Rafila cere demisia conducerii spitalului Sf. Pantelimon în timp ce patru medici și asistente sunt audiați de Serviciul Omoruri. În aprilie nu a descoperit vreo neregulă

Data:

spot_img

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, solicită demisia conducerii Spitalului ”Sf. Pantelimon”. În timp ce patru angajați sunt audiați de procurori, ministrul a descoperit „deficienţe grave în funcţionarea unităţii şi a pierderii încrederii publice”, după ce 17 pacienţi internaţi la Terapie Intensivă au murit în doar patru zile. În urmă cu 4 luni spunea că acolo a existat doar „o comunicare defectuoasă”.

Update: Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București și polițiștii serviciului Omoruri au făcut patru percheziíi domiciliare  la locuințele unor angajați

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a solicitat demisia managerului şi a directorului medical al Spitalului Clinic de Urgenţă ”Sfântul Pantelimon”, în urma unor deficienţe grave în funcţionarea unităţii şi a pierderii încrederii publice. Decizia vine pe fondul unor anchete în desfăşurare şi a unor evenimente recente care au afectat grav încrederea publică în respectiva unitate medicală, arată Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă.

”Accesul la servicii medicale de calitate în spitalele de urgenţă este esenţial pentru a duce la bun sfârşit reformele şi investiţiile derulate de Ministerul Sănătăţii. Orice comportament sau acţiune care pun în pericol aceste obiective importante pentru sistemul de sănătate sunt de neacceptat”, a afirmat Rafila.

Momentul ales de ministru

Comunicatul lui Rafila vine în timp ce patru angajați ai spitalului Sf Pantelimon sunt audiați de procurori și de polițiștii de la Omoruri. Tot miercuri, locuințele acestora au fost percheziționate.

În urmă cu patru luni, același Rafila nu descoperea nimic în neregulă la spitalul amintit după ce a trimis o echipă de control. „ În urma verificărilor, echipa de control a constatat următoarele:

1. Sesizările formulate de către angajații spitalului au la bază o comunicare defectuoasă între conducerea unității și persoanele în cauză. Sesizările vizau imixtiuni în activitatea de control a directorului de îngrijiri și presupuse acțiuni de hărțuire exercitate asupra unui medic din cadrul secției ATI.

2. La nivelul spitalului a fost constituită o comisie internă care a efectuat cercetări din punct de vedere administrativ în urma sesizării întocmite de directorul de îngrijiri medicale, precum și a informațiilor apărute în mass-media. În data de 17 aprilie 2024, a fost întocmit raportul final al comisiei interne de analiză care conține concluzii și recomandări, fără a se suprapune anchetei penale derulate la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul București”, arăta ministerul Sănătății într-un comunicat.

Sesizări multiple

Presshub a arătat procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București și polițiștii serviciului Omoruri au făcut patru percheziíi domiciliare la locuințele unor angajați ai Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” București. De asemenea, la sediul Serviciului Omoruri au fost aduse patru cadre medicale, în vederea audierii.

Demersul vine după ce, în urmă cu 5 zile, doctorița Camelia Stamatoiu director de îngrijirii medicale-demis și avertizor în interes public a făcut un memoriu către Procurorul General al României în care arăta că în urma plângerilor sale nu s-a întâmplat nimic în ultimile 3 luni în acest caz. „Represiunea administrativa, hărțuirea si stigmatizarea comise de conducerea Spitalului asupra dr. Voicu Elena (pentru „vina” de a fi fost avertizor public în 2016 și a fi sesizat Ministerul Sănătății neregulile din spital) și asupra directoarei de îngrijiri la Spitalul Pantelimon, Camelia Stamatoiu pentru „vina” de a fi sesizat Parchetul de moartea suspectă a multor persoane în spital în  intervalul 4 – 7 Aprilie 2024), au culminat cu concedierea abuzivă a ambelor, comisă tot de conducerea Spitalului  și ne apar ca o sfidare a autorității în disoluție a Statului și o sfidare a Ministerului Public unde arătam că se instrumentează mai multe dosare penale, conduită care nu poate fi trecută cu vederea și nu poate rămâne fără consecințe”, se arată în memoriul înaintat Procurorului General și Corpului de control al Ministerului Public.

În luna aprilie, procurorii au primit o sesizare de la o asistentă angajată la Spitalul „Sf. Pantelimon, cu privire la faptul că, în perioada 4 – 7 aprilie 2024, în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), ar fi decedat 17 de pacienţi, ca urmare a reducerii voluntare, de către personalul medical, a dozei de noradrenalină – un neurotransmiţător utilizat pentru creşterea sau menţinerea tensiunii arteriale.

Procurorii au deschis un dosar penal cu privire la infracţiunea de omor şi au administrat mai multe probe, fiind audiaţi medici şi asistente medicale şi au fost ridicate documente medicale referitoare la toţi pacienţii decedaţi în cadrul Secţiei ATI în perioada 4 – 7 aprilie 2024.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procuror suspendat din funcție de CSM

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...

Primele dispozitive acustice pentru nevăzători, instalate de CTP Iași în stațiile de tramvai și autobuz

Primele dispozitive acustice pentru persoanele cu deficiențe de vedere...

Marcel Ciolacu spune despre Geoană că nu poate fi considerat un candidat de dreapta

Marcel Ciolacu a criticat propunerea ca Mircea Geoană să...