Rafila: Demisia de onoare sau demiterea managerului Spitalului de la Urziceni de către primar este morală şi potrivită

Data:

spot_img

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că au fost aplicate sancţiuni la Spitalul Municipal din Urziceni, după ce o femeie a născut în stradă, iar demisia de onoare a managerului sau demiterea acestuia de către primarul oraşului este şi morală şi potrivită.

„Cred că demisia de onoare sau o demitere a managerului acestei unităţi medicale de către primarul din Urziceni ca urmare a acestui eveniment scandalos este şi morală şi potrivită”, a afirmat Rafila.

El a subliniat că principiul care ar trebui să guverneze tot personalul medical ar trebui să fie cel al empatiei şi responsabilităţii faţă de oameni.

„Aş vrea să discut despre un principiu pe care nu o să putem să îl modificăm indiferent câte sancţiuni vom da. Este vorba despre principiul care ar trebui să guverneze tot personalul medical – cel al umanităţii, al empatiei, al responsabilităţii în faţa unui om care are nevoie de ajutor. Nu discutăm despre calificarea profesională a celui care este de gardă, ci discutăm despre un personal medical care trebuie să fie cu grijă pentru pacienţi, să vadă ce probleme are pacientul, să încerce să îl ajute, nicidecum să îl îndrume spre ieşirea din spital ca să îl preia o ambulanţă. (…) Fac un apel public şi aş vrea să facem toţi acest apel de fiecare dată când avem ocazia către întreg personalul medical să acorde asistenţă medicală cu empatie şi grijă tuturor pacienţilor. (…) Am trimis imediat după ce am aflat ceea ce s-a întâmplat o echipă a Inspecţiei Sanitare de Stat la faţa locului, s-au dat sancţiuni”, a susţinut ministrul Sănătăţii, citat de Agerpres.

El a precizat că a avut o videoconferinţă cu Direcţiile de sănătate publică pentru a reaminti care sunt procedurile şi responsabilităţile tuturor unităţilor sanitare.

„Chiar dacă această unitate sanitară nu avea legătură cu Ministerul Sănătăţii, pentru că era un spital în subordinea Primăriei din Urziceni, asta nu are niciun fel de importanţă. (…) Existenţa unei unităţi sanitare este pentru a acorda asistenţă medicală, nu pentru ca să existe pur şi simplu. (…) Implicarea autorităţii locale, inclusiv modul de selecţie a celor care sunt manageri ai acestor spitale cred că este foarte important. (…) În niciun caz nu trebuie respinsă sau îndrumată o femeie care este în travaliu spre altă unitate medicală, pentru că riscurile atât pentru mamă, cât şi pentru copil sunt mari”, a explicat Alexandru Rafila.

Întrebat despre un alt caz petrecut la acceaşi unitate medicală în care o persoană care ar fi fost trimisă acasă a murit a doua zi, ministrul a menţionat că în paralel cu investigaţia Inspecţiei Sanitare de Stat se desfăşoară şi o anchetă a Poliţiei.

„Am auzit de acest al doilea caz. Acolo se desfăşoară nu numai o investigaţie din partea Inspecţiei Sanitare de Stat, se desfăşoară şi o investigaţie din partea Poliţiei şi în momentul în care vom avea mai multe informaţii … Cred că aici este şi o componentă foarte importantă de medicină legală, pentru că un astfel de deces necesită o investigaţie de medicină legală care să precizeze cauzele decesului şi dacă există legătură de cauzalitate între prezentarea în cursul serii la acest spital şi cauza reală a acestui deces. Cu siguranţă, era aceeaşi echipă de gardă, pentru că este un spital mic şi oricum garda nu se schimbă la jumătatea nopţii”, a indicat ministrul Sănătăţii.

El a mai anunţat că se va reintroduce raportarea de două ori pe zi de către spitale către Ministerul Sănătăţii a evenimentelor medicale.

„Reintroducem şi pentru toate spitalele, indiferent de subordonare, raportarea de două ori pe zi către Ministerul Sănătăţii, inclusiv raportare zero a evenimentelor medicale. Ce înseamnă asta? Înseamnă că dacă nu se întâmplă nimic scrii – nu s-a întâmplat nimic. Dar trebuie să îl scrii de două ori pe zi. Acelaşi lucru trebuie să îl facă şi spitalele către Direcţiile de sănătate publică să ştim în timp real”, a transmis Rafila.

Citește și: Reacția Ministerului Sănătății după cazul femeii care a născut pe stradă în Urziceni. Ce spune managerul spitalului

Managerul Spitalului din Urziceni, medicul de gardă şi asistenta medicală, sancţionaţi cu amenzi

Managerul Spitalului Municipal din Urziceni, precum şi medicul de gardă şi asistenta care se aflau în tură atunci când s-a prezentat femeia în travaliu care nu a fost primită în unitatea sanitară au fost sancţionaţi cu amenzi, a declarat, luni, şeful Inspecţiei Sanitare de Stat, Mioara Comana.

„Colegii mei au sancţionat managerul spitalului pentru neorganizare cu 4.000 de lei. Menţionez că sancţiunea este maximă ca persoană fizică. Există şi sancţiune de 30.000 de lei, dar asta ar trebuie să o dai spitalului şi efectiv banii să îi luăm din propriul buzunar sau din medicamentele bolnavilor ca să plătim o asemenea amendă. A fost sancţionată doamna asistentă care nu a respectat procedurile de examinare şi investigare, să solicite medicul tot cu 4.000 de lei. Şi medicul de gardă pentru că nu şi-a îndeplinit atribuţiile. Colegii mei sunt în continuare în control, pentru că şi domnul director medical avea atribuţii la fel ca şi doamna manager, dar înţeleg că între timp s-a internat într-un spital şi este în concediu medical”, a afirmat Comana, într-o conferinţă de presă la Ministerul Sănătăţii.

Ea a spus că doi angajaţi ai Inspecţiei Sanitare de Stat au fost trimişi la Spitalul din Urziceni pentru a efectua un control.

„La Spitalul Municipal din Urziceni s-a constatat că există în structură o secţie de obstetrică ginecologie cu 25 de paturi şi cinci de neonatologie. Nu există medic nici de neonatologie, nici de ginecologie şi nici măcar medic anestezist după orele 15,00. Pacienta care s-a prezentat la spital a venit cu maşină proprietate personală, a ajuns la Compartimentul de Primiri Urgenţe unde înţeleg că a fost văzută de către o doamnă asistent. În mod normal, conform Ordinului 1706, doamna asistentă trebuia să solicite investigaţii din partea medicului de gardă. Medicul de gardă nu a fost chemat, timp în care doamna asistent s-a gândit să sune la 112 ca să solicite transferul interclinic al pacientului”, a explicat şefa Inspecţiei Sanitare de Stat.

Mioara Comana a menţionat că Spitalul din Urziceni avea un protocol conform Ordinului 1091 din 2006 care prevede transferul interclinic al pacienţilor de la spitalele cu competenţe reduse la spitalele cu competenţe terapeutice mai mari.

Citește și: Ce a decis coaliția PSD-PNL cu privire la reducerea cheltuielilor statului

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Ministerul Sănătății / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Guvernul dezvăluie motivul interdicției lui George Simion în Ucraina | The Epoch Times

Guvernul dezvăluie motivul interdicției lui George Simion în Ucraina:...

Marcel Ciolacu: „Nu plec din funcție până nu intrăm în Schengen”

Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Ploiești, că nu...

Mai aproape de UE, dar tot cu tizicul în sobe | Reportaj Deutsche Welle

Deși Moldova avansează rapid spre integrarea în Uniunea Europeană,...