Cele două femei care susţin că au fost agresate la Mănăstirea Vlădiceni ne-au pus la dispoziţie o înregistrare audio dinaintea incidentului. Acestea afirmă că a mai fost un incident violent şi pe 31 august.
Incidentul în care părintele Calistrat Chifan, de la Mănăstirea Vlădiceni, este filmat agresând o femeie în curtea bisericii nu este singular în istoria relaţiei acestuia cu Biserica Ortodoxă Română.
Comunicatul Patriarhiei Române din 2003, citat şi în materialul publicat ieri de „Ziarul de Iaşi”, face o trecere în revistă a motivelor pentru care, în urmă cu 20 de ani, preotul a fost la un pas de caterisire, dar s-a ales doar cu decăderea din treaptă. Acesta a fost oprit de la slujire pentru mai bine de şase ani, din 2009 reîntorcându-se cu drepturi depline în preoţie.
„Rechizitoriul” făcut atunci de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi publicat de Patriarhie este fără echivoc: Calistrat Chifan a stârnit răzmeriţe oriunde a fost postat călugăr, a schimbat trei mănăstiri, iar în final, la Bârnova, a format o reţea în care transforma tineri, unii minori, în călugări, fără acceptul Bisericii.
Călugăr în trei mănăstiri, alungat cu scandal din toate
În martie 2003, Patriarhia a simţit nevoie să publice acest comunicat pe formatul unui rechizitoriu tocmai pentru că, la fel ca astăzi, susţinătorii preotului Calistrat Chifan deveniseră agresivi şi făceau proteste chiar în curtea Mitropoliei din Iaşi.
De altfel, chiar în debutul comunicatului, se precizează că faptele preotului sunt prezentate pentru a lămuri cazul său şi „cunoscând tulburările sufleteşti prin care trec unii credincioşi, susţinători ai Ieromonahului Calistrat Chifan”.
Continuarea, în Ziarul de Iași!
Urmăriți PressHUB și pe Google News!