Record în medicina românească: echipa de transplant de la Spitalul „Dr. C. I. Parhon” din Iaşi a trăit una dintre cele mai aglomerate săptămâni din ultimii 23 de ani, de când se efectuează astfel de intervenţii chirurgicale aici.
În doar şase zile au fost nouă operaţii de transplant, iar o echipă de peste 20 de persoane a lucrat non-stop, de abia plecând pentru scurt timp din spital pentru a se întoarce din nou şi a o lua de la capăt.
Opt transplanturi au fost în urma a patru prelevări de la pacienţi aflaţi în moarte cerebrală: două prelevări au fost în Iaşi, una în Bacău şi una în Bucureşti.
Dar una dintre cele mai frumoase poveşti ale celor care au primit o nouă şansă la viaţă în aceste şase zile este în cazul celui de-al nouălea transplant. Un bărbat de 55 de ani, din Iaşi, a descoperit că soţia sa este compatibilă pentru a-i dona un organ.
Şansele ca două persoane, neînrudite, să fie suficient de compatibile încât să se poată realiza un transplant sunt foarte, foarte mici. Deşi medicii s-au ferit de cuvinte mari, nici nu au negat atunci când au fost întrebaţi: a fost aproape de o minune.
Citește și Cele mai mari parcuri din Oradea vor intra în șantier
Dr. Adrian Covic: „Sistemul a fost întins la maximum”
Pe lângă recordul numărului de intervenţii, în cursul zilei de ieri a mai fost bifată o premieră: reprezentanţi din toate componentele echipei de transplant, mai puţin Anestezie şi Terapie Intensivă, au stat în faţa presei pentru a vorbi despre această reuşită.
În biblioteca unităţii medicale au fost conf.dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog, purtătorul de cuvânt al spitalului, prof.dr. Adrian Covic, şeful Compartimentului de Transplant Renal, ec. Bogdan Cojocaru, managerul Spitalului „Dr. C. I. Parhon”, dr. Irinel-Doina Maftei, director medical, dr. Corneliu Moroşanu, coordonatorul echipei chirurgicale, dr. Adelina Miron, medic primar urolog, prof.dr. Petru Cianga, specializat în alergologie şi imunologie, cel care lucrează în laboratorul unde se fac analizele de compatibilitate, dar şi Lucian Siriteanu, rezident anul al IV-lea la Nefrologie, care a fost integrat în echipa de transplant.
Asta înseamnă nouă pacienţi redaţi complet vieţii, pentru că deşi erau pacienţi bine dializaţi, dializa aduce un anumit chin asupra vieţii. Pentru echipa noastră a fost o performanţă cu totul deosebită şi provocare remarcabilă. Sistemul a fost întins la maximum, aproape nu am părăsit spitalul în această săptămână, şi vrem să mulţumim întregii echipe şi familiilor celor care au donat”, a declarat prof.dr. Adrian Covic.
Citește și Șeful forțelor aeriene Hamas a fost ucis în urma unui atac în Gaza
Cu ambulanţa până la Bucureşti după doi rinichi
Medicii au lucrat întruna în această săptămână, zi de zi echipele erau plecate pe teren, pacienţii erau sunaţi pentru a se face teste de compatibilitate, iar sălile de operaţie erau pregătite 24 / 24.
Munca foarte mare a fost dată şi de cercetarea din spate, de determinare a pacienţilor.
Doar pentru a realiza cele nouă transplanturi a fost nevoie să fie chemate circa 60-70 de persoane care fac dializă la spital pentru a se vedea cine este cel mai bun candidat.
Iar cum opt dintre rinichi au provenit de la persoane aflate în moarte cerebrală, echipele care au mers la recoltare au fost tot de la Spitalul „Dr. C. I. Parhon”.
Mai multe, în Ziarul de Iași.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!