Recensământ 2022: Oltenia, Dobrogea și județele din Bărăgan au pierdut cei mai mulți locuitori

Data:

spot_img

București și Ilfov, calculate împreună, nu și-au schimbat relevant numărul de locuitori, reiese din datele recensământului realizat în 2022 și analizate de către sociologul Barbu Mateescu.

În urmă cu zece ani, București+Ilfov avea 2,271 milioane de locuitori. Acum, scăderea este de doar 12.000 de persoane, respectiv la 2,259 de milioane. Cel puțin conform datelor oficiale.

„Diferență de doar 12 mii persoane, ceea ce la nivelul a un deceniu e nimic. Dar aceste valori se raportează la totaluri diferite. 2,271 milioane de locuitori din 20 milioane reprezenta în urmă cu zece ani 11,35%. Astăzi, 2,259 milioane din 19 milioane reprezintă 11,90%.

Glumind puțin, nu e înghesuială în București – Ilfov. Ci e semnificativ mai mult spațiu în alte părți. Adică pe ceilalți 237.000 de km pătrați de teritoriu național sunt un milion de persoane mai puțin”, a constatat sociologul.

Față de recensământul anterior, din 2011, România a pierdut 1,1 milioane de locuitori.

Citește și: Recensământ 2022. Cât este populația rezidentă a României

E uluitor ce s-a întâmplat în sud

Barbu Mateescu a observat că aproape toate județele au scăzut ca populație, dar cea mai mare scădere este în acele județe cu mai multe localități în mediu rural și fără universități.

„În special în sud e uluitor ce s-a întâmplat. Toată lumea – mai puțin Bistrița-Năsăud și Suceava – a luat liftul în jos, dar vitezele sunt foarte diferite.

În 1992, Cluj, Iași și Timiș, aveau împreună 2,24 milioane locuitori. Oltenia avea 2,45 milioane. Practic, Oltenia era mai mare cu un oraș de 200.000 locuitori, ca să zicem așa.

Acum cele trei județe menționate mai sus au 2,09 milioane. Oltenia are 1,87 milioane de locuitori. Oltenia este mai mică cu un oraș de 200.000 de locuitori”, a menționat Barbu Mateescu, într-o postare publicată pe Facebook.

Citește și: Recensământ 2022. Ce religie a câștigat cei mai mulți adepți în ultimii 10 ani

Transilvania pierde 19% din totalul pierderii de 1 milion de români

Una din concluziile evidente ale recensământului este că, față de acum un deceniu, populația a scăzut cu un milion, a scris sociologul.

„Dar nu știu cât se va spune UNDE e scăderea asta. Pentru că nu este deloc egal distribuită. 61% din pierderea aceasta este în Muntenia – fără București – Ilfov, despre care spuneam că a rămas la fel. Deci Oltenia, județele Bărăganului și Dobrogea.

Să adăugăm Hunedoara și Caraș Severin, congruente geografic Munteniei. Doar în aceste două județe – adică 5% din totalul județelor – e 10% din toată scăderea națională.

Le adăugăm la Muntenia și ajungem să vedem că 71% din scădere e concentrată în o treime din suprafața țării: sud, minus metropola-capitală.

Restul de 29% din scădere se distribuie între Moldova (10%) și celelalte 14 județe ale Transilvaniei și Banatului, minus Hunedoara și Caraș (19%)”, a menționat sociologul Barbu Mateescu.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procurorii din CSM au respins cercetarea disciplinară a lui Cristi Ardelean

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...

Iarna își face simțită prezența. Intervenții de deszăpezire la Băile Harghita și pasul Bucin

Iarna își face simțită prezența. Primele acțiuni de deszăpezire...