Fragmentarea dreptei a fost, de la Revoluție încoace, una dintre principalele trăsături ale politicii românești. Dacă pe partea stângă a spectrului politic a existat aproape permanent un singur partid – FSN/FDSN/PDSR/PSD – pe partea dreaptă au fost o mulțime de partide, dintre care unul (PNȚCD) este practic mort, iar altul (PNL) nu se simte nici el prea bine.
Coalițiile succesive au adus vremelnic succesul dreptei, din 2004 încoace, dar astăzi aceasta este mai divizată ca niciodată. Despre șansele reunificării forțelor de dreapta și centru-dreapta, ca și despre posibilitatea de a avea, după 20 de ani, un alt președinte de la PSD, am discutat cu doamna Ramona Strugariu, co-președinte al partidului REPER și fost europarlamentar.
Doamna Strugariu, REPER nu a putut trece pragul electoral la europarlamentare și locale. Aveți speranțe că veți trece acest prag la parlamentare?
REPER a avut un rezultat bun, pot spune, la alegerile europarlamentare, raportat la anumite sondaje de la începuturile noastre. Sigur, nu vom ști niciodată dacă am făcut sau nu pragul electoral. Eu cred că am făcut acest prag la alegerile europarlamentare, dar cine numără voturile contează. În ciuda tuturor demersurilor noastre și a solicitărilor nenumărate pe care le-am făcut pentru renumărare, autoritățile ne-au respins vehement și au ignorat o șansa care este absolut democratică în orice țară care se consideră o democrație funcțională.
Citește și: Frații Tate, reținuți pentru 24 de ore. Procurorii DIICOT cer arestarea lor preventivă
Eu cred în continuare în șansa noastră la alegerile parlamentare – de altfel ne pregătim pentru campania de strângere de semnături și pentru desemnarea candidaților pentru aceste alegeri, dar în același timp cred că e important să strângem rândurile și să ne găsim aliați, să coagulăm niște forțe liberale într-o coaliție la care să participe și partide noi și candidați independenți.
Poate și oameni care, deși sunt mai de multă vreme pe scena politică, înțeleg nevoia unei direcții diferite pentru România. Și cred că așa trebuie abordate alegerile parlamentare. Dar este o discuție importantă și ea nu ne vizează doar pe noi. E important momentul acesta de luciditate în care să privim foarte bine în jur, să privim și la resursele de care dispunem fiecare și la contribuțiile pe care le putem avea pentru platforme politice mai largi și să luăm niște decizii foarte repede.
Continuarea, în Aktual24.ro
Citește și: CIA descoperă noi metode să recruteze spioni ruși dezamăgiți de regimul Putin
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Ramona Strugariu / Facebook)
e greutz fara ciolanel…. mi se rupe inima de ei :)))