Raed Arafat, raport despre intervenţia de la Crevedia: Peste 2100 de deficiențe descoperite după controale

Data:

spot_img

Raed Arafat, raport despre intervenţia de la Crevedia: Peste 2100 de deficiențe descoperite după controale. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a ținut o conferință de presă, duminică, la sediul MAI, în care a prezentat raportul preliminar al intervenției după explozia de la Crevedia din 26 august.

În urma exploziei, doi oameni și-au pierdut viața din cauza arsurilor, iar o altă persoană a făcut infarct.

Arafat a declarat primul apel după explozie a fost la ora 18.48 iar primele echipaje de intervenţie au sosit la 19.06.

Șeful DSU a mai spus că a ajuns la fața locului la puțin peste o oră după explozie și că a dispus insistent evacuarea urgentă a populației, inclusiv a angajaților Ministerului de Interne care nu erau pompieri, dar și intrarea rapidă a roboților în incendiu.

Potrivit lui Arafat, cel puțin unul dintre hidranți era fără presiune, deci alimentarea cu apă se făcea prin navetă, fapt care îngreunează deseori activitatea pompierilor, susține șeful DSU.

În prezent sunt internați 20 de pompieri, dintre care 8 în străinătate. Dintre aceștia, unul, internat în Milano, are arsuri pe 80% din corp, iar diagnosticul este foarte rezervat, a anunțat Arafat.

Șeful DSU a mai transmis că, până în prezent, au fost constatate peste 2.100 de deficienţe la staţiile GPL în urma controalelor dispuse după exploziile care au avut loc la Crevedia.

Citește și: Pocăirea lui Simion. De ce e mai rău decât s-ar putea crede

Principalele declarații făcute de șeful DSU:

Obiectivul a fost autorizat în octombrie 2011 de ISU Dâmbovița, ca sistem GPL, cu capacitate de depozitare de 4000 litri.

În iulie 2020 (30 iulie), după o sesizare ISU Dâmbovița a făcut un control inopinat unde a constatat reamplasarea, deci nu mai respecta regula. În consecință a retras autorizația lor.

Tototdată, au descoperit ca neregulă utilizarea unei pompe neomologate și existența unei stații de incintă pentru alimentare cu motorină a autovehiculelor proprii, care prezentau scurgeri de carburant. Au dat amendă de 10.000 lei.

Au fost notificate Oficiul Registrului Comerțului și Prefectura Dâmbovița. Au fost înștiințate ISU, Primăria Crevedia, Agenția de Mediu etc.

După 2 luni a fost făcut un nou control inopinat și s-a constatat că funcționa în continuare. Au dat o amendă de 30.000 de lei. Se constată și un sistem neomologat și se mai aplică o amendă de 10.000 lei.

S-a decis închiderea punctului GPL din Crevedia.

În 13.10 operatorul notifică ISU că punctul a fost închis. Aici rolul ISU s-a finalizat din punct de vedere al legii.

Pe parte de intervenție: În 26 august, ISU a fost anunțat la 18:48, prin 112, că a fost o explozie urmată de un incendiu la o locuință, așa a fost apelul inițial.

ISU Dâmbovița sunt cei anunțați inițial de incendiu. A fost anunțat ISU București care are plan comun de intervenție, având un punct mai aproape de Crevedia, Buftea. La București au fost anunțate Buftea și alte subunități. Ca urmare a apelurilor multiple, dispeceratul ISU Dâmbovița suplimentează echipamentele și autospecialele.

La fața locului, cel puțin unul din hidranți era fără presiune, deci alimentarea cu apă se făcea prin navetă, adică mașinile mici alimentau mașinile mari. Este o problemă cu care ne confruntăm permanent, găsirea hidranților care să fie și sub presiunea necesară.

La 19:06 ajung primele echipaje ISUBIF, Detașamentul Buftea. Apelul a fost la 18:48. Cu asta clar informațiile false că s-a ajuns după 60 de minute nu sunt reale. Prima sosire a fost la 19:06.

Șeful turei de serviciu raportează că incendiul se manifestă violent la o casă și observă o cisternă incendiată. Începe evacuarea populației și localizarea incendiului în clădirile învecinate. La 19:10 ajung și echipajele ISU Dâmbovița.

Primele măsuri au fost evacuarea populației, 10 case. Multă populație în zonă, căutarea, salvarea și evacuarea victimelor, realizarea dispozitivelor de protecție a caselor, de răcire a cisternelor.

Au fost identificate 8 victime după primul eveniment, au fost evaluate medical, s-a acordat asistența de urgență. Din păcate, o persoană a intrat în stop cardio respirator și a intrat a doua oară, a fost transportată la spital fiind declarată decedată acolo.

S-a cerut sprijin suplimentar de echipamente, mașini, fiind trimite suplimentar și ambulanțe, și de incendiu, inclusiv mașina cu roboți

Având în vedere că în eveniment erau mai multe cisterne, s-a acționat pentru dispersarea gazului, pentru a nu se acumula gaze și răcirea permanentă pentru a compensa căldura și a reduce temperatura. Aceste măsuri au cumpărat timp, pentru că puteam vedea a doua explozie și mai devreme și poate și mai mare.

Citește și: Cât de credibil este sondajul INSOMAR care îi arată pe AUR și pe Firea pe primul loc

La 19:30 se activează operativă la nivelul ISU Dâmbovița care vine la intervenție. La 19:32 se emite mesajul RO-Alert care a explicat populației necesitatea de a rămâne sau evacua.

La 19:39 a fost activat planul roșu. De ce nu s-a activat la București? Pentru că era în sprijin și face parte din planul roșu pentru Dâmbovița.

Concomitent cu acțiunile specifice, a continuat acțiunea de evacuare, pe o suprafață de 50.000 de metri pătrați.

La 20:01, șeful ISUBIF ajunge și preia comanda în sud, validează măsurile stabilite anterior și dispune continuarea evacuării populației, protecția personalului propriu, una din măsuri fiind trimiterea roboților.

La 20:04 ajunge șeful DSU (Raed Arafat, n.red.). N-aveam decât să validez măsurile luate de dânșii și să suplimentez anumite aspecte.

Să explic clar comentariilor foarte dese: Conducerea intervenției, partea tehnică este condusă și executată de pompieri cu expertiză în domeniu. Cum pe partea medicală e condusă de medici, că au expertiză.

Când am ajuns acolo, dispozitivul era stabilit, activitatea era în desfășurare, toate aspectele erau stabilite.

Nu a venit doctorul Arafat care e civil și a dat dispoziții cum să stingă incendiul. Asta nu se face.

Lucrul la care am insistat foarte mult și am solicitat jandarmilor să fie foarte fermi evacuarea civililor, inclusiv a personalului MAI care nu erau pompieri.

Altfel, la a doua explozie am fi avut zeci de civili răniți sau poate morți.

La fel și pompierii, dacă nu interveneau roboții puteam să avem morți printre colegii pompieri.

Aceste două acțiuni au fost insistent repetate că intră roboții mai repede și evacuăm populația.

La 20:46 a fost cerută suplimentarea inclusiv cu echipaje și speciale ISU Prahova, înainte de a doua explozie.

După a doua explozie apar noi focare la vegetație uscată și case.

Mai sunt internați 12 pompieri în România și 8 pompieri în străinătate. Din cei din străinătate, unul ar trebui externat săptămâna viitoare. Un pompier, cel de la Milano, sperăm să reușească să îi salveze viața, are arsuri pe 80% din corp, deci diagnosticul este foarte, foarte rezervat.

Avem echipe mixte de control cu peste 2500 de oameni. Total deficiențe constatate, peste 2100.

Citește și: Încă un depozit cu GPL al familiei Doldurea găsit cu nereguli

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Inquam Photos / George Călin)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related