miercuri, 1 decembrie 2021
AcasăNewsletterRămăşiţele pământești ale regelui Matia Corvin, identificate cu precizie

Rămăşiţele pământești ale regelui Matia Corvin, identificate cu precizie

Un grup de cercetători de la facultatea de genetică a Universităţii de Ştiinţe din Szeged (SZTE), în frunte cu Endre Neparáczki, au demarat ample studii pentru identificarea osemintelor unor domnitori maghiari, inclusiv cele ale regelui Matia Corvin, a comunicat direcţia de relaţii publice a instituţiei de învăţământ superior, citată de MTI.

Potrivit comunicatului de presă, în osuarul medieval din Székesfehérvár (Középkori Romkert) se află amestecate osemintele a mai mult de 900 de oameni, iar scopul cercetătorilor este ca din probele prelevate din oase să poată determina cât mai multe profiluri de ADN pentru a le compara cu unele mai vechi, astfel sperând să identifice mai mulţi domnitori.

Endre Neparáczki a spus că în perioada otomană mormintele au fost devastate şi bijuteriile furate. Majoritatea osemintelor a rămas acolo, fiind uitate de soartă. Cu ocazia unor săpături care au avut loc în anul 1848, conduse de János Érdy, s-au identificat rămăşiţele pământeşti ale regelui Béla al III-lea şi ale soţiei sale, Ana de Antiochia, ele fiind păstrate şi astăzi în Biserica Mátyás din cetatea Buda.

Cercetătorii au reuşit să preleveze ADN din rămăşiţele reprezentanţilor Casei de Árpád, iar cu ajutorul acestui ADN există posibilitatea de a identifica şi osemintele altor membri ai familiei regale, aflate amestecate în osuar.

Știrile Transilvaniei
ȘTIRILE TRANSILVANIEI este o platformă media care și-a propus să aducă în atenția întregii Românii evenimentele de interes din Transilvania, întrucât considerăm că această parte de țară este un model de bună conviețuire, de bună guvernanță, dar și de bune practici economice.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE