Punctele fierbinţi ale Revoluţiei de la Timişoara devin „spaţii-monument”, în cadrul unui traseu tematic

Data:

spot_img

Punctele fierbinţi ale Revoluţiei de la Timişoara devin ”spaţii-monument”, în cadrul unui traseu tematic. Nouă puncte fierbinţi ale Revoluţiei de la Timişoara, unde au căzut cei mai mulţi martiri ai libertăţii anti-ceauşiste, vor deveni „spaţii-monument” şi vor fi expuse în spaţiul public municipal, în cadrul unui traseu tematic marcat prin granit turcoaz şi bronz, integrat în peisajul urban.

Viceprimarul Ruben Laţcău a declarat, miercuri, că investiţia de peste 10 milioane de lei este finanţată din fonduri europene, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

„Cel mai important moment din istoria contemporană a Timişoarei şi a României nu trebuie uitat de generaţiile viitoare. Libertatea pentru care s-a murit în stradă în Decembrie 1989 nu a fost până acum integrată în spaţiul public cum s-ar cuveni.

Locurile unde a avut loc Revoluţia vor deveni spaţii monument. Acum facem un pas important în faţă ca să implementăm investiţia. Iar această istorie vrem să o spunem şi tuturor celor care ne vizitează oraşul. Pe lângă transformarea spaţiului public, vom construi o experienţă imersivă prin intermediul realităţii augmentate. Este minimul pe care îl putem face pentru a onora această luptă”, a detaliat Ruben Laţcău, citat de Agerpres.

Traseul Revoluţiei începe din Zona Maria (Piaţa Sfânta Maria – străzile Gheorghe Doja – Timotei Cipariu) şi continuă cu Podul Traian (zona Maria – Splaiul Tudor Vladimirescu); Zona Operei (Piaţa Iancu Huniade – Piaţa Victoriei); Zona Piaţa Libertăţii; Zona Piaţa Sfântul Gheorghe; Zona Prefectură (bulevardul Revoluţiei din 1989); Zona Băile Neptun (Splaiul Nistrului); Zona Cimitir Eroilor (bulevardul Sever Bocu nr. 1) şi Zona Martirilor (strada Mareşal Constantin Prezan).

Citește și: Sarajevo după 25 de ani de la război. Trăiește. Și asta este vestea cea mai bună

„Traseul Revoluţiei din Decembrie 1989 în Timişoara” propune marcarea punctelor – cheie, identificate ca având o importanţă istorică pentru Timişoara pe parcursul evenimentelor din Decembrie 1989.

Aceste locuri cu încărcătură simbolică vor oferi, prin abordarea propusă de proiect, o experienţă directă, dar şi o incursiune virtuală în contextul istoric şi social al Revoluţiei, printr-o platformă de realitate extinsă.

Aceste elemente vor cuprinde unul sau mai multe dreptunghiuri acoperite cu dale din granit turcoaz, de dimensiuni identice şi vor fi înconjurate de o bandă din bronz, cu rol de delimitare; pe banda metalică va fi inscripţionat un text despre momentul particular legat de acel loc în zilele Revoluţiei din Decembrie.

O placă din acelaşi metal va conţine un scurt citat dintr-o mărturie a unui participant direct la evenimente.

Acolo unde spaţiul o permite, va fi aşezat un element de mobilier urban, care va permite marcarea mai bună, dar şi folosirea spaţiului pentru odihnă sau socializare, iar o placă din acelaşi metal (bronz) va fi integrată în suprafaţa băncii şi va conţine un text gravat de dimensiuni minimale care va menţiona locul. Textul va avea şi o variantă sintetică în Braille.

Traseul Revoluţiei aduce împreună istoria şi prezentul, unind comunitatea printr-o  intervenţie durabilă, discretă, capabilă să evolueze.

„Traseul Revoluţiei din Decembrie 1989 în Timişoara” face parte din proiectul „Timişoara Capitală Europeană a Culturii: Memorialul Revoluţiei-Decembrie 1989”, finanţat prin PNRR.

Citește și: Barajul distrus în Ucraina a schimbat Marea Neagră. Efecte ecologice importante

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Ruben Lațcău / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Numărul creditorilor Nordis Management a ajuns la 1.200. Cine se numără printre păgubiți | G4Media.ro

Numărul creditorilor persoane fizice și juridice înregistrați în procesul...

Fostul ministru Raluca Prună despre presiunile făcute de Iohannis pentru numirea Procurorului General

Fost ministru al Justiției în guvernul tehnocrat Cioloș, Raluca...