sâmbătă, 31 iulie 2021
AcasăNewsletterRadu Paraschivescu aduce în librării „Vitrina cu șarlatani”

Radu Paraschivescu aduce în librării „Vitrina cu șarlatani”

Cel mai nou volum semnat de Radu Paraschivescu, Vitrina cu şarlatani – din care prezentăm un fragment în avanpremieră –, va apărea în librării săptămâna viitoare. O carte în care Radu Paraschivescu ia în vizor tot soiul de minciuni ambalate pseudoștiințific – de la rețete de slăbit la rețete de nemurire karmică și detoxifiere magică –, o carte care își propune să repună în drepturi discernământul, credibilitatea şi adevărul.

Ideea scrierii Vitrinei cu șarlatani, spune Radu Paraschivescu, a plecat de la obiceiul multora de-a crede tot ce li se spune şi li se arată: un borcănel plin cu un lichid miraculos, o posibilitate de îmbogăţire urgentă, o conspiraţie menită să ne facă robii unei puteri malefice, o carte doldora de aberaţii prezentate drept adevăruri ştiinţifice.

„Peste tot în lume, nu doar în România, fluviul credulităţii are trei afluenţi: sărăcia, boala şi disperarea. Oamenii care se scaldă în apele lor văd o barcă de salvare în orice frunză plutind la întâmplare. Buna informare pierde teren în faţa deznădejdii. A spaimei. A indigenţei. Şi chiar dacă nu toţi cei înfăţişaţi în cele patru capitole ale cărţii sunt şarlatani, cu toţii profită de naivitatea altora, de neputinţa celor mai săraci cu şcoala de-a deosebi adevărul de scorneală. Unul încearcă să convingă lumea că dacii i-au învăţat latină pe romani, altul susţine că plata cu cardul te face ostaticul tehnologic al lui Bill Gates.

Unul crede că virusul Sars-Cov 2 dispare după o gură de ţuică, altul îi neagă existenţa. Unul înfiinţează o academie de slăbit, altul ştie că festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra conţine indicii la vederea cărora secta care ne controlează pe toţi primeşte undă verde să pună gheara pe planetă. Unul acreditează teza că Isus s-a născut în Ardeal, altul exaltă virtuţile curative ale argilei albastre. Din toate aceste motive, Vitrina cu şarlatani este o încercare de repunere în drepturi a discernământului. A informării corecte, din surse credibile. A recursului la argument şi la logică”, spune Radu Paraschivescu.

Fragment în avanpremieră

„Pentru un scriitor, ţinerea unui jurnal e partea cea mai tentantă, mai ales după ce se răcoreşte cu două‑trei înjurături pentru figura cu «determinarea şi hotărârea». Şi ce poate fi mai gustos decât un jurnal alimentar? Ideea e atât de bună, încât mă aştern scrisului pe loc, renunţând la ceilalţi doi paşi – refuzând, altfel spus, «să‑mi stabilesc DE CE‑ul». Stabilesc în schimb că e bine să notez totul conform indicaţiilor fluturate de cruciaţii nutriţiei genetice. 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE