Odată cu semnarea contractului privind administrarea stațiilor de transfer și a celor de tratare a deșeurilor, punerea în practică a proiectului a luat sfârșit
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate (ADIS) și asocierea Sorain Cecchini Techno Espana SLU – SC Iasicon SA – SC Edil Industry SRL au semnat al doilea mare contract care vizează funcționarea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor. Primul a fost concesionarea activităților de colectare și transport din județ (cu excepția municipiului Iași), atribuit anul trecut firmei argeșene Girexim Universal SA, care va primi 64,62 de milioane de lei (fără TVA) pentru perioada de până la sfârșitul lui 2023. Redevența plătită anual Consiliului Județean a fost fixată la 183.000 de lei.
În 22 mai, a fost parafat contractul de delegare a gestiunii operării stațiilor de transfer și a instalațiilor de tratare a deșeurilor municipale în județul Iași. Asocierea celor trei firme va primi de aproape trei ori mai mulți bani decât Girexim Universal. Tocmai suma uriașă pusă la bătaie a fost motivul pentru care întreaga procedură de atribuire a durat un an: nu mai puțin de trei contestații au fost depuse imediat după lansarea licitației, ajungându-se apoi cu ele până la Curtea de Apel, unde ADIS a avut câștig de cauză.
În următorii cinci ani, prestatorul va asigura operarea și administrarea stațiilor de transfer a deșeurilor de la Ruginoasa (cu o capacitate de 44.000 tone pe an), Bălțați (17.000 tone) și Hârlău (1.800 de tone), sortarea deșeurilor municipale în stațiile Ruginoasa, Țuțora și Hârlău, precum și compostarea deșeurilor verzi și tratarea mecano-biologică a celor reziduale în cadrul stației de la Țuțora.
„Este foarte important să ducem acest angajament mai departe, pentru că civilizația noastră, a unui popor, a unei localități începe de la curățenie. Nu putem să aruncăm la infinit gunoiul oriunde sau să îl ducem pe malul apei. La Iași este prima instalație complexă de tratare mecano-biologică din țară care va intra în operare”
Gabriel Moiceanu, președintele Federației Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară
Lansat în 2012, Proiectul „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Iași” a fost finanțat prin Programul Operațional Sectorial „Mediu” 2007-2013, având o valoare estimată de 306,5 milioane de lei cu TVA. Impedimente precum contestarea numeroaselor licitații au întârziat mult finalizarea proiectului, fiind nevoie de două fazări (decalări) ale etapelor programate inițial.
Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Ziarul de Iași în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.