Războiul lui Putin cu viitorul

Data:

spot_img

Generația mea și a părinților noștri a fost până ieri scutită de amenințarea războiului. Începând de joia trecută, lumea așa cum o știm, confortul vieții de tip occidental, se află în pericol de moarte. În Europa păcii a intrat frica de război după ce Rusia a invadat Ucraina, într-un act de agresiune care a evocat în mintea multora imaginea celui de-al doilea Război Mondial.

Putin și Hitler, invadarea Ucrainei și anexarea Cehoslovaciei. Și unul și celălalt au invocat revizionismul istoric drept argument pentru a porni războiul, nevoia de ”spațiu vital”.

La fel ca Hitler care a dorit să șteargă umilința pierderii primului Război Mondial, și Putin a dorit să-și ia revanșa după ce Rusia a pierdut un mare război, Războiul Rece, exprimând de curând ambiția de a reface gloria trecută a imperiului său, o glorie totuși fictivă.

Pe lângă motivația istorică, există însă explicații de ordin pur economic pentru invazia Rusiei în Ucraina. Putin a văzut cum se apropie cu pași repezi momentul în care Rusia nu va mai avea ce să vândă Europei, principala sursă de bani și prosperitate pentru el și oligarhia rusă.

Petrolul și gazul rusesc nu vor mai avea o cătare la fel de mare și un preț la fel de bun în viitoarea Europă verde, acoperită cu panouri solare și traversată de mașini electrice.

Valorile lumii occidentale au remodelat din temelii economia Europei, care până în 2050, adică peste foarte puțin timp la scara istoriei, se va elibera complet de hidrocarburile rusești. Putin ar fi avut două opțiuni:

  1. reface complet economia, al cărei PIB este dependent de vânzările de petrol și gaz,  modernizează și democratizează țara pentru a o face cât mai competitivă în fața lumii occidentale.
  2. declară război lumii occidentale pentru a-și recupera sferele de influență, pentru a reface fosta URSS sperând că astfel va zădărnici cumva transformările mari de pe continent și va aplica o lovitură mortală proiectului european în ansamblu.

Putin a ales varianta 2, sperând că un război cu viitorul îi va asigura lui, silovikilor și oligarhilor din jurul său, supraviețuirea. Pentru că aceasta este de fapt semnificația profundă a războiului din Ucraina: este un război declarat unei lumi care riscă să sufoce Rusia economic, ideologic și militar.

Cu alte cuvinte, Putin dorește să oprească progresul, mersul înainte proiectat de apartenența tot mai multor țări care s-au aflat în sfera de influență a Rusiei, printre care și Ucraina, la UE și NATO.

Adevăratul război al Rusiei și al lui Putin este, așadar, cu viitorul. Să nu uităm că, subliniez din nou, a declanșat un război în numele unui trecut idilic doar pentru generația de foști KGB-iști din care face parte.

Ideologia lui politică ultraconservatoare, tradiționalistă, panslavistă și ortodoxistă, exprimă aceeași dorință de a încremeni Rusia în timp, scrie Dan Tapalagă într-un editorial pe care-l puteți citi integral în G4Media.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Dan Tapalaga
Dan Tapalaga
Dan Tapalagă a debutat ca jurnalist la Radio România Actualități în 1997, fiind apoi redactor la Radio Europa Liberă și BBC (1998-2002). A condus departamentul politic la Evenimentul zilei (2002-2004), a fost redactor-șef adjunct la Cotidianul (2004-2006) și șeful secției politice la România liberă. Timp de un an a fost director de dezvoltare editorială la Ziua de Cluj. A fost editor coordonator la site-ul HotNews.ro. În perioada ianuarie-martie 2005 a fost consilier și purtător de cuvânt al fostului ministru al justiției, Monica Macovei. A fost bursier Freedom House. În anul 2018, a fondat site-ul G4Media.ro, alături de Cristian Pantazi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Erdoğan versus Assad: Game Over

Imediat după 7 octombrie 2023 am scris un articol...

Miorița și maskirovka

Rezultatele alegerilor de la noi se datorează parțial și...

Ciolacu fuge de propria grea moștenire

Marcel Ciolacu fuge de propria moștenire, nu vrea să...

Cum am devenit personaj într-un roman al Revoluției

Zilele acestea, când se organizează în Timișoara aniversări și...