Definiție: Mal-informare, în engleză mal-information, este o informație adevărată răspândită publicului dintr-un domeniu închis, cu scopul de a provoca ceva rău.
Un document științific, destinat cercetătorilor din domeniul veterinar din China, a devenit o știre îngrijorătoare, rostogolită prin toată lumea.
În România, știrea a fost preluată și de Digi24.ro sub titlul Se pot infecta pisicile şi câinii cu noul coronavirus? Ce au descoperit oamenii de ştiinţă.
Articolul conține un headline incitant și pare credibil pentru că face referire la descoperirile unor cercetători chinezi, care ar fi declarat că pisicile și câinii se pot infecta unul la altul cu noul coronavirus, dar nu transmit virusul oamenilor, nici nu mor din cauza asta.
Știrea a ajuns în redacția Digi24, via Mediafax, de la CNN.
Cum percepe știrea simplul cititor?
La debutul pandemiei Covid19 s-a făcut referire la rezultatul slab pozitiv al virusului depistat la un câine de companie. Cazul a fost prezentat ca fiind unul izolat, de transmitere probabilă de la om.
Descoperirea chinezească recentă menține afirmația că transmiterea virusului nu se face de la animal la om, dar ridică ipoteza transmiterii virusului de la animal la animal, inclusiv prin respirație. Articolul este vag, dar are un merit. Citează CNN prin hyperlink.
Cum să fii un cititor avizat? Află cum să recunoști fake news de tip mal-informare în labirintul hyperlink-urilor!
Ori de câte ori citiți un material online cu texte hyperlink, activați-vă curiozitatea. Vedeți unde duce hyperlink și ce scrie acolo.
Știrea Digi24 trimite la CNN. Publicația americană, citează la rându-i, un studiu chinezesc de laborator.
Urmând hyperlinkul descoperi că studiul, intitulat Predispoziția dihorilor domestici, pisicilor, câinilor și diferitelor animale domestice la SARS-coronavirus-2 este de fapt un raport intermediar al unui institut chinez de cercetare veterinară.
Raportul este destinat specialiștilor și nu are încă recenzii ale altor cercetători. Asta ce înseamnă, oare? Că nu e final.
Cum să fie? Abia a fost publicat în 31 Martie și așteaptă recenziile altor cercetători. Continuând traseul printre hyperlink-urile din raportul de cercetare, ajungi pe site-ul bioRxiv.org.
Aici, o notă spune clar:
„bioRxiv primește multe lucrări noi despre coronavirus SARS-CoV-2. Amintitor: acestea sunt rapoarte preliminare care nu au fost revizuite de alți cercetători. Ele nu trebuie considerate concludente, ghiduri de practică clinică /de comportament legat de sănătate sau să fie raportate în presă ca informații consacrate.”
Așadar raportul de cercetare nu este destinat presei. Nici n-are cum! Folosește termeni tehnici și acronime, unități de măsurarea coloniilor de virus și observații biologice post eutanasierea animalelor, care pot afecta emoțional cititorii neavizați.
Cu toate acestea, raportul a ajuns la public, printr-o acțiune malițioasă a cuiva care și-a pierdut urma. Cei care au preluat informația, au rostogolit-o înspăimântând deținătorii de animale.
Scopul raportului preliminar nici nu mai contează pentru moment. Din document de cercetare supus validării științifice, raportul a devenit știre de senzație.
Studiul publicat pe bioRxiv.org a înregistrat de la publicare pe 31 Martie, până pe 4 Aprilie, 52 de preluări directe de către publicații, pentru 58 de articole de presă, 5 referiri în postări pe bloguri, peste 3000 de mesaje pe Twitter, de la peste 2760 utilizatori, și o intrare nouă pe Wikipedia.
Dintre zecile de milioane de cititori în mai toate limbile Pământului, câți or fi înțeles că rezultatele nu sunt concluzii consacrate.
Altmetric, instrumentul care măsoară atenția online pe care o produc articolele de cercetare publicate pe site bioRxiv.org, a poziționat articolul științific ca pe unul de cel mai mare interes, raportat la timpul scurt, scurs de la publicare.
Deși cercetarea chinezilor este nefinalizată, neconfirmată de recenzii suplimentare, deși nu este destinată presei, a ajuns unde nu trebuia. În ochii publicului.
A trecut pe nesimțite din categoria raport științific preliminar, în categoria știre explozivă, probabil deloc percepută ca mal-informare.
În articolul CNN, unul dintre medicii citați susține că descoperirea este nerealistă, dozele de virus inoculate puilor de pisică fiind într-o concentrație artificial de mare.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
O veche vorba romaneasca zice :”Si totusi, porcul n-a murit de ierbicide!”- asta ar denota ca inca nu se stie precis cauza, ceace se poate aplica in acest caz, INSA este -de sute si chiar mii de ani- un fapt probat, anume ca multe boli se transmit de la om la animale si invers…IAR-deloc de neglijat- aceste boli(numite zoonoze), INSUMEAZA 70 LA SUTA (!!!) din toate bolile infectioase si parazitare, ceace ar trebui sa impuna dezvoltarea unei ADEVARATE MEDICINI INTEGRATE, DE FAPT MARILE INSUCCESE GENERALE SI EPIDEMII, etc., sunt posibile tocmai datorita mentinerii acestei separatii medicale, care este impotriva naturii chiar, si -evident- f. contraproductiva…Mai mult, datorita cresterii numerice si a densitatii(permp) a aglomeratiilor umane si a animalelor de companie, lucrurile trebuie regandite de la „zero” , adica impunerea prin lege, ca orice noua casa sa fie construita si pentru scopul medical, adica casa-spital, iar pretul nu va fi deloc nesuportabil,mai ales in comparatie cu beneficiile…