Ramona Strugariu, despre excluderea judecătorului Camelia Bogdan din Magistratură: una dintre cele mai negre zile ale Justiției din România

Data:

spot_img

„Este o zi în care se resimte din plin tot ce se întâmplă în sistem ca o boală cronică, de care nu pare că ne mai vindecăm”, a scris europarlamentarul român Ramona Strugariu (PLUS), unul dintre puținii politicieni români care au luat poziție față de excluderea Cameliei Bogdan din Magistratură.

„Ziua în care un magistrat care a dus pe umeri unele dintre cele mai grele dosare ale acestei țări este exclus din magistratură este una dintre cele mai negre zile ale justiției din România. Este o zi în care se resimte din plin tot ce se întâmplă în sistem ca o boală cronică, de care nu pare că ne mai vindecăm. Nu ştiu cu ce tupeu cerem ridicarea MCV şi «normalizarea» relațiilor cu Europa.

Nu ştiu cum avem curaj să ridicăm ochii din pământ şi să arătăm cu degetul spre alții, spunând că «există peste tot astfel de cazuri, nu suntem singurii, e firesc»; până şi acesta este un comportament care nu face decât să cronicizeze o boală a unui sistem, nu să o vindece”, a scris eurodeputatul.

Ramona Strugariu vorbește și despre abordarea unora cum că „există peste tot, şi alții au probleme, nu suntem singurii, e firesc”.

„NU, nu e firesc. Nu e firesc să excluzi din sistem magistrații, să-i hărțuieşti cu Inspecția judiciară sau Secția specială, să ignori corecții absolut necesare, prin lege, pentru echilibrul puterilor şi buna funcționare a statului, să politizezi şi să alterezi tot ce atingi, până la numirile procurorilor-şefi şi ale magistraților de rang înalt, atunci când ştii cât sunt de importante instituțiile – cheie şi conducerile lor pentru lupta împotriva corupției sau eficiența radiografiei de constituționalitate, să tratezi cu aroganță recomandările Comisiei de la Veneția şi deciziile CJUE sau rapoartele Comisiei, să nu manifeşti pic de interes pentru problemele din sistem – inclusiv calitatea actului de justiție şi tot ce poate sprijini această calitate (resurse şi oameni), iar apoi să ridici din umeri la întrebarea «de ce nu suntem în rând cu lumea», de ce avem MCV, să strigi că eşti discriminat şi ignorat, să te revolți ipocrit şi să critici «dublul standard», mai spune europarlamentarul.

Nimeni nu mai ştie cum arată un sistem de justiție normal şi funcțional

Nu e firesc să spui „atâta voință politică a existat, atât s-a putut”, afirmă Ramona Strugariu, mai ales când tu ştii că n-ai vrut. Sau dacă tu consideri că e posibil şi acceptabil un astfel de răspuns, atunci ar trebui să ai aşteptarea de a fi tratat la fel.

„Nu «normal». La fel. Abia am terminat de trimis scrisori comisarilor despre cazul Emiliei Şercan. Înainte am scris despre situația altor suspendări din magistratură, a Secției speciale şi a efectului de intimidare şi descurajare pe care îl are politica pumnului în gură asupra unor categorii esențiale pentru echilibrul puterilor şi buna funcționare a statului.

(…)

Nimeni nu mai ştie cum arată un sistem de justiție normal şi funcțional. Sau o presă independentă şi finanțată transparent, echidistant, care să le permită profesioniştilor din domeniu să trăiască decent şi demn, să îşi facă munca normal, fără presiuni politice, fără jigniri, fără promiscuitatea pe care o declanşează limita supraviețuirii sau servilismul pentru moguli. Şi aşteptăm ce? Invitații speciale pentru Schengen? Scuze pentru procedurile de infringement? Laude? Nu. Nu e firesc să le aşteptăm. Ar trebui să aşteptăm exact ce am semănat. Urâtă zi pentru justiția din România.

Una dintr-un lung şir de eşecuri pe care unii, la sfârşit de mandat, cerând cu tupeu un alt mandat, le vor pune pe seama societății sau a adversarilor politici, aşa cum am auzit tot astăzi, într-un alt context de negare a unor realități. Dar nu, nu e firesc să facă asta. Şi nu e peste tot aşa.

Există o responsabilitate politică, fundamentală, indiferent de partid, una instituțională, cel puțin la fel de importantă, ca lucrurile să funcționeze. La fel cum cea societală e activismul civic, iar instrumentul de corecție e votul. Pe primele două nu le mai asumă, în țara asta, nimeni. Asta nu e o Românie normală.

Asta e definiția eşecului şi rețeta sigură pentru un stat capturat. UE nu dă coronițe pentru indolență, deschide proceduri de infringement şi activează mecanisme de avertizare sau de sancționare. Aşa că nu mai pretindeți respect, domnilor Ciucă, Ciolacu şi toată lista de aserviți a unui stat capturat. Câştigați-l”, a scris Ramona Strugariu.

sursa foto – Ziaristii.com

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale. Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare. A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Putin a cerut gravarea inițialelor sale pe cruciulițele purtate de soldaţi | The Epoch Times

Putin a cerut gravarea inițialelor sale pe cruciulițele purtate...

Maia Sandu: Rusia folosește din nou energia ca armă, în Republica Moldova

Frig, întuneric, incertitudine și multă propagandă – este atmosfera...