Estul sau Vestul. Ce își asumă candidaţii la Preşedinţie? La fel ca în precedenta campanie electorală prezidenţială, nici acum dezbaterile şi analizele nu au pus accentul pe subiecte ce ţin de politică externă, de securitate şi apărare, deşi acestea sunt, potrivit Constituţiei, principalele responsabilităţi ale preşedintelui României.
În plus, poziţionarea strategică a ţării, relaţia cu UE, cu SUA, cu NATO, politica de alianţe, parteneriatele strategice sunt teme de interes major, cu atât mai mult cu cât ne aflăm într-un nou context internaţional, în plus impredictibil, cu crize internaţionale profunde, cu un război în apropierea graniţelor, cu puteri autocratice şi revizioniste aflate în ofensivă împotriva valorilor Occidentului.
Citește și: Ludovic Orban răspunde acuzațiilor lui Funeriu: „Este o minciună gogonată”
Informaţiile referitoare la proiectele de politică externă, securitate şi apărare ale candidaţilor ne pot oferi un indiciu referitor la propriul viitor: trăit într-o ţară democratică, raportată la valorile occidentale, sau într-o ţară care va intra în siajul unei puteri autocratice şi revizioniste, al Rusiei.
Am căutat să aflu care este viziunea candidaţilor la Preşedinţie în privinţa politicii externe, spre ce direcţie vor conduce România: spre Vest sau spre Est? Care va fi relaţia cu SUA, cu UE? Ce decizii vor lua pe linia apărării şi securităţii naţionale, cum vor asigura creşterea procentului alocat apărării? M-am oprit la primii patru clasaţi în opţiunea vot, potrivit sondajelor de opinie, la cei care depăşesc zece procente în intenţia de vot.
Conform unui recent sondaj de opinie Atlasintel, pe primul loc se plasează George Simion, preşedintele AUR, cu 31,9 %, urmat de candidatul alianţei de guvernare PSD-PNL-UDMR Crin Antonescu – cu 22,6 %, Nicuşor Dan, candidatul susţinut de USR – cu 22% şi independentul Victor Ponta – cu 10%.
Continuarea în Puterea a Cincea
Urmăriți PressHUB și pe Google News!