luni, 24 ianuarie 2022
AcasăNewsletterRamona Strugariu: “Nu cred în finanțările directe venite dinspre guvern către presă”

Ramona Strugariu: “Nu cred în finanțările directe venite dinspre guvern către presă”

Credibilitatea presei a scăzut considerabil pe parcursului ultimului an, deși în plină pandemie și infodemie, existența unei prese de încredere pentru populație era crucială. De ce a scăzut această credibilitate? Ei bine, una dintre explicații ar putea fi ajutorul acordat de Guvern presei chiar la începutul crizei sanitare. O mare parte a presei din România a beneficiat atunci de niște sume de bani cu titlu de sprijin în pandemie, condiția fiind distribuirea și promovarea unor mesaje pentru populație. De atunci, însă, fenomenul știrilor false a explodat, iar populația nu a mai avut încredere în presă, acuzând-o de multe ori că e plătită să spună lucruri despre pandemie.

Europarlamentarul Ramona Strugariu crede că aceste finanțări directe către presă nu au fost o idee bună, pentru că ele amintesc de Viktor Orban care finanțează presa din Ungaria cu fonduri de la stat și chiar cu bani europeni pentru a-și duce mai departe propaganda.

“Eu am fost una dintre vocile care au criticat foarte dur acele finanțări directe. Și, ca să fie foarte clar, nu cred în finanțările directe venite dinspre guvern către presă. Cred că guvernele trebuie să ia același tip de măsuri pentru profesia de jurnalist pe care le iau și pentru alte profesii care sunt vulnerabile în perioada de pandemie. Cred că trebuie să se asigure că din perspectivă economică și a drepturilor sociale, acești oameni sunt la fel protejați ca și toate celelalte categorii de cetățeni care au nevoie de sprijin, dar nu cred în finanțări directe guvernamentale. Finanțarea directă face Orban și-și finanțează propaganda, inclusiv cu bani europeni și instrumentează astfel aproape tot ce înseamnă presă în Ungaria și o folosește în scop propagandistic., a specificat Ramona Strugariu la Interviurile PressHub.

 Mai mult, europarlamentarul spune că s-au realizat niște studii privind eficiența campaniilor de informare finanțate de guvern și s-a remarcat că ele nu au fost, de fapt, eficiente. Și atunci nu ne putem gândi decât la faptul că eficiența nici măcar nu a fost un scop, ci mituirea presei în an dublu electoral.

“Bineînțeles că scade credibilitatea presei în momentul în care primești o finanțare de la guvern în an dublu electoral, indiferent care este motivul acestei finanțări. Și până la urmă, înțeleg că au fost niște studii care să încerce să demonstreze eficiența cheltuirii acestor bani, că era vorba despre o campanie de prevenție și informare în context de COVID și mi se pare că eficiența nu a fost nici pe departe cea așteptată. Asta în cazul în care s-a așteptat o eficiență sau asta a fost intenție și nu ceea ce eu aș numi “mită electorală”. Știu că formulez în termeni foarte duri, dar din păcate este o realitate și nu sunt mândră că guvernul a procedat așa sau că guvernul a recurs la un asemenea sistem de a încuraja presa. “

Aceleași discuții se poartă și la nivel european, spune Ramona Strugariu, însă s-au identificat metode de finanțare a jurnaliștilor independenți prin proiecte de investigație. În plus, ea crede că un jurnalist ar trebui să se simtă jignit de faptul că i se aruncă niște bani, în speranța că o tacă în cele din urmă.

“Și la nivel european avem discuția asta și nu e ușoară, e o discuție foarte complex problema finanțării și a felului în care noi vrem să încurajăm finanțarea este aceea de a crea un fond permanent pentru jurnaliști, pentru media, care să cuprindă și dimensiunea de jurnalism de investigație, și presă locală, și secțiunea de audio-vizual. Dar care să finanțeze proiecte ale unor jurnaliști, care să colaboreze cu structuri independente de jurnaliști care deja distribuie și folosesc astfel de fonduri. Chiar am contribuit la redactarea unui astfel de proiect-pilot care a fost adoptat și implementat pentru bugetele anuale ale anilor trecuți și mi-au scris oameni din presă, care mi-au spus că rezultatele se văd. Și dacă vrem să facem la modul real ceva pentru presă pe dimensiunea de finanțare, asta trebuie să facem! Nu trebuie să o folosim efectiv ca instrument, aruncându-I niște bani, pentru că mie mi se pare jignitor. Și un jurnalist care știe cât muncește și care poate își pune viața în pericol ca să poată să investigheze niște informații cred că s-ar simți jignit să i se arunce niște bani având cineva de la el așteptări să nu investigheze ceva sau să nu vorbească despre ceva. Chiar e o ofensă și eu nu cred că ar trebui, dincolo de aspectul material, călcat pe demnitatea jurnaliștilor. Știu foarte mulți oameni la limita subzistenței care fac jurnalism de calitate și nu i-a interesat dimensiunea financiară.”, a mai spus Ramona Strugariu.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE