Război politic între PNL și USRPLUS la Iași. De cinci luni de zile, ședințele de Consiliu Local se transformă în certuri, iar viceprimarii nu au fost încă aleși

După cinci luni de zile de la alegerile locale din septembrie 2020, la Primăria Iași nu au fost încă desemnați viceprimarii fiindcă există neînțelegeri majore între PNL și alianța USRPLUS. În urma alegerilor, Mihai Chirica, cooptat de PNL de la PSD, a fost ales pentru un nou mandat la conducerea Primăriei Iași, dar majoritatea sperată de liberali nu s-a regăsit în componența finală a Consiliului Local. Astfel, PNL are 11 consilieri, USRPLUS are nouă, PSD are cinci și PMP are doi. Prin urmare, PNL nu poate face majoritatea de 14 consilieri, pentru a-și trece proiectele și, inclusiv, propunerile de viceprimar, decât dacă face o alianță cu USRPLUS sau cu PSD. Simpla alianță cu cei doi consilieri locali de la PMP le aduce 13 voturi în consiliu, cu unul mai puțin pentru majoritate.

Problema este că reprezentanții USRPLUS au fost în campania electorală într-un conflict constant, continuat și după finalizarea alegerilor, cu gruparea locală a PNL și cu primarul Mihai Chirica, pe care-l acuză de faptul că Iașul este subdezvoltat față de valoare sa și că a făcut mai multe numiri nejustificate în funcții cheie din primărie. Una dintre principalele acuze ale USRPLUS este că ambii conducători ai filialei locale a PNL, Mihai Chirica – primarul Iașului – și Costel Alexe – președintele Consiliului Județean – sunt cercetați în dosare penale, Mihai Chirica fiind și trimis în judecată.

La o conferință de presă organizată pe 8 februarie, Cosette Chichirău, deputat ieșean și președintele filialei din Iași a USR, a arătat o deschidere pentru colaborare pe o serie de proiecte, dar a spus că va cere fără nepotisme și cumetrii în instituții publice. Totodată, aceasta a estimat că mai devreme de trei luni de zile nu există „nicio șansă” să aibă loc vreo discuție despre viceprimari.

„Situația actuală a celor doi ar implica pentru noi o atitudine de opoziție pentru că nu te poți asocia cu niște oameni cu probleme penale. Or, dacă noi stăm în opoziție din această cauză, Iașul nu va progresa și, mai ales, că suntem la guvernare. Noi trebuie să găsim o soluție de a fi la putere alături de PNL Iași în aceste condiții. Doar că durează puțin până când condițiile noastre de a intra la putere la Iași pot fi îndeplinite”, a declarat Cosette Chichirău, la conferința de presă, citată de „Ziarul de Iași”.

PNL a realizat, în urma cu o săptămână, o comisie de negociere formată din mai mulți consilieri locali, care să discute cu USRPLUS despre o serie de proiecte comune, propunându-le să desemneze o persoană pentru a ocupa funcția de viceprimar, celălalt fiind deja ales în structurile interne ale liberalilor în persoana lui Daniel Juravle. Cu toate acestea, la ședința de Consiliul Local de vineri, 26 februarie, primarul Iașului, Mihai Chirica, a introdus cu câteva minute înainte de începerea ședinței un nou proiect pe ordinea de zi prin care a dorit să numească măcar viceprimarul din partea PNL. În urma unor dezbateri aprinse, inclusiv cu consilierii PSD, proiectul a fost retras până la urmă, primarul ajungând în timpul ședinței să îi invite pe cei de la USRPLUS să intre în guvernarea locală și să nu mai „stați în opoziție”.

„În principiu, funcția de viceprimar nu este cel mai important punct al negocierilor noastre pe care le urmărim cu USR-PLUS, mergând oarecum într-un tandem cu planul de guvernare la nivel național. Până la acest moment nu avem niciun feedback la propunerea de negociere de la ei, sigur noi tot încercăm să atragem atenția că completarea executivului primăriei ține de bunul mers al acestei comunități, nu am văzut să aibă vreo reacție în această direcție, dar asta nu înseamnă că nu vom căuta în continuare soluții”, a declarat Mihai Chirica. Edilul a lăsat de înțeles că, după data de 15 martie va trebui să fie luată o decizie cu privire la o eventuală colaborare sau nu cu USRPLUS la nivel local. Mai mult decât atât, primarul contestă ultima ședință de Consiliu Local, spunând că scopul multor consilieri este ca „în această legislatură să împiedice cât mai multe dintre proiectele Iașului, ca să se nu poată raporta realizări la nivelul anului 2024, dar de aici nu pierde Mihai Chirica, ci ieșenii”.

Madalina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii.A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției.Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole din aceeași categorie

Advertismentspot_img

Cele mai recente articole

Slujbă de Înviere, pe scenă, în Piața Sfatului din Brașov

Pentru a evita aglomerația, lăcașele de cult vor amenaja din timp, în afara clădirilor, mai multe puncte de distribuire a "paștilor" în pachete/punguțe de unică folosință, închise.

O victorie aliată cât o zdrobitoare înfrângere comună

Se bucură mulți de ”victoria” alianței PNL și USR PLUS, care s-au înțeles să continue coaliția. Ar fi fost decizia rațională, cred nu puțini....

POIM: Alte 10 contracte, în valoare de 146 milioane lei, pentru spitale și centre sociale

Institutul Național de Neurologie și Boli Neurovasculare din București este beneficiarul celui mai mare contract semnat în aceste zile.