Reacția Grupului pentru Dialog Social: Achitarea asasinilor lui Gheorghe Ursu de către justiția română e revoltătoare, „o barbarie judiciară – o formă de a pedepsi victima și după asasinarea ei de către un regim totalitar.”
„Pentru a înțelege mai bine mizeria morală a unei astfel de decizii juridice, trebuie să ne imaginăm oroarea revoltată pe care ar fi simțit-o o lume întreagă dacă judecătorii de la Nürnberg i-ar fi achitat pe ofițerii naziști.
O astfel de decizie ar fi prăbușit încrederea în justiție. E ceea ce face și decizia în cazul Gheorghe Ursu: compromite încrederea într-o justiție care știe să vadă clar natura unui regim totalitar și să-i pedepsească în mod adecvat represiunea specifică.
Achitându-i pe asasinii lui Gheorghe Ursu, justiția română admite că nu e capabilă să recunoască natura unui regim totalitar – și să distribuie în mod corespunzător vinovățiile din interiorul lui”, arată Grupul pentru Dialog Social cu privire la verdictul Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) în cazul securiștilor acuzați că l-au ucis pe disidentul Gheorghe Ursu.
GDS consideră că România în care asasinii lui Gheorghe Ursu au fost achitați este o Românie pentru care totalitarismul nu e un rău absolut – și nici măcar un rău în sine. Iar asta e înfiorător.
„Fiindcă a inocenta totalitarismul înseamnă a-l resuscita ca formă politică viabilă.
Decizia justiției române de a achita asasinii lui Gheorghe Ursu este, așadar, cea mai radicală formă juridică de reabilitare a totalitarismului comunist de după Revoluție”, menționează GDS.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
[…] […]