- Elena Lasconi trebuia să fie înlocuită din fruntea USR încă de pe 25 noiembrie, așa cum a aflat PRESSHub după ce a discutat în ultimele luni cu mai mulți lideri ai formațiunii politice.
- Astfel, puciul căruia i-a căzut victimă Elena Lasconi astăzi, 9 aprilie, trebuia să aibă loc în prima zi după turul I al alegerilor prezidențiale, organizate pe 24 noiembrie, în cazul în care aceasta nu intra în turul II.
- Înlocuirea Elenei Lasconi ar fi avut loc, conform unor surse multiple ale PRESSHub din rândul USR, indiferent dacă aceasta intra sau nu în turul al doilea al alegerilor prezidențiale alături de Marcel Ciolacu (și pierdea).
- Până pe 24 noiembrie 2024, ora 21:00, acesta era singurul scenariu pozitiv luat în calcul la sediul central al USR: Elena Lasconi să intre în turul II alături de președintele PSD.
- În cele din urmă, Elena Lasconi a intrat în turul II, dar alături de Călin Georgescu. Așa că puciul din USR a fost amânat, după ce poziția Elenei Lasconi a ieșit întărită.
- Scenariul cel mai plauzibil era, în noiembrie, ca Dominic Fritz să preia conducerea partidului chiar din prima parte a acestui an. Apoi, până la alegerile din 2028, urma ca Nicușor Dan să revină mai aproape de formațiunea politică, așa cum a aflat PRESSHub.
Conducerea Biroului Național al USR, structura de conducere a partidului, a demarat astăzi, 9 aprilie, acțiunea de înlăturare a Elenei Lasconi.
Dominic Fritz, primarul Timișoarei, și Ionuț Moșteanu au anunțat, într-o conferință de presă, că liderii reuniți în Biroul Național au decis să convoace, pentru joi, 10 aprilie, un Comitet Politic. Scopul: să se supună la vot retragerea sprijinului pentru Elena Lasconi și susținerea lui Nicușor Dan în cursa pentru Cotroceni.
Indiferent de votul de joi, Elena Lasconi a anunțat deja că nu se va retrage din cursa pentru Cotroceni.
Planul din toamnă, pus în aplicare în primăvară
De fapt, mare parte din conducerea USR era pregătită să o înlocuiască pe Lasconi încă de pe 25 noiembrie, a doua zi după turul I. Asta pentru că liderii partidului, și nu numai, nu se așteptau ca Lasconi să intre în turul II. În plus, să intre alături de un naționalist filorus, cum este Călin Georgescu.
După înlocuirea lui Lasconi, liderii USR cred că partidul va trece prin transformări până la următorul ciclu electoral, când membrii formațiunii speră să câștige chiar alegerile parlamentare din 2028.
Însă cei mai mulți lideri importanți ai Uniunii Salvați România (USR), inclusiv cei care au deținut portofolii de miniștri sau au poziții importante în administrația locală, consideră că Elena Lasconi nu ar trebui să mai fie în fruntea partidului.
Informația ne-a fost confirmată de mai mulți lideri ai partidului. „Partidul este condus așa cum probabil Marian Vanghelie conducea primăria de sector. Acest partid a fost construit pe ideea americană, că fiecare membru poate cumva să fie reprezentat în deciziile luate. Acest lucru nu se mai întâmplă acum, inclusiv cu finanțele formațiunii. Acest lucru trebuie să se schimbe”, ne-a declarat unul dintre liderii importanți ai USR.
Trebuie precizat că PRESSHub a chestionat, în ultimele șase luni, șapte membri importanți ai partidului, dintre care cinci s-au declarat complet nemulțumiți de cum a fost organizat partidul și de modul în care s-au luat deciziile.
De menționat că doar unul s-a declarat mulțumit, iar altul nu a dorit să-și precizeze opinia.
Tabăra Lasconi: „Am scos partidul de pe Facebook”
Echipa din jurul Elenei Lasconi dorește să continue în fruntea formațiunii de dreapta, cu scopul de a pregăti o propunere puternică pentru funcția de premier din 2028 și un candidat important la alegerile prezidențiale din 2029.
Însă, în ciuda sondajelor din prezent, unde are scoruri foarte slabe, Elena Lasconi chiar crede că va intra din nou în turul II la alegerile din mai.
Unul dintre apropiații săi, care o consiliază în campanie, ne-a explicat foarte clar că Elena Lasconi „nu ține de scaun”, dar nici nu vrea să renunțe în condițiile în care a performat electoral.
„A venit într-un moment greu, când partidul era mai mult subiect de glume. Așa, cu multe stângăcii, USR a avut anul trecut, pentru prima dată, un candidat în turul doi al alegerilor prezidențiale”, ne-a declarat acesta.
„Oricât ar fi de criticabilă, ea a scos partidul de pe internet, de pe Facebook. S-a luat la bătaie cu PSD, PNL, a mers la TV. Până atunci, opoziția USR se făcea pe Facebook, mai scria cineva o postare din tranșee, fără să vadă inamicul politic în ochi”, a mai adăugat liderul USR din tabăra Lasconi.
Citește și: Elena Lasconi, victima perfectă
Și se ajunge la inevitabil: Nicușor Dan
Conform planului de puci din toamnă, una dintre variante era o apropiere lentă de Nicușor Dan care să revină inclusiv la conducerea partidului, dacă nu ca și candidat la Președenție în 2029.
De fapt, la acel moment, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, avea curajul să declare, la emisiunea „În fața ta” de la Digi 24, că nu exclude o posibilă candidatură la președinția României în viitor, la următoarele alegeri pentru Cotroceni.

„De principiu, îmi doresc încă un mandat, în afară de acesta, la Primăria Capitalei”, a spus Nicușor Dan, întrebat dacă exclude ideea de a candida vreodată la președinția României. „În rest, nu vreau să exclud nicio variantă. O să vedem realitățile peste câțiva ani”, a declarat acesta.
Această apropiere a devenit realitate la începutul lui 2025. Conducerea politică a USR a anunțat astăzi, 9 aprilie, că inclusiv fondurile de campanie vor fi folosite pentru promovarea lui Nicușor Dan.
„Este un personaj care contrastează cu USR-ul din acest moment. Că ne place sau nu, Nicușor Dan a demonstrat că, așa încăpățânat și neînțeles cum este, face treabă. Are curaj să se ducă în Piața Unirii și să se lupte la propriu cu oamenii lui Daniel Băluță. Nu a stat pe Facebook. S-a dus, a revenit, și îl văd în stare să stea acolo toată ziua. USR-ul nu are astfel de oameni”, ne-a spus un membru al congresului național al USR.
Citește și: Fost angajat SIE, făcut magistrat, deși a picat de două ori testul psihologic
Fritz, posibil președinte interimar
Nicușor Dan este, de fapt, fondatorul USR. El a plecat din partid după o dispută pe tema referendumului despre familia tradițională, dispută chiar cu liderii care îl susțin acum.
Cât despre președinția USR, Dominic Fritz este favorit să o înlocuiască pe Lasconi.
Fritz este sprijinit de Vlad Voiculescu, Dan Barna, Cătălin Drulă și Cristian Ghinea, conform surselor PRESSHub.

Pe grupurile interne ale USR, dar și în afara acestora, Fritz a fost unul dintre cei mai frecvenți critici ai deciziilor Elenei Lasconi. El este sprijinit de majoritatea miniștrilor USR din scurta perioadă de guvernare alături de PNL, în anul 2021.
Trebuie menționat că Dominic Fritz a evitat să o concureze pe Elena Lasconi la alegerile interne din vară, motivând la acel moment că nu se vede candidat pentru funcția de președinte al României la alegerile de la sfârșitul acestui an.
Între timp, acesta și-a schimbat opinia și ar dori să preia conducerea USR, mai ales că această poziție nu mai este legată de candidatura la Cotroceni, așa cum era condiționată în vară.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Spuneți așa: ”Înlocuirea Elenei Lasconi ar fi avut loc, conform unor surse multiple ale PRESSHub din rândul USR, indiferent dacă aceasta intra sau nu în turul al doilea al alegerilor prezidențiale alături de Marcel Ciolacu”. Deci USR și-ar fi retras susținerea pt un candidat în turul II? Sunteți sigur de sursele dvs?
Bună ziua! După cum vedeți, Elena Lasconi chiar va fi înlocuită, sau asta se încearcă, deși a intrat în turul doi în noiembrie. Așa cum era înlocuită și la sfârșitul anului trecut, chiar dacă intra în turul II cu Marcel Ciolacu (și pierdea), deși nu era înlocuită dintre turul I și turul II, probabil că aici vă referiți cu întrebarea dumneavoastră, și nici nu mai putea fi înlocuită dacă ar fi câștigat.