Radiografia eșecului: Rezultatele examenelor din Bihor dezvăluie probleme sistemice în educație| Bihoreanul

Data:

spot_img

Deși elevii din Bihor au obținut rezultate bune la Evaluarea Națională și bacalaureat, sute de elevi, majoritatea din mediul rural, au eșuat sau au absentat de la examene, în ciuda meditațiilor finanțate pentru reducerea abandonului școlar.


Rezultatele examenelor de Evaluare Națională și bacalaureat sunt o radiografie a tinerilor care au trecut prin ele, dar și a profesorilor care i-au format.


Chiar dacă Bihorul a obținut, în medie, rezultate bune la examene, statisticile ascund și o altă realitate: sute de elevi, majoritatea din mediul rural, au eșuat, fie absentând, fie luând note sub 5, deși profesorii lor au primit bani în plus ca să îi mediteze.


Întrebați de ce n-au reușit, directorii ridică din umeri, ba chiar unii dintre ei cer soluții… jurnaliștilor.

Absenți!

Din totalul de 4.824 absolvenți de gimnaziu din Bihor, 3.141 au promovat examenul de Evaluare Națională, o rată de succes de 71,5%, apropiată mediei naționale de 74%.

Dincolo de aceste cifre sunt alte două aspecte despre care autoritățile nu vorbesc: numărul mare al elevilor care au absentat de la prima testare importantă din viața lor și notele mici obținute de elevii din mediul rural, în contrast cu mediile mari din clasele V-VIII.

Citește și Terenuri, case, apartament în Spania. Averea impresionantă a noului primar interimar al Slatinei | Reporter 24


În întreg județul, 433 de elevi, adică aproape o zecime dintre absolvenții de gimnaziu, nu s-au prezentat la Evaluarea Națională și prin urmare nu vor putea să se înscrie la liceu.

BIHOREANUL a descoperit că absenteismul este răspândit, paradoxal, mai ales la școlile în care Ministerul Educației a investit bani europeni pentru reducerea abandonului școlar!

Programul Național de Chiul

Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar (PNRAS) a fost înființat în 2022 și prevede ca, în decursul a trei ani, școlile să primească până la 300.000 de euro ca să determine elevii să nu abandoneze cursurile.

Banii pot fi cheltuiți pentru plata unor meditații ținute de profesori la școală, care câștigă lunar câteva sute de lei în plus pe lângă salarii, precum și pentru achiziția de echipamente sau organizarea de activități extracurriculare, inclusiv excursii.

În Bihor, 66 de școli au câștigat finanțări totale de 9,35 milioane de euro, dar acum multe dintre ele sunt fruntașe la chiul la Evaluarea Națională!

Citește și Suspecta pensionare a unui judecător de la Curtea de Apel Bacău. „Trebuia să mai fie magistrat șapte ani. Un caz nemaiîntâlnit în Justiție” | Reporter de Iași

Din totalul de 433 de absenți, 257 au învățat în școli finanțate prin PNRAS. De exemplu, la școala din Talpoș, comuna Batăr, din cei 26 de absolvenți ai cursurilor gimnaziale, doar 5 au mers la examen, iar la Husasău de Tinca 5 elevi din 17.

În Ciumeghiu au absentat 18 din cei 27 elevi, iar în Lugașu de Jos 18 din 34. 9 absenți dintr-un total de 13 absolvenți a avut și școala din Petreu, 8 din 14 cea din Urviș de Beiuș, 5 din 9 școala din Cherechiu ș.a.m.d.


Citește continuarea în Bihoreanul

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Bihoreanul)

spot_imgspot_img
Bihoreanul
Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related