Războaiele de lângă UE fac și mai important votul la europarlamentare | Eurobarometru

Data:

spot_img

Războaiele de lângă UE fac și mai important votul la europarlamentare consideră peste 80% dintre europeni. În același timp, 6 din 10 se arată interesați de alegerile pentru Parlamentul European din acest an, ceea ce arată o creștere față de anii anteriori.

Cel mai recent Eurobarometru arată că cetățenii europeni devin din ce în ce mai conștienți de importanța alegerilor.

Citește și: Un primar colaborator al Securității candidează pentru al optulea mandat. Este în funcție de 30 de ani

De ce a devenit votul relevant

Aceștia au arătat un interes în creștere pentru alegeri, cunoașterea datei alegerilor, precum și probabilitatea de a vota față de ultimul de sondaj.

Astfel, 60% din europeni spun că sunt preocupați de alegerile din vara acestui an, cu 3 procente mai mult față de 2023 și cu 11 comparativ cu 2019.

În plus, 71% spun că este probabil să voteze, în timp ce 81% cred că votul a devenit mult mai important în contextul geopolitic actual.

Studiul a tratat în mod special și situația din țara noastră. Astfel, vedem că 60% din respondenți sunt interesați de alegerile din iunie 2024. Însă situația nu s-a modificat față de toamna anului 2023.

Citește și: Inspecția Judiciară cere suspendarea judecătoarei din dosarul „2 Mai”, la presiunea opiniei publice

Ce cred românii

Peste 70% dintre români spun că este probabil să participe la votul pentru alegerile europarlamentare și 68% cred că votul este mai important în actualul context geopolitic.

Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, i-a îndemnat pe cetățeni să voteze și să sprijine la consolidarea democrației în Europa.

„Europenii sunt conștienți de faptul că mizele acestui tur de scrutin sunt mari și că votul este și mai important în contextul geopolitic actual.

Îi îndemn pe cetățenii noștri să voteze la viitoarele alegeri europene, să consolideze democrația europeană și să modeleze viitorul Europei.”

„Parlamentul și Uniunea Europeană au obținut rezultate fără precedent în ultimii ani. Ne-am confruntat cu circumstanțe și provocări excepționale, dar am devenit și mai puternici și mai uniți. Parlamentul a fost și va continua să fie vocea și avocatul cetățenilor în UE”, a mai adăugat Roberta Metsola.

Cercetarea a vrut să vadă și care este poziția cetățenilor europeni fașă de Parlamentul European. Dintre respondenți, 81% au o imagine pozitivă sau neutră, iar în România, procentul este de 80%.

Doar 18% din totalul europenilor văd Parlamentul European într-o lumină negativă, iar în țara noastră procentul este de 19%.

Principalele probleme de interes

Principalele probleme despre care cetățenii ar vrea să se vorbească în timpul campaniei electorale sunt lupta împotriva sărăciei și excluziunii sociale, sprijinirea sănătății publice, sprijinul pentru economie și crearea de noi locuri de muncă, precum și apărarea și securitatea UE.

Pentru românii respindenți la sondaj, principalele teme suntsprijinul pentru economie și crearea de noi locuri de muncă (42%), sănătatea publică (37%) și lupta împotriva sărăciei și a excluziunii sociale (33%).

Un alt subiect care a devenit prioritar pentru europeni este apărarea și securitatea Uniunii Europene, în mare parte în urma războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

În prezent, apărarea și securitatea UE se menționează ca primă prioritate a campaniei electorale în nouă țări, cu cele mai mari rezultate în Danemarca (56%), Finlanda (55%) și Lituania (53%).

Pentru cetățenii români, UE ar trebui să se concentreze pe apărare și securitate (33%), pe securitatea alimentară/agricultură (31%) și pe competitivitate, economie și industrie (29%) pentru a își întări poziția în plan global, se arată în cercetare.

De asemenea, 4 din 10 europeni au declarat că rolul UE a devenit mai important în ultima vreme, iar 35% cred că a rămas același.

Citește și: Un primar colaborator al Securității candidează pentru al optulea mandat. Este în funcție de 30 de ani

Situația la nivel național

La nivel național, majoritatea cetățenilor din 15 țări consideră că rolul UE în lume a devenit mai important de-a lungul anilor, proporțiile ajungând la 67% în Suedia, 63% în Portugalia și 60% în Danemarca.

Între timp, cetățenii sloveni și cehi sunt cei mai susceptibili să spună că rolul UE a devenit mai puțin important (32% și, respectiv, 30%).

În cazul României, 35% dintre respondenți cred că rolul UE în lume a devenit mai important în ultimii ani, 35% cred că a rămas la fel, în timp ce 27% spun că rolul UE s-a diminuat.

Sondajul Eurobarometru al Parlamentului European din primăvara anului 2024 a fost realizat de agenția de cercetare Verian (anterior Kantar) între 7 februarie și 3 martie 2024 în toate cele 27 de state membre ale UE.

Sondajul a fost realizat față în față, cu interviuri video (CAVI) utilizate suplimentar în Cehia, Danemarca, Finlanda și Malta.

În total, au fost efectuate 26,411 de interviuri. Rezultatele UE au fost ponderate în funcție de dimensiunea populației din fiecare țară.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Incredibil, și totuși Marcel Ciolacu neagă că ar cunoaște-o pe… Neagu. Și nu doar el…

După articolul publicat de site-ul de investigații Snoop.ro, în...

Alertă aeriană în zona de nord a județului Tulcea. Două aeronave F-16 au fost ridicate de la sol

Alertă aeriană în zona de nord a județului Tulcea....