Recomandarea Sarrei Cruceru: Vizita bătrânei doamne

Data:

spot_img

Pregătirile sunt în zor – societatea de gimnastică își susține reprezentația în centrul mulțimii, corul răsună peste fabricile orașului, serviciile speciale se aliniază pentru întâmpinare în valuri de lumini.

Claire Zachanassian este fericita destinatară a acestor calde și emoționante ovațiuni. Claire, fosta elevă minune a orașului Güllen, cetățean model și, printre altele, proaspătă miliardară. Eh, dar ce bine că pe Güllenezi nu îi interesează acest lucru…

Bine, cu modestie fie spus, un pic de ajutorare financiară nu ar fi stricat – mai ales în contextul actual, în care orașul sărăcise considerabil, odată cu falimentarea fabricilor sale. Poate Claire are să le arate, totuși, puțină empatie.

Alfred Ill o așteaptă și el pe Claire. Își amintește de șopronul lui Peter, de pădure, de Ea în urmă cu 45 de ani.

De iubirea lor – atât de frumoasă, atât de pură … până ce viața le-a despărțit drumurile. Dar acum uite-o, în sfârșit, din nou – pantera neagră – Claire!

Doamna Zachanassian, însoțită de valet și de noul ei soț ( ales din infinitatea de figuri ridicole care se țin câte o săptămână după ea), își declară bucuria de a fi înapoi acasă, în Güllen.

Ba mai mult, se arată dornică să ajute la întremarea lui, prin donarea unei sume de bani.

Nu trece mult, însă, până dulcea sa ambiție capătă nuanțe amare- se aduce în discuție o răzbunare. Adică răzbunare? Împotriva cui și pentru ce?

Iată care răzbunare: „Claire Zachanassian: Plătesc un miliard orașului Güllen pentru un asasinat și situația voastră economică pentru un cadavru!”.

Al cui, al cui?! A lui Alfred Ill! Cel care a făcut în tinerețe un copil cu Claire, însă, pe urmă, angajând niște martori mincinoși, și-a negat paternitatea, forțând-o pe Claire să fugă amărâtă și părăsită din oraș, la scurt timp după ce îi moare copilul.

Citește și: Recomandarea Sarrei Cruceru: Eugénie Grandet, de Honoré de Balzac

Așa cum trădarea lui Alfred a adus nesfârșită suferință, moartea sa va aduce dreptate!… Iar acest punct al poveștii marchează, din păcate, condamnarea ireversibilă a orașului – căci, deși poate la început autoritățile sale (polițistul, primarul, profesorul, preotul) resping cu fermitate oferta, garantând protecție prietenului lor de-o viață, treptat, precum descoase magistral Friedrich Dürrenmatt firea umană, schimbări alarmante în atitudine indică acceptarea subliminală a ofertei.

Polițistul: Păi uite, și eu port pantofi noi.

Ill: Și dumneata?

Polițistul: După cum vezi…

Ill: Tot galbeni. Și bei bere Pilsen.

Polițistul: E bună.

Ill: Până acum ai băut dintr-a noastră.

Polițistul: E proastă!”.

Lui Alfred nu-i vine să creadă cum este încolțit din senin de amenințare, cum toată lumea se întoarce împotriva lui, sub pretinsă susținere a Justiției. Dacă nici poliția nu este de partea lui, atunci cine să-l salveze?

Caută ajutor pretutindeni, dar se lovește numai de achiziții noi și stranii- bijuterii, mașini sport, haine fin croite, toate luate pe credit… nenorocirea sa e vândută pe nimicuri

Preotul: Fugi! Suntem slabi, fie că suntem creștini, fie păgâni!”. De-a dreptul fascinant este cum nu se investește realmente în nimic, economia orașului tot la pământ rămâne, însă, ca o tulburătoare exemplificare a psihologiei maselor, prin contagiune, fiecare güllenez repetă robotizat sentința la moarte… cumpărându-și chestii la modă și așteptând… așteptând ca altcineva să îl ucidă pe Ill…

Astfel deducem că nimeni nu este, de fapt, capabil să își asume pe deplin responsabilitatea. Și, în timp ce Alfred începe să conștientizeze pe propria piele disprețul care o distrusese odată pe Claire, se ajunge la o întrebare crucială- A CUI ESTE VINA?

  •  Claire este cea care, însetată fiind de răzbunare, de a-l face pe Alfred să simtă prin ce a trecut ea, a cumpărat fabricile orașului pentru a le lăsa să falimenteze (căci „Totul poate fi cumpărat”), i-a lăsat pe Güllenezi să se chinuie o vreme în sărăcie și a aranjat asasinarea unui om. Însă, în cazul ei sunt identificabile circumstanțe atenuante, căci suferința de a fi fost abandonată i-a pricinuit erori afective în calea rațiunii.
  •   Alfred Ill este cel care a distrus cu insensibilitate omenia unei tinere fete, făcând-o victima propriei iubiri. Însă, cum ar putea plăti el acum, pentru ceva ce a comis în tinerețe? Poate nici nu ar fi respins paternitatea, dacă ar fi știut ce impact colosal avea să aibă asupra vieții lui Claire… În lipsa întregii informații, nu poate fi vorba pe deplin de autonomie, cu atât mai puțin de o tragere la răspundere aferentă.
  •  Güllenezii sunt cei care, atunci când Claire a căutat ajutor, i-au rânjit dezinteresat, alungând-o indirect din oraș. Puteau să îi curme suferința, dar ei au lăsat-o să „tremure de frig în expresul de Hamburg.” Însă, dacă aceasta este, de fapt, firea umană? Superficială, ipocrită, coruptibilă în esență! Ce vină ar avea ei de a se fi născut oameni?

Și în timp ce cititorul este invitat să găsească răspuns acestei dileme, dezumanizarea cetățenilor trimite deja către finalitatea tragică a piesei… Iar pe acest fundal, CONȘTIINȚA este cea care va face diferența dintre om și animal.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!


Sarra Cruceru este elevă la Colegiul Național „Spiru Haret” din București. Sarra are 18 ani, citește și în engleză și germană și a colaborat deja la internațională Intercept Hub Magazine, la revista Vlăstar, a Colegiului Național „Spiru Haret” București, și la revista în lb. engleză The Offspring, a Colegiului Național „Spiru Haret” București.

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Curiosul traseu al dosarului „Veranda” de la Iași, caz retrimis la Parchet pe motive îndoielnice

Înalta Curte de Casație și Justiție urmează să judece,...

Ministrul Culturii a cerut demisia directorului Muzeului Național de Istorie a României

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a cerut demisia directorului Muzeului...