Punctele fierbinţi ale Revoluţiei de la Timişoara devin „spaţii-monument”, în cadrul unui traseu tematic

Data:

spot_img

Punctele fierbinţi ale Revoluţiei de la Timişoara devin ”spaţii-monument”, în cadrul unui traseu tematic. Nouă puncte fierbinţi ale Revoluţiei de la Timişoara, unde au căzut cei mai mulţi martiri ai libertăţii anti-ceauşiste, vor deveni „spaţii-monument” şi vor fi expuse în spaţiul public municipal, în cadrul unui traseu tematic marcat prin granit turcoaz şi bronz, integrat în peisajul urban.

Viceprimarul Ruben Laţcău a declarat, miercuri, că investiţia de peste 10 milioane de lei este finanţată din fonduri europene, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

„Cel mai important moment din istoria contemporană a Timişoarei şi a României nu trebuie uitat de generaţiile viitoare. Libertatea pentru care s-a murit în stradă în Decembrie 1989 nu a fost până acum integrată în spaţiul public cum s-ar cuveni.

Locurile unde a avut loc Revoluţia vor deveni spaţii monument. Acum facem un pas important în faţă ca să implementăm investiţia. Iar această istorie vrem să o spunem şi tuturor celor care ne vizitează oraşul. Pe lângă transformarea spaţiului public, vom construi o experienţă imersivă prin intermediul realităţii augmentate. Este minimul pe care îl putem face pentru a onora această luptă”, a detaliat Ruben Laţcău, citat de Agerpres.

Traseul Revoluţiei începe din Zona Maria (Piaţa Sfânta Maria – străzile Gheorghe Doja – Timotei Cipariu) şi continuă cu Podul Traian (zona Maria – Splaiul Tudor Vladimirescu); Zona Operei (Piaţa Iancu Huniade – Piaţa Victoriei); Zona Piaţa Libertăţii; Zona Piaţa Sfântul Gheorghe; Zona Prefectură (bulevardul Revoluţiei din 1989); Zona Băile Neptun (Splaiul Nistrului); Zona Cimitir Eroilor (bulevardul Sever Bocu nr. 1) şi Zona Martirilor (strada Mareşal Constantin Prezan).

Citește și: Sarajevo după 25 de ani de la război. Trăiește. Și asta este vestea cea mai bună

„Traseul Revoluţiei din Decembrie 1989 în Timişoara” propune marcarea punctelor – cheie, identificate ca având o importanţă istorică pentru Timişoara pe parcursul evenimentelor din Decembrie 1989.

Aceste locuri cu încărcătură simbolică vor oferi, prin abordarea propusă de proiect, o experienţă directă, dar şi o incursiune virtuală în contextul istoric şi social al Revoluţiei, printr-o platformă de realitate extinsă.

Aceste elemente vor cuprinde unul sau mai multe dreptunghiuri acoperite cu dale din granit turcoaz, de dimensiuni identice şi vor fi înconjurate de o bandă din bronz, cu rol de delimitare; pe banda metalică va fi inscripţionat un text despre momentul particular legat de acel loc în zilele Revoluţiei din Decembrie.

O placă din acelaşi metal va conţine un scurt citat dintr-o mărturie a unui participant direct la evenimente.

Acolo unde spaţiul o permite, va fi aşezat un element de mobilier urban, care va permite marcarea mai bună, dar şi folosirea spaţiului pentru odihnă sau socializare, iar o placă din acelaşi metal (bronz) va fi integrată în suprafaţa băncii şi va conţine un text gravat de dimensiuni minimale care va menţiona locul. Textul va avea şi o variantă sintetică în Braille.

Traseul Revoluţiei aduce împreună istoria şi prezentul, unind comunitatea printr-o  intervenţie durabilă, discretă, capabilă să evolueze.

„Traseul Revoluţiei din Decembrie 1989 în Timişoara” face parte din proiectul „Timişoara Capitală Europeană a Culturii: Memorialul Revoluţiei-Decembrie 1989”, finanţat prin PNRR.

Citește și: Barajul distrus în Ucraina a schimbat Marea Neagră. Efecte ecologice importante

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Ruben Lațcău / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Şapte persoane rănite într-un accident rutier pe DN1, în județul Sibiu

Şapte persoane au fost rănite duminică seara, într-un accident...

Românii și nostalgia comunismului. De ce îl consideră un trecut „mai sigur și mai bun”

Marea majoritate a populației recunoaște o serie de aspecte...

Sebastian Burduja: Încă 150 de milioane de euro investiți în sectorul energetic românesc

Sebastian Burduja anunță, într-o postare pe Facebook, investiții de...