Ramona Strugariu, copreşedintă REPER: Îmi doresc să aud mesajul Parchetului care încurajează victimele să trimită sesizări și în cazul domnului Pieleanu

Data:

spot_img

În contextul cazului Bulai, copreşedinta REPER, Ramona Strugariu (foto), reacționează și cere extinderea anchetei penale în ceea ce priveşte acuzațiile de hărțuire sexuală în spațiul public, inclusiv asupra sociologului Marius Pieleanu.

“Toată atenția din ultimele zile pare să se îndrepte exclusiv pe domnul Bulai, în condițiile în care există acuzații grave și în ceea ce îl privește pe domnul Pieleanu. Eu mă întreb de ce nu se extinde în acest moment ancheta. Îmi doresc să aud mesajul Parchetului care încurajează victimele să trimită sesizări și să semnaleze, așa cum s-a întâmplat specific pentru cazul domnului Bulai, și în cazul domnului Pieleanu, sau în alte situații specifice dacă ele există. Vorbim despre o cercetare penală asupra faptei, care poate viza mai multe persoane”, a declarat Ramona Strugariu.

Partidul REPER cere modificarea urgentă a Codului cadru de etică şi deontologie universitară, unde Guvernul Ciolacu a blocat posibilitatea sesizărilor anonime printr-o Hotărâre de guvern recentă. Astfel de sesizări sunt esențiale pentru a încuraja victimele să rupă tăcerea.

Citește și: Ambasadorii lui Iohannis: Diplomați, foști politicieni și consilieri prezidențiali

“REPER a modificat Codul Penal, iar astăzi hărțuirea sexuală în şcoli şi universități este forma agravată pentru care nu este nevoie de plângere prealabilă, cercetarea se poate efectua din oficiu iar pedeapsa este mai mare. Avem instrumente legislative pentru a acționa, dacă ştim ce se întâmplă. Victimele trebuie să aibă curajul de a spune ce se întâmplă iar pentru asta trebuie să își găsească în instituția respectivă un partener şi să se simtă în siguranță. Să aibă încredere că funcționează aceste comisii de etică şi mecanisme interne sigure de raportare, pentru că altfel nu vom ști niciodată. Și astăzi știm datorită unor jurnaliști care și-au făcut datoria”, a adăugat Ramona Strugariu.

Totodată, REPER solicită Ministerului Educației să elaboreze un set clar de reguli care vizează etica profesională şi prevenirea abuzurilor atât pentru universități cât şi pentru mediul preuniversitar, cu sisteme de raportare prin canale sigure, auditarea periodică a acestor sisteme şi formare obligatorie pentru personal în ceea ce privește orice formă de hărțuire, precum și programe de protecție și asistență psihologică pentru depășirea traumelor provocate de abuzuri.

„Reacția Ministerului Educației a venit foarte târziu, impardonabil de târziu, probabil că au vrut să analizeze ce și cum se întâmplă, dar e foarte puțin de analizat în momentul în care ai o investigație jurnalistică atât de bine documentată și în momentul în care sunt toate aceste mărturii publice. Nu este de iertat amânarea nici măcar o secundă a unei reglementări din partea ministerului care să permită sesizări anonime şi un spațiu sigur pentru studentele și studenții care vor să reclame astfel de abuzuri. Este nevoie de astfel de reglementări şi în mediul preuniversitar, unde se întâmplă, de asemenea, abuzuri”, a afirmat copreședinta REPER.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ce mesaje au transmis liderii politici români Președintei Maia Sandu

Ce mesaje au adresat liderii politici români Președintei Maia...

Alertă aeriană în zona de nord a județului Tulcea. Două aeronave F-16 au fost ridicate de la sol

Alertă aeriană în zona de nord a județului Tulcea....

Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale din Republica Moldova

Alegerile din Republica Moldova s-au încheiat, la ora 21:00...