duminică, 28 noiembrie 2021
AcasăLa ziActualitateRăzboiul civil din Yemen. Bombardamente asupra instalațiilor petroliere saudite

Războiul civil din Yemen. Bombardamente asupra instalațiilor petroliere saudite

O dronă a lovit duminică seara un port petrolier şi o rachetă balistică care a vizat instalaţii ale gigantului energetic Aramco, în estul Arabiei Saudite, a arătat Ministerul saudit al Energiei, scrie Agerpres.

„Unul dintre parcurile de rezervoare petroliere din portul Ras Tanura din Provincia de Est, unul dintre cele mai mari porturi de transport petrolier din lume, a fost atacat în această dimineaţă de o dronă venind dinspre mare”, au subliniat oficialii saudiți, într-un comunicat dat publicităţii de agenţia oficială de presă saudită, SPA.

„Schije dintr-un obuz provenit de la o rachetă balistică au căzut lângă zona rezidenţială a Saudi Aramco din oraşul Dhahran, unde locuiesc mii de angajaţi ai companiei şi familiile lor”, a precizat comunicatul. De asemenea, atacurile nu au provocat victime sau daune, a adăugat ministerul, fără a-i identifica pe cei responsabili. În schimb, rebelii yemeniţi houthi au afirmat însă că au lansat drone şi au tras rachete asupra localităţii Ras Tanura şi unor ţinte militare din oraşul Dammam, în apropiere de Dhahran.

Coaliţia militară condusă de Arabia Saudită a lansat atacuri aeriene asupra Sanaa, capitala Yemenului aflată sub controlul rebelilor houthi, după ce a interceptat un val de drone şi rachete lansate de miliţiile susţinute Iran, potrivit SPA.

Această recrudescenţă a violenţelor intervine în timp ce administraţia preşedintelui american Joe Biden i-a îndemnat pe houthi să detensioneze situaţia după ce i-a retras de pe lista „organizaţiilor teroriste” pentru a nu împiedica, potrivit acesteia, livrarea de ajutor umanitar către Yemen. 

Atacul a fost revendicat de rebelii houti din Yemen, susținuți de Iran. Aceștia revendică adesea tirurile cu drone sau rachete contra unor ținte saudite, afirmând că acționează ca represalii la atacurile aeriene ale coaliției conduse de Arabia Saudită care intervine în Yemen pentru susținerea forțelor guvernamentale.

Sebastian Rusu
Jurnalist de politică externă, specializat în problematica spațiului ex-sovietic: Republica Moldova, absolvent al Ecole Doctorale En Science Sociales, AUF. A debutat în presa centrală în anul 2007, unde a abordat chestiuni de politică externă, internă și apărare. De-a lungul timpului, a scris la Curentul, Newsin, Adevărul, Evenimentul Zilei, Evenimentul Zilei de Chișinău, Pagina de Rusia, Politikon.md și Jurnaliștii.ro.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE