Vladimir Putin devine din ce în ce mai paranoic şi se teme că o persoană din cercul său de apropiaţi îl va otrăvi, potrivit informaţiilor obţinute de jurnalistul american Craig Copetas.
„Spălătorese, secretare, bucătari – o întreagă garnitură nouă de oameni. Evaluarea comunităţii de informaţii este că Putin este speriat”, susţine Copetas.
Sursele sale i-au spus că Vladimir Putin este speriat mai ales de ideea că ar putea fi otrăvit.
O altă informaţie nouă este că unul dintre generalii care erau consideraţi apropiaţi ai liderului de la Kremlin a fost arestat şi este interogat acum de FSB. Dar nici în FSB preşedintele nu pare să aibă deplină încredere, mai ales după ce s-a dovedit că operaţiunea din Ucraina nu merge cum erau planurile iniţiale.
Doi şefi ai FSB, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, au fost plasaţi în arest la domiciliu, a anunţat de curând un jurnalist rus de investigaţii, specializat în anchete despre serviciile secrete şi de spionaj ale Federaţiei Ruse.
Potrivit altor surse, armata ar da vina pe serviciile de spionaj pentru că, în momentul în care a planificat invadarea Ucrainei, nu a avut informaţii corecte despre rezistenţa pe care ar putea s-o întâmpine în teren din partea ucrainenilor.
De altfel, Vladimir Putin a apărut joi la televiziunea rusă de stat pentru a-i denunţa pe ruşii care s-au opus războiului cu Ucraina. El i-a calificat drept „gunoaie” şi „trădători”.
Mai mulţi oponenţi de-ai lui Vladimir Putin au fost otrăviţi de-a lungul timpului. Jurnalistul Craig Copetas reaminteşte că este metoda preferată de asasinare a serviciilor secrete din rândul cărora provine şi Putin.
Fostul agent Aleksandr Litvinenko, devenit disident, a murit în 2006, la Londra, otrăvit cu poloniu, un element radioactiv.
În 2018, fostul spion rus Serghei Skripal, aflat în Marea Britanie, abia a scăpat cu viaţă după otrăvirea cu neurotoxina noviciok, iar în 2020, Aleksei Navalnîi, liderul opoziţiei ruse, a supravieţuit unui atac cu noviciok atribuit serviciilor ruse.
Cu o carieră jurnalistică ce se întinde pe aproape cinci decenii, jurnalistul Craig Copetas a lucrat la mai multe publicaţii prestigioase şi a fost corespondent în mai multe ţări, contribuind la investigaţii jurnalistice de răsunet. La un moment dat a lucrat chiar în Moscova, iar în 1990 primea premiul Şcolii de Jurnalism de la Universitatea New York pentru cele mai bune relatări despre Uniunea Sovietică, titrează REVISTA 22.