Quo Vadis Dreapta?

Data:

spot_img

În perspectiva alegerilor din 6 decembrie, se prefigurează la guvernare o coaliție așa – zis de dreapta. Partidele de dreapta, din păcate, nu au venit de multe ori cu soluții viabile, au aplicat uneori măsuri de stânga sau chiar au colaborat cu stânga. Chiar și măsurile economice de dreapta au fost aplicate haotic și incomplet.

Cât despre politica de cadre, nu este cu mult mai bună decât cea a PSD. Destui dintre politicienii de dreapta au studii sumare, trăiesc din politică, au probleme cu gramatica și comit acte de corupție.

Oportunismul lui Crin Antonescu, atunci când s-a înființat USL, a compromis în mare măsură ideea de dreapta și de liberalism. Spre deosebire de alți lideri de azi ai PNL, Ludovic Orban are meritul de a fi printre puținii care s-au opus deschis acestei trădări.

Ulterior, doi parlamentari PNL, membri ai Comisiei de redactare a proiectului unei noi Constituții (o idee a lui Crin Antonescu eșuată în mod lamentabil), au fost condamnați definitiv (George Becali condamnat cu executare și fostul ministru al justiției Tudor Chiuariu condamnat cu suspendare).

Cei doi foști copreședinți ai PNL-ului unificat (Alina Gorghiu și Vasile Blaga) nu au știut să gestioneze situația politică, fapt dovedit de scorul obținut de partid la alegerile locale și parlamentare din 2016. Mai mult decât atât, foștii copreședinți au destule legături subterane cu PSD și au adus mulți traseiști în partid (la fel cum a făcut și Crin Antonescu).

Marea problemă a politicii românești este că și PNL, și PSD fac politică cu aceleași metode din anii ‘90, fiind rupte de realitate. Principala diferență este că PNL nu are tendințe dictatoriale.

Guvernul Orban a venit la putere pe un fond de încredere, similar cu cel de care a beneficiat CDR în 1996.

Baza socială a partidului este oarecum aceeași ca și până în 1938, dar, în același timp, diferențele între dreapta și stânga s-au estompat.

Diferiți sunt și concurenții politici. Principalul adversar, PSD, este urmașul unui partid totalitar, PCR, ceea ce s-a văzut cel mai pregnant în timpul guvernării Dăncilă, când destui miniștri erau identici activiștilor agramați din perioada comunistă.

Guvernul Orban nu a repetat erorile guvernului Cioloș, care au contribuit la ascensiunea PSD la alegerile parlamentare din 2016.

Situația este totuși diferită față de acum trei ani, PSD fiind slăbit atât din punctul de vedere al structurii, cât și al imaginii publice.

Curățarea administrației publice de incompetență este bine-venită. Problema este să nu se ajungă la schimbarea lor cu alți incompetenți, de genul celor 15.000 de specialiști ai lui Emil Constantinescu.

Actualul prim-ministru a fost mereu un politician nonconformist, diferit de restul clasei politice, ceea ce i-a adus notorietate. Toate aceste trăsături îl recomandă pentru funcția de prim-ministru în această perioadă foarte dificilă.

S-a discutat mult și despre racolările de PSD – iști făcute de PNL. Moral nu merge, pragmatic da. Iar responsabilitatea în acest sens nu aparține numai  lui Ludovic Orban.

Guvernul este pus în fața unei dileme foarte dificile. Dacă aplică măsuri dure, riscă să fie taxat electoral. Dacă nu, abdică de la doctrină și principii.

Cu alte cuvinte, are numai două posibilități: ori intră în istorie, ori se compromite grav.

În cazul unui succes al guvernului, România ar fi singurul stat ex-comunist unde se mențin partidele istorice.

Cel mai probabil aliat la guvernare al PNL este USR.

Din câte se vede, în ultima vreme, USR are un comportament destul de ciudat. USR a apărut pe fundalul reacției de respingere a celor 2 mari partide tradiționale, PNL și PSD.

Membrii săi erau mai ales oameni din societatea civilă, ONG – iști, antreprenori, corporațiști, oameni în mare masură idealiști, care nu știau prea multe despre politică. Fondatorul partidului, Nicușor Dan, a fost înlăturat de la conducere printr – un puci de către Dan Barna, un individ total necunoscut pînă atunci.

E demn de meționat că mulți din conducerea USR au făcut parte din guvernul Cioloș, Prestația acestui guvern a contribuit mult la victoria PSD din decembrie 2016. Dacian Cioloș nu ieșea din cuvântul lui Vasile Dâncu. Se spune despre el că este nepotul Vulpii Ardeleanu de la 0215. Și despre socrul lui din Franța se spune că este bine situat. Probabil așa se explică postul de comisar european.

Domnul Julien a cam făcut joc dublu între PNL și PSD. Dacă nu i – au ieșit jocurile, l – a împins în față pe Dan Barna. Nu este exclus să asistăm aici la o veche metodă rusească, adică opoziție cu voie de la stăpânire.

Preluăm un partid cu imagine bună, pentru ca la momentul potrivit, conservele aflate în adormire să facă ce trebuie. Dacian Cioloș o perioadă nu și – a făcut partid și nici nu a aderat la vreunul.

Ceea ce este ciudat la USR și PLUS este că nu au o orientare ideologică clară. Găselnițe cu centru – dreapta modern sună a socialism francez gen Emanuel Macron. Mai mult ca sigur că tandemul Barna – Cioloș este împins în față de Franța. Primul loc de muncă al domnului Barna a fost la o firmă de avocatură româno – franceză.

Nu este exclus ca tensiunile PNL – USR să fie prelungirea rivalității Germania – Franța sau cea dintre grupurile politice ale Parlamentului European (PNL este membru PPE, iar USR – PLUS face parte din grupul RENEW). Macron are o atitudine duplicitară referitor la Rusia, la fel ca și liderii PSD.

O perioadă am avut o atitudine neutră față de domnul Dan Barna. Ceea ce m – a edificat a fost un interviu din septembrie 2019, care m – a făcut să cred că este duplicitar și autoritar (https://ziare.com/…/dan-barna-nu-voi-desemna-niciodata…). Campania lui prezidențială a fost defazată și amatoristă.

Anul acesta USR a avut de mai multe ori poziții ambigue. În martie, unii parlamentari USR au spus că au votat din greșeală inițiativa sacandaloasă a Alinei Gorghiu referitoare la executarea predepsei cu închisoarea la domiciliu, În ultimele săptămâni, Dan Barna a spus că ar fi de acord cu amânarea alegerilor dacă situația o impune.

Inițiativa cu DNA – ul pădurilor este populistă și stângistă.

Dar asta nu a împiedicat conducerea USR să îl scoată din joc pe Mihai Goțiu, Listele depuse pentru alegerile parlamentare au eliminat aproape complet oamenii capabili, care au contribuit la imaginea pozitivă a USR. Acestia au fost înlocuiți cu pudeli, conform principiilor cezarismului democratic francez, practicat de domnul Barna. Iar dacă săpăm mai adânc, se poate vedea că și USR are destui oameni cu probleme, beizadele, cu cazier, etc.

Din păcate au asimilat obiceiurile rele mult mai repede decât PNL și PSD. Interesant este că destule dintre vedetele partidului, au niște studii neclare și nu numai. În ultimele săptîmâni și luni au aparut destule știri despre candidați ai USR – PLUS cu studii simare sau veniți de la PSD, ceea ce arată că la metode nu prea sunt partide noi.

PLUS este un partid opac, făcut din pix. Unul dintre liderii acestui partid, Vlad Voiculescu, seamănă la biografie cu domnul Rafila de la PSD. Tatăl domnului Voiculescu a colaborat cu Securitatea, iar unchiul lui este băgat în afacerile cu medicamente (https://www.comisarul.ro/…/ramai-socat-cand-citesti-asa…). Și studiile dânsului sunt puse sub semnul întrebării (https://www.comisarul.ro/articol/noi-dezvaluiri-despre-vlad-voiculescu-un-personaj-_1165409.html).

Doamna Irina Alexe, cu funcție de răspundere în PLUS, a avut o poziție de top în MAI. Probabil tot Vulpea o fi adus – o în partid.

Au apărut speculații despre o posibilă alianță PSD – USR, după alegerile din decembrie, alianță care să îl impună prim – ministru pe Dacian Cioloș. Asta depinde și de scorul care va fi obținut de cele 2 partide.

Chiar dacă în acest mod USR – PLUS și – ar pierde electoratul, probabil asta nu îi interesează. Răul este deja făcut, cu consecințe grave.

Ar fi mai multe elemente care să justifice o astfel de variantă. Ne referim aici la votul de la Consiliul Legislativ, la afirmațiile lui Ionuț Moșteanu și la faptul că un fost ministru din cabinetul Cioloș candidează pe listele PSD. Dacă ne referim la circul cu numirea lui Florin Iordache, faptul că adjunctul lui este un senator USR arată clar cine a făcut blatul.

Ascensiunea USR se datorează faptului că a pozat în partid antisistem, proclamând că vrea fie diferit de cele două mari partide tradiționale, PNL și PSD. Succesul de la europarlamentare l-a propulsat pe locul al treilea în ierarhia partidelor (22%).

Un oarecare declin a început în octombrie 2019, mai ales din cauza lui Dan Barna. Acesta a făcut unele declarații cel puțin neinspirate referitoare la relațiile cu Rusia și China, acestea, pe lângă probleme legate de confidențialitatea salariului soției și investigațiile Rise Project. Domnul Barna înclină din păcate spre monarhia prezidențială a lui Emmanuel Macron.

Dacă ne uităm mai atent, USR seamănă din ce în ce mai mult cu Mișcarea 5 stele din Italia (populiști, radical-centriști). Unii dintre lideri vorbesc despre a treia cale, la fel ca în China și Vietnam sau la fel ca Ion Iliescu.

Ar fi utilă clarificarea doctrinară a alianței USR-PLUS. Din păcate, în cadrul USR s-au manifestat pasager exagerări de gen țărănist, iar în cadrul Plus există uneori unele derapaje stângiste sau chiar comunistoide.

Din punctul de vedere al afilierii internaționale, USR-Plus s-a alăturat grupului RENEW din Parlamentul European. Acolo este și FDP, partidul liberal din Germania, care în trecut a avut un comportament duplicitar, de partid – balama (guvernând când cu CDU, când cu SPD), ceea ce i –  adus declinul. Probabil de acolo se inspiră unii de la USR – PLUS. Metoda se experimentează acum în unele județe, prin alianță, PSD – USR – PLUS.

Imaginea USR a fost șifonată și de scandalul cu salariile confidențiale. Numai că scorul lor electoral este cam în declin, de la 22 % în mai 2019, la 14 % la prezidențiale și 6 % la alegerile locale din septembrie. Nu știu cum speră să obțină 20 %. În trecut i  – a ajutat mult votul din Diaspora. Numai că acum vor vota mult mai puțini români din afara granițelor, ceea ce îi dezavantajează. Cei din Diaspora votează și cu PNL.

Conform informațiilor din presă, Klaus Johannis vrea o alianță la guvernare PNL – USR – PLUS. În teorie e bine, dar să vedem ce scor vor scoate. Nici acum nu știu de ce l – a ales pe Dacian Cioloș ca prim – ministru, care nu a făcut nimic notabil în politica internă.

Flerul la oameni al domnului președinte nu mă încântă, ținând cont de unele numiri și preferințe. (Simina Tănăsescu, Felix  Bănilă, Georgiana Hossu, Cătălin Predoiu, etc).

Nu degeaba unii mizează pe Cioloș premier și cu  PSD în opoziție.

Flerul și intuiția politică a lui Ludovic Orban mi se par mult mai indicate în această perioadă. O dovadă este susținerea pe care i – a acordat – o și i – o acordă în continuare lui Nicușor Dan. Se vede că primarul Capitalei este în relații reci cu fostul lui partid. Dacă USR va scoate un scor slab acum, este destul de posibilă debarcarea lui Dan Barna. În acest caz, fie Nicușor Dan revine la cârma partidului, fie o parte a susținătorilor lui va merge cu el la PNL.

Mulți lideri USR l -au criticat public pe Dan Barna.

Dacă USR – PLUS va obține un scor mai slab, va fi nevoie mult mai mult de sprijinul PMP și al UDMR. PMP se cam luptă cu pragul electoral.

Dacă nu trece pragul, va fi o coaliție PNL – USR – PLUS – UDMR. Dacă trece pragul, vom avea probabil PNL – PMP – UDMR. PMP, cu toate păcatele lui, este mult mai previzibil. Barna și Cioloș vor fi într – o situație dificilă, datorită duplicității și pretențiilor lor exagerate.

Partidele lor, desi noi în teorie, au asimilat foarte repede obiceiurile vechi.


Închei prin 3 cugetări.

” Neîncrederea este mama nesiguranţei. ” – Aristofan


” Ipocrit: omul care și-a ucis amândoi parintii… cerând milă pe motiv că este orfan.” – Abraham Lincoln

” Nu toti cei care folosesc apa sfintita sunt sfinti.” – Proverb englezesc

spot_imgspot_img
Ovidiu Maican
Ovidiu Maican
Lector universitar doctor, Departamentul de Drept, Academia de Studii Economice - Bucureşti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Omul rețelelor

Începe o nouă etapă în istoria și mai ales...

Turul 2 care n-a fost

„Anul Nou care n-a fost” („The New Year That...

Suspendarea lui Iohannis, un joc împotriva României?

Rămânând la Cotroceni, Iohannis strânge ura și nemulțumirile oamenilor,...

O strategie îndoielnică

Ce vedem acum este o clasă politică amorțită, parcă...