„Realegerile” prezidențiale din luna mai aduc câteva schimbări la Iași. Prima etapă începe săptămâna viitoare, cu formarea Biroului Electoral Central (20-22 februarie), urmată de constituirea Biroului Electoral Județean până pe 27 februarie.
Departe de agitația ultimelor alegeri de anul trecut, scrutinul prezidențial care se va relua în luna mai va fi marcat la Iași mai mult online sau prin afișaj (pre)electoral.
Perioada electorală va debuta săptămâna viitoare, când se va constitui Biroul Electoral Central (20-22 februarie). O săptămână mai târziu, respectiv până pe 27 februarie, se va constitui prin tragere la sorți și Biroul Electoral Județean.
Cu o zi înainte va expira termenul de soluționare a eventualelor contestații depuse împotriva deciziilor BEC de admitere sau respingere a propocolului de constituire a unei alianțe electorale.
Citește și: Republica Moldova nu mai este dependentă energetic de Rusia
15 martie – termen limită pentru candidaturi. Când se definitivează lista și ordinea pe buletinul de vot?
Ziua de 15 martie este ultima în care pot fi înscrise candidaturile la președinție, următoarele două zile fiind rezervate înregistrării sau respingerii lor sau a însemnelor electorale. Contestațiile pot fi depuse până pe 18 martie la Curtea Constituțională – care le va soluționa cel mai târziu în ziua următoare, 19 martie.
Aceasta este și ultima zi în care un aspirant la mandatul prezidențial poate să renunțe la candidatură – deși cazul Ludovic Orban de la alegerile trecute a arătat că singurul efect este că rămâne numele pe buletinele de vot. Însă acestea se vor tipări abia după o lună, pe 19 aprilie, cel mai târziu.
În consecință, ziua de 20 martie va consfinți rămânerea definitivă a listei de candidați. După încă două zile, BEC va stabili prin tragere la sorți ordinea lor pe buletinul de vot.
Între timp, până pe 19 martie, primarii vor finaliza lista locurilor speciale pentru afișaj. Urmează completarea birourilor electorale județene și a celui pentru secțiile de votare din străinătate cu membri ai partidelor parlamentare și apoi neparlamentare care au candidați în alegerile prezidențiale. Și acești membri pot să fie contestați înainte ca alcătuirea birourilor să rămână definitivă.
Continuarea, în Ziaruldeiasi.ro
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: Agerpres / Gina Ștefan)