Racheta europeană Ariane 6 și recâștigarea independenței spațiale de către Europa. După o pauză de 1 an, în care Europa nu a avut acces independent la spațiu, depinzând de compania lui Elon Musk, SpaceX, pentru a lansa sateliți, a venit momentul ca europenii să reintre în joc.
Lansată pe 9 iulie 2024 din portul spațial european situat în Guyana Franceză, racheta Ariane 6 a fost gândită să ofere capacitate de transport ridicată, felxibilitate și costuri mai mici, comparativ cu Ariane 5.
„Ariane 6 va propulsa Europa în spațiu. Ariane 6 va face istorie. Ne pregătim să avem un impact asupra istoriei europene, asupra viitorului Europei, asupra generațiilor de europeni.
Acesta este doar primul pas, avem încă multă muncă de făcut, dar suntem concentrați asupra schimbării viitorului ecosistemului european de transport spațial”, a transmis Josef Aschbacher, directorul general al Agenției Spațiale Europene (ESA), într-un mesaj postat pe platforma X, fostul Twitter.
De ce este important succesul rachetei Ariane 6 pentru Europa
Europa, prin programul său spațial și Agenția Spațială Europeană, a reușit să ajungă la un alt nivel, acela de competitor mondial, izbândă câștigată prin unitate și colaborare.
Astfel, europenii au reușit să intre în jocul, până acum, dominat de SUA, China și Rusia, făcând un pas important pentru înfăptuirea misiunii ESA, agenție numită „poarta de acces către spațiu a Europei”, conform esa.int.
O echipă multinațională, un succes comun
Racheta este o creație europeană, construită și operată de Ariane Group, companie franceză, în numele ESA, în colaborare cu alte 13 state europene.
Această reușită a Agenției Spațiale Europene este rezultatul succesului proiectului european.
„Mii de oameni din medii diferite, cu naționalități diferite și care vorbesc limbi diferite, toți uniți în jurul unei viziuni comune: ducerea Europei în spațiu”, se precizează pe site-ul esa.int.
Citește și: Clotilde Armand cere anularea alegerilor din Sectorul 1
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: captura Youtube/ Space Team Europe for Ariane 6: We did it!)