Recalcularea pensiilor. La ce trebuie să se aștepte pensionarii | Ziarul de Iași

Data:

spot_img

Recalcularea pensiilor. La ce trebuie să se aștepte pensionarii. Legea 360/2023 prevede că dacă după recalculare pensia rezultă mai mică decât cea actuală, pensionarii vor rămâne cu pensia mai mare.

Recalcularea pensiilor este în plină desfășurare, cu deciziile primei etape fiind distribuite de poștași până pe 30 august.

Maria Andronache, directoarea Casei Județene de Pensii Iași, spune că pensiile nu scad în urma recalculării în prima etapă, chiar dacă rezultă o valoare mai mică.

Sunt aproximativ 160.000 de pensionari în județul Iași, dintre care aproape 151.000 beneficiază de recalcularea drepturilor de pensie.

Citește și: De ce evită unii procurori să confiște camioanele care transportă lemn ilegal

Majoritatea pensionarilor care nu beneficiază de recalculare provin din fostul sistem de pensii al agricultorilor, iar legea prevede că pensiile stabilite în fostul sistem de pensii pentru agricultori și alte drepturi de asigurări sociale acordate agricultorilor înainte de 1 aprilie 2001 sunt exceptate de la recalculare.

A doua etapă a recalculării va începe pe 1 septembrie 2024 și se va încheia pe 1 februarie 2025.

Nu toți pensionarii beneficiază de recalculare

Pensia nu scade în urma recalculării chiar dacă rezultă o valoare mai mică datorită unui principiu de protecție a pensionarilor prevăzut în lege, ne-a explicat Maria Andronache, directoarea Casei Județene de Pensii (CJP) Iași.

Conform articolului 144 din Legea 360/2023, dacă după recalculare pensia ar ieși mai mică decât pensia actuală, pensionarii vor continua să primească pensia mai mare, cea pe care o aveau înainte de recalculare.

Citește și: Biden predă oficial ștafeta lui Harris la Convenția Democrată: Critici dure la adresa lui Trump și o chemare la unitate națională și globală

Acest lucru se va întâmpla până când pensia recalculată va deveni mai mare decât pensia actuală, datorită majorării valorii punctului de referință.

Totuși, nu toți pensionarii vor beneficia de recalcularea pensiilor, la nivelul județului Iași fiind în această situație aproximativ 9.000 de pensionari.

Continuarea în Ziarul de Iași

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: pixabay.com/ Frantisek_Krejci)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Prefectul județului Galați cere avizul pentru declararea stării de alertă

Prefectul județului Galați, Andreea-Anamaria Naggar, a solicitat ministrului Afacerilor...

Subsolul Spitalului de Recuperare „Sfântul Gheorghe” din municipiul Botoşani, inundat în urma ploilor torențiale

Subsolul Spitalului de Recuperare „Sfântul Gheorghe” din municipiul Botoşani...

Situația rămâne critică în județul Galați. Intervenții în zeci de localități | Viața Liberă

Situația rămâne critică în județul Galați. Autoritățile intervin în...