Reabilitarea unei grădinițe de cartier din Iași a durat peste un deceniu. Primarul Mihai Chirica s-a lăudat pe Facebook că a finalizat reabilitarea clădirii, evenimentul a fost prezentat ca un mare succes, iar știrea proastă a trecut în plan secund: la instituția proaspăt inaugurată sunt aduși, zilnic, cu autobuzul, copiii de la o altă Grădiniță – cea cu numărul 13 din Tătărași.
Primăria a stabilit un record la Iași: cei mai mici navetiști, preșcolarii. Anul trecut, din cauza lucrărilor, orele de grădiniță s-au ținut online o bună bucată de vreme.
Cazul acestei clădiri este emblematic pentru Administrația ieșeană: cum poate o reabilitare să dureze aproape un deceniu. Sunt toate ingredientele cunoscute: întârzieri de proiect, delăsare, licitații anulate.
Reabilitarea este finanțată prin fonduri europene accesate în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020 și este în valoare de peste 8 milioane de lei (fără TVA), pentru 200 de copii din Tătărași.
În România, este deja obișnuit ca lansarea Programelor Operaționale să fie mereu întârziată. Ambele experiențe, pe două exerciții bugetare diferite, 2007-2013 și 2014-2020 (încă în curs), au fost identice din punctul de vedere al blocajelor birocratice și al lentorii implementării.
„Ghidurile pentru acest exercițiu au fost lansate între 2015-2017, cu doi-trei ani întârziere. Apoi, evaluarea proiectelor a durat extrem de mult: de la 6 luni la un an și jumătate. Ajungem astfel la 2018 sau 2019 cu proiecte aprobate pe ultima sută de metri.
Dar a urmat pandemia. Iarăși, funcționarii ori nu au lucrat, ori au avut treabă cu alte finanțări. Și dacă ai un proiect aprobat în 2019, abia în 2020 poate face o entitate publică licitația”, a explicat un specialist în fonduri europene.
Continuarea în Reporteris.ro
Urmăriți PressHUB și pe Google News!