vineri, 21 ianuarie 2022
AcasăNewsletterRecuperarea de după COVID se face în mai multe spitale din Iași...

Recuperarea de după COVID se face în mai multe spitale din Iași pe bază de programări

Ieșenii vindecați de COVID-19, dar care au rămas cu sechele și care au nevoie de recuperare medicală, pot urma ședințele necesare în unități medicale din oraș. Deși după 14 zile de la depistarea infecției cu SARS-CoV-2, fiecare persoană este considerată vindecată, pot exista sechele respiratorii, neuromotorii sau cardiovasculare.

La Spitalul Căi Ferate (CF) din Iași, pacienții se pot înscrie pe liste de așteptare pentru a beneficia de recuperarea de care au nevoie. Cei care au fost internați la unitatea medicală nu au nevoie de programare, însă este necesară pentru cei care vin din alte spitale. „Lista de așteptare funcționează în funcție de gravitate, dacă este cineva care are nevoie de asistență imediată va intra prioritar, persoanele nu sunt luate în ordinea înscrierii, ci în ordinea priorităților. Pentru cei cu probleme respiratorii pe lângă asigurarea aportului de oxigen, este nevoie și de învățarea unor tehnici de respirație”, a precizat dr. Mihai Glod, managerul unității medicale. Spitalul Căi Ferate Iași este spital-suport COVID de anul trecut, asigurând inclusiv paturi ATI pentru cazurile grave de pacienți. Reprezentanții spitalului spun că pe această secție gradul de ocupare este de 100%, cu foarte puține excepții.

Același tip de recuperare se poate face și la Spitalul Clinic de Recuperare din Iași, aici reabilitarea pulmonară reprezintând un tratament de bază pentru pacienții care au trecut prin boală, care au sau nu sechele pulmonare evidențiate prin explorări funcționale respiratorii și radiologice. „Pacienții post COVID-19 acuză oboseală, dificultatea de a respira, dureri toracice, tuse uscată, iritativă, sau cu expectorație, anxietate, depresie, furie, teamă”, au precizat reprezentanții spitalului. După programarea telefonică, la momentul internării, pacienții trebuie să aibă asupra lor bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la cel specialist din ambulatoriu, card de sănătate, buletin, documentele medicale vechi, medicamentele pe care le iau pentru bolile cronice, adeverință de salariat sau cupon de pensie, după caz, precum și costum de baie și cască de baie.

De asemenea, recuperarea cardiovasculară este destinată celor cu patologie cardiovasculară cronică, precum cardiopatie ischemică cronică, antecedente de infarct miocardic, angioplastie coronariană, bypass aorto-coronarian, insuficiență cardiacă cronică, care a fost agravată după infecția cu COVID. Aceștia prezintă simptomatologie specifică: durere toracică cu caracter anginos, dispnee la efort, palpitații, oboseală.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii.A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției.Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE