joi, 21 octombrie 2021
spot_img
AcasăDeutsche WelleQAnon şi teoriile conspiraţioniste în plină pandemie

QAnon şi teoriile conspiraţioniste în plină pandemie

Tot mai mulţi oameni cred în teorii dubioase. Evoluţia este extrem de periculoasă pentru democraţie, avertizează Martin Muno.

Dacă în urmă cu câţiva ani cineva ar fi pretins public că o elită mondială răpeşte copii şi le foloseşte sângele pentru a obţine formula tinereţii veşnice, i s-ar fi sugerat să se adreseze de urgenţă unei clinici de psihiatrie. Astăzi, potrivit unui sondaj de opinie britanic, 10% dintre americani susţin aceste poveşti conspiraţioniste marca QAnon.

Mişcarea a ajuns şi în Germania. Potrivit informaţiilor obţinute de Fundaţia Amadeu Antonio, în Republica Federală peste 150.000 de oameni se declară adepţi ai curentului QAnon, Germania devenind cea mai mare astfel de comunitate, în afara spaţiului de limba engleză.

Un studiu al fundaţiei Konrad Adenauer atestă că circa o treime dintre germani sunt dispuşi să creadă în diverse teorii conspiraţioniste. Dacă nu sunt luaţi în considerare minorii sub 14 ani, atunci potenţialul adepţilor miturilor conspiraţioniste însumează 24 de milioane de persoane. Mai există şi alte studii cu rezultate asemănătoare. Indiferent de aceste cifre, însă, adepţii QAnon, cei care neagă coronavirusul şi extremiştii de dreapta au mult în comun.

Prostia este doar la câteva clickuri distanţă

Cum este însă posibil ca prostia să câştige atât de mult teren într-o lume în care informaţia este atât de accesibilă? Trăim totuşi în secolul XXI, la veacuri distanţă de Evul Mediu. Răspunsul este evident: prostia este accesibilă prin doar câteva clickuri în internet. Cu preponderenţă reţelele de socializare sunt o sursă pentru informaţii false (fake-news) şi mituri conspiraţioniste.

Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD.Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012.Momentan, există un site în limba română.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE