Rămânem cu deșeurile pe cap și vom plăti zeci de mii de euro pe zi Comisiei Europene. 29.781, 30 euro plus 3.311,50 euro are de plătit zilnic statul până când o hotărâre de mediu a UE va fi respectată și în România. Decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene a fost dată, joi, și asta pentru că România nu a respectat un articol din Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene care reglemenetează închiderea depozitelor de deșeuri conform prevederilor europene.
Ce nu a făcut România?
Curtea a stabilit că România nu s-a conformat solicitării Comisiei din anul 2018 pentru închiderea celor 68 de depozite de deșeuri vizate prin acel act. La începutul lunii ianuarie 2019, România a anunțat că a închis 19 din acele depozite de deșeuri. Pe data de 1 aprilie 2019, Comisia revine și solicită din nou închiderea celorlalte 49 de depozite, cerând totodată și dovezi în acest sens. În luna mai 2019, România confirmă închiderea unui alt depozit, iar în ianuarie anul următor, confirmă Comisiei că au rămas neînchise alte 48 de astfel de locații.
După o perioadă de patru luni, în care statul român a avut termen de grație pentru a explica neîndeplinirea condițiilor europene, la sfârșitul lunii septembrie 2020, reprezentanții României anunță închiderea unui depozit și prezintă un calendar prin care se angajează să închidă toate depozitele până în decembrie 2023. În luna august 2021, mai existau 44 de depozite de deșeuri neînchise. Cu toate termenele de întârziere acordate statului român, angajamentele luate de România nu au fost duse la îndeplinire.
Citește și Exploatare ilegală de cărbune peste drum de Termocentrala Paroșeni
Ce articol nu a respectat România din TFUE
Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene trebuie să fie respectat de toate țările membre. România a fost sancționată pentru nerespectarea articolul 260 din acest Tratat. Ce prevede acesta?
(1) În cazul în care Curtea de Justiție a Uniunii Europene constată că un stat membru a încălcat
oricare dintre obligațiile care îi revin în temeiul tratatelor, acest stat este obligat să ia măsurile pe care
le impune executarea hotărârii Curții.
(2) În cazul în care consideră că statul membru în cauză nu a luat măsurile pe care le impune
executarea hotărârii Curții, Comisia poate sesiza Curtea, după ce a dat statului în cauză posibilitatea
de a-și prezenta observațiile. Comisia indică cuantumul sumei forfetare sau al penalității cu titlu
cominatoriu pe care statul membru în cauză trebuie să le plătească și pe care îl consideră adecvat
situației.
În cazul în care Curtea constată că statul membru în cauză nu a respectat hotărârea sa, aceasta îi
poate impune plata unei sume forfetare sau a unor penalități cu titlu cominatoriu.
România a încercat să își fundamenteze apărarea pe lipsa unui termen rezonabil de punere în întârziere acordat de Comisia Europeană. Doar că această apărare nu a convins Curtea de Justiție Europeană, acest termen fiind cerut la doi după depășirea termenului de conformare, titrează Gazeta de dimineață.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!