Liderii mondiali s-au arătat șocați de tentativa de asasinat împotriva lui Donald Trump la un miting electoral.
Președinții și prim-miniștrii din întreaga lume s-au pronunțat împotriva violenței politice și și-au exprimat sprijinul pentru cei afectați de împușcăturile de sâmbătă, care au ucis un trecător și au rănit grav alți doi spectatori, informează Euractiv.
Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a condamnat atacul.
„Încă o dată, asistăm la acte inacceptabile de violență împotriva reprezentanților politici”, a declarat cel mai înalt diplomat al blocului comunitar.
Premierul britanic Keir Starmer a declarat duminică că a fost „îngrozit de scenele șocante” de la miting.
„Violența politică sub orice formă nu își are locul în societățile noastre”, a declarat premierul.
Referindu-se la „aceste ore întunecate”, liderul naționalist al Ungariei, Victor Orban, i-a oferit „gânduri și rugăciuni” lui Trump, potrivit Euractiv.
Premierul italian Giorgia Meloni a declarat că „urmărește cu îngrijorare” evenimentele din Pennsylvania și i-a urat lui Trump o recuperare rapidă.
Liderul de dreapta și-a exprimat speranța că „în următoarele luni ale campaniei electorale, dialogul și responsabilitatea pot prevala asupra urii și violenței”.
Citește și: Trump, împușcat în ureche într-o tentativă de asasinat la un miting electoral | VIDEO
Președintele Argentinei, Javier Milei, a acuzat „stânga internațională” după tentativa de asasinat.
„În panica de a pierde la urne, ei recurg la terorism pentru a-și impune agenda înapoiată și autoritară”, a declarat președintele populist.
Președintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a declarat că atacurile armate „trebuie condamnate ferm de toți apărătorii democrației și ai dialogului politic”, potrivit sursei citate.
Guvernul din Costa Rica a condamnat atacul și a declarat că urmărește actualizările privind „acest act inacceptabil”.
„În calitate de lider în democrație și pace, respingem toate formele de violență”, a declarat președinția.
Președintele chilian Gabriel Boric și-a exprimat „condamnarea fără rezerve” a atacului armat.
„Violența este o amenințare la adresa democrațiilor și ne slăbește viața în comun. Trebuie să o respingem cu toții”, a declarat Boric.
În Bolivia, președintele Luis Arce a declarat că „în ciuda diferențelor noastre ideologice și politice profunde, violența, indiferent de unde provine, trebuie să fie întotdeauna respinsă de toată lumea”.
Premierul indian Narendra Modi s-a declarat „profund îngrijorat de atacul asupra prietenului meu”.
„Violența nu își are locul în politică și în democrații”, a declarat Modi, citat de Euractiv.
Citește și: Reacția lui Trump după tentativa de asasinat: Doresc să mulțumesc Serviciului Secret al Statelor Unite și tuturor forțelor de ordine pentru reacția lor rapidă
Premierul japonez Fumio Kishida s-a pronunțat, de asemenea, împotriva atacurilor politice, afirmând că „trebuie să rămânem fermi împotriva oricărei forme de violență care sfidează democrația”.
Președintele taiwanez Lai Ching-te a transmis „sincere condoleanțe” victimelor împușcăturilor.
„Violența politică sub orice formă nu este niciodată acceptabilă în democrațiile noastre”, a declarat el.
Premierul Australiei, Anthony Albanese, a descris împușcăturile ca fiind „îngrijorătoare și provocatoare”, exprimându-și ușurarea că Trump este în siguranță.
„Nu există loc pentru violență în procesul democratic”, a declarat prim-ministrul.
Premierul Noii Zeelande, Chris Luxon, s-a alăturat acestor opinii, scriind că „nicio țară nu ar trebui să se confrunte cu o astfel de violență politică”, potrivit sursei citate.
Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat că el și soția sa Sara „au fost șocați de atacul asupra președintelui Trump”.
„Ne rugăm pentru siguranța și recuperarea sa rapidă”, a spus Netanyahu.
Citește și: Biden condamnă atentatul împotriva lui Trump: „Trebuie să ne unim ca o națiune pentru a condamna acest lucru”
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: Captură video)