„Războiul de 100 de ani” explică de ce Ucraina a invadat regiunea Kursk din Rusia | Aktual24

Data:

spot_img

La 6 august 2024, mai multe brigăzi ale forțelor armate ucrainene au invadat regiunea Kursk din Rusia. Aceasta ofensivă îndrăzneață a fost pregătită în secret aproape total. În decurs de o săptămână, ucrainenii au cucerit mai mult teritoriu decât Rusia în întreaga sa ofensiva din Donbas din acest an. Iar pierderile ucrainene au fost relativ mici.

În timp ce observatorii continuă să speculeze cu privire la următoarea fază a operațiunii, distrugerea sistematică a podurilor peste răul Seim de către ucraineni arată clar că aceștia intenționează să încercuiască trupele ruse și să cucerească o altă parte a regiunii Kursk.

Dacă reușesc, forțele ucrainene vor putea fie să se instaleze în zona tampon rusească de-a lungul frontierei, fie să avanseze mai departe spre nord. Ucrainenii au transformat un război de uzură într-un război de manevră printr-o invazie masivă surpriză pe care senatorul american Lindsey Graham a numit-o „îndrăzneață, strălucitoare și frumoasă”.

Citește și: Cine controlează firmele despre care Curtea de Conturi spune că fac evaziune fiscală cu complicitatea ANAF

Încercând să înțeleagă războiul Rusiei împotriva Ucrainei, cercetătorii caută analogii istorice ale acestui război brutal. Pentru unii, confruntarea istovitoare din Donbas amintește de luptele de pe Frontul de Vest din timpul Primului Război Mondial. Alti cercetători susțin că o analogie mai instructivă este lupta din Normandia în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Când Ucraina a învins trupele ruse într-o contraofensivă fulgerătoare în regiunea Harkov în 2022, analiștii militari și-au amintit de bătălia de la Saratoga din 1777.

Pentru a înțelege ce a realizat Ucraina și ce mai poate realiza prin ofensiva de la Kursk, merită să coborâm mai în adânc în trecutul îndepărtat, scrie Glavcom. Trei analogii din epoca medievală și de la începutul epocii moderne sunt deosebit de instructive.

Unul dintre obiectivele importante ale invadării teritoriului unui inamic este umilirea acestuia. O invazie precum cea din Kursk demonstrează că inamicul (în acest caz, Rusia – n.r.) nu poate îndeplini una dintre cele mai importante funcții ale statului – asigurarea securității pe propriul teritoriu. Un inamic panicat și furios poate lua acum decizii pripite și contraproductive.

Continuarea, în Aktual24.ro

Citește și: Statele Unite au început să blocheze site-uri false care răspândesc propagandă rusă

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related