luni, 27 septembrie 2021
AcasăNewsletterRecomandările psihiatrilor pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă în pandemie

Recomandările psihiatrilor pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă în pandemie

Medicii psihiatri de la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași recomandă ca petrecerea sărbătorilor din acest an să fie adaptată pandemiei, chiar dacă acest lucru ne va pune în fața unor provocări cărora va trebui să le facem față.

Specialiștii recomandă pe cât posibil sărbătorirea virtuală sau doar cu membrii propriei familiei. Astfel, sunt încurajate activitățile la distanță, prin intermediul platformelor video de comunicare, cum ar fi discuțiile de la distanță cu prietenii și membrii familiei.

„Anul acesta va trebui ca mulți dintre noi să ne mulțumim cu înregistrarea video a câtorva colinde și trimiterea lor pe e-mail, messenger sau whatsapp. Gândiți-vă că părinţii, frații, copiii, nepoții s-ar putea bucura nespus de mult de aceste surprize. Dacă ştiţi să cântați la un instrument (de exemplu vioară, chitară, pian), puteţi să vă faceţi propriile videoclipuri cu tematică de sărbătoare. Secretul este să vă distrați și să vă lăsați imaginația liberă”, a declarat dr. Petronela Nechita, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi.

Pentru că pandemia de COVID-19 a presupus și o limitare a activităților fizice, medicii recomandă ca exercițiile fizice ușoare să devină o prioritate zilnică. „Activitatea fizică îmbunătățește, de asemenea, sǎnǎtatea mintalǎ. Plimbările în apropierea casei, adică simpla mişcare, vǎ vor îmbunătăți sănătatea şi starea de bine”, a completat psihiatrul ieșean.

Recomandarea este ca întrunirile de familie să fie scurte și cu un număr restrâns de persoane, aproximativ cinci sau chiar mai puține, iar dacă vor permite condițiile meteorologice, întâlnirile să aibă loc și în aer liber. „Pentru a vă proteja pe dumneavoastră și pe cei dragi, atât acum, cât și de sărbători, este recomandat să urmați aceste trei sfaturi: purtați o mască atunci când sunteți afară, în public, și când sunteți în interior cu persoane care nu fac parte din familia dumneavoastrǎ. Singura excepție este în timp ce mâncaţi sau consumaţi băuturi! Staţi la distanță de persoanele care nu fac parte din familia imediată. Spălați-vă bine și frecvent mâinile”, a completat medicul psihiatru Petronela Nechita.

Specialiștii reamintesc că respectarea acestor măsuri este obligatorie mai ales când suntem înconjurați de copii și de persoane în vârstă, pe care trebuie să le protejăm. Recomandat este să rămânem acasă și să renunțăm la călătoriile pe care le făceam în condiții obișnuite. (Mădălina OLARIU)

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii.A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției.Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE