trăiască intens vreme de o oră nu prin substanța în sine, ci prin faptul că o încearcă în taină.

Dar în cea mai mare parte cercul de prieteni este cel care decide când și cum încearcă un tânăr droguri pentru prima oară. E vorba de presiunea aceea a grupului.

Una indirectă: adolescentul se oferă emoționat să încerce și el pentru că vrea să fie acceptat de grup. Să nu fie singurul care a spus „nu” și să riște să fie treptat exclus din grup ori etichetat în vreun fel.

Citește și: De ce prinde propaganda rusă în Africa

Psihoterapeut despre riscurile consumului de droguri în rândul tinerilor

Cum influențează consumul de droguri procesul de dezvoltare a creierului adolescentin și ce tulburări psihice pot dezvolta?

Răzvan Coloja: Aici problema e complexă. Știm mai multe despre univers decât știm despre creierul uman. Avem definite, teoretic, niște zone ale creierului și știm în mare cum funcționează și care sunt componentele lui de bază. Dar raportându-ne la cât cunoaștem în mod științific despre creier se poate spune că e o linguriță de nisip luată de pe o plajă. Implicit, despre efectul stupefiantelor asupra creierului cunoaștem și mai puține.

Citește interviul integral, în Monitorulcj.ro

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Ziaruldeiasi.ro)

spot_imgspot_img
Monitorul de Cluj
Monitorul de Clujhttp://monitorulcj.ro
Monitorul de Cluj este cel mai important cotidian local din judetul Cluj, care apare in format tiparit si online din 1998. Ziarul tiparit apare in format standard 12 pagini, din care 4 color (luni-joi), si o editie de weekend (vineri-duminica). Continutul este preponderent comunitar (stiri si analize din domeniile administratie publica, sanatate, educatie), precum si pagini tematice (economie, mapamond, sport).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Conferința Zinergy: De la „sărăcia energetică” la energia geotermală

Mai mulți specialiști în energie au discutat, miercuri, în...

Ce medicamente conțin substanțe cu efecte psihoactive ce pot afecta conducătorii auto

Specialiști ai Ministerului Sănătății și Agenției Naționale a Medicamentelor...