În Seul e destul de frig în martie. Cu toate astea piețele cu mâncare coreeană sunt mereu pline. Se vând clătite cu semințe și miere, dumplings cu carne și legume cu ridichi murate și sos de soia. Peste tot miroase a bunătăți și responsabilii de informații turistice îmbrăcați corespunzător care stau pe stradă să ajute, m-au ocolit de teamă că trebuie să vorbească engleză. Atmosfera calmă și amabilitatea rece dar cumva prietenoasă a coreenilor, cu care tratează toți musafiri, fără discriminare, ascunde însă, o istorie recentă tulburătoare.
În ultimele luni, scena politică din Coreea de Sud a fost marcată de evenimente semnificative legate de fostul președinte Yoon Suk Yeol. La 8 martie 2025, acesta a fost eliberat din închisoare. Eram pe străzile din Seul după un periplu prin Gyeongju și alte zone din Coreea de Sud unde orașele sunt liniștite, iar fermele de ginseng, templele și cartierele cu case mici cu odăi înguste se întind până aproape de munți.
Sud coreenii din alte orașe departe de capitală, nu simt la fel tensiunile politice de la centru. Președintele fusese încarcerat din ianuarie 2025 sub acuzația de insurecție, legată de tentativa sa de a impune legea marțială în decembrie 2024. La eliberare, Yoon a declarat: „Mă înclin în semn de recunoștință față de poporul acestei națiuni”.
Cu toate astea, e susceptibil cât de bine își cunoaște poporul și cât acceptă istoria deoarece anumite zone cum este DMZ (zona demilitarizată), sunt mereu sub alertă datorită tentativelor Phenianului de a provoca. Lipsa de sprijin din partea armatei și a propriului partid l-a forțat pe Yoon să revoce măsura după câteva ore.
Ulterior, la 15 ianuarie 2025, Yoon a fost arestat sub acuzația de insurecție, devenind primul președinte în funcție din Coreea de Sud reținut pentru astfel de acuzații. Ancheta a vizat tentativa sa de a impune legea marțială și posibile abuzuri de putere.
Continuarea, în Stiridindiaspora.ro
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Pexels.com)